Vélemény

Nem, Putyin nem barátja a kisebbségeknek

Mindazoknak, akik szerint az ukránok most jól megkapják, amit kiérdemeltek: nem igaz, hogy a kárpátaljai magyarok zaklatása, nyelvi jogainak csorbítása, anyanyelvi oktatáshoz való hozzáférésének szűkítése felmentés az emberéleteket követelő, nyers agresszióra.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2022. március 1. 09:25

TASR/AP-felvétel
(TASR/AP-felvétel)

Az elhibázott nemzetiségpolitika nem lehet érv egy nemzet kollektív megbüntetésére. Ha valakik, hát mi, magyarok, ezt a tanulópénzt egyszer már Trianonban megfizettük. Igenis legitim az az álláspont, amelyik egyszerre kéri számon Ukrajnán a nemzetközi kisebbségi jogi normák betartását és kárhoztatja Oroszország katonai agresszióját.

A most újra felmelegített nagyorosz birodalmi gondolat lényege az önálló ukrán nemzeti lét elvitatása, mondván, hogy az ukrán nyelv csak „kisorosz nyelvjárás”. Nem egyéb, mint a tanulatlan rétegek által beszélt orosz dialektus. Az ukránok nyelvi öntudatosodását és nemzeti elkülönülését különböző korszakokban eltérő intenzitással próbálták akadályozni: előbb a cári hatalom, később a kommunisták. A beolvasztási kísérletek kis híján sikerrel jártak: noha 1989-ben Ukrajna lakosságának 73 százalékát az etnikai ukránok tették ki, a népesség alig 40 százaléka használta az ukránt társalgási nyelvként.

Megszámlálni sem lehet, hányszor vetették oda az erdélyi és felvidéki magyaroknak a hazugságot, hogy nem is igazi magyarok ők, hanem voltaképpen elmagyarosodott románok és szlovákok. Nekem még a napokban is. Épp a putyini rendszer egy lelkes szlovák híve. A cél minden esetben ugyanaz: aláásni a nemzetiségi emancipációs törekvéseket. Akik most a Kreml érveit biflázzák kritikátlanul, azok bizony ezeket a magyarázatokat erősítik.

De továbbmegyek, mert eddig az alternatíva szönyűségéről kevés szó esett. Oroszország ugyanis messze nem az őshonos nemzeti közösségek földi paradicsoma, mint ahogy azt sokan tudni vélik – tévesen. Elrettentésül álljon itt a tatárok sorsa: míg a 90-es évek a tatár nyelv államilag támogatott újjáélesztésének jegyében teltek (egyébként komoly sikerekkel), addig a putyini centralizáció kéz a kézben járt a nyelvi oroszosítással. Azzal, hogy Tatárföldön az őshonos nyelvet az iskolákban kötelező tantárgy helyett választhatóvá tették, halálos csapást mértek a tatár nyelv reprodukciós esélyeire: 2002 és 2010 között a nyelvet beszélők száma egymillióval csökkent, az elmúlt évtizedben a tatár nyelven oktató iskolák száma mintegy negyedére zuhant. A tagköztársaság egyetemének tatár tanszékét 2011-ben feloszlatták.

Más őshonos nemzeti közösségek is hasonló asszimilációs politikák célpontjai: három évvel ezelőtt az államilag vezérelt oroszosítás ellen tiltakozva Albert Razin udmurt nyelvi aktivista nyilvánosan felgyújtotta magát.

Putyin világossá tette: célja az ukrajnai rezsimváltás. De akik úgy kalkulnálnak, hogy egy orosz szuronyokkal fenntartott kijevi kormányzattal beköszönt az a korszak, amelyben az illiberális testvériség jegyében a levágott péniszű transzdzsenderek helyett végre valahára a kisebbségi magyarokat fogják simogatni, nos, azok bizony alaposan csalatkozni fognak. Jól tartja a népi bölcsesség: nem lehet az ördögöt Belzebubbal kiűzni.

Kovács Balázs

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Forró Krisztián szerint át kell értékelni az Oroszországgal szembeni szankciókat (Somogyi Tibor felvétele)

Feszültség a Szövetségben a szankciók miatt

Romana Tabák

Tabák bár beismerte, hogy megütötte Cigánikovát, máshogy emlékszik a történtekre

J Kaczynski

Miről szól valójában a lengyel jóvátételi követelés?

közúti baleset

Felkavaró videóval figyelmeztet a rendőrség egy fontos szabályra

Miloš Zeman

Zeman: Csehországnak be kellene fogadnia a mozgósítás elől menekülő oroszokat

KVÍZ: Cinadór, cuci, sezlony… Mennyire ismered a tájszavakat?

KVÍZ: Cinadór, cuci, sezlony… Mennyire ismered a tájszavakat?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.