Nárcisznap: adni-kapni

<p>A kutatók évtizedekig bíztak abban, hogy felfedezik a rák ellenszerét. A gyógyszergyártók milliárdokat költöttek a kutatásra, a győzelem mégsem teljes. Részsikereket elért a tudomány, számos esetben megáll a kór terjedése, nem ritka a gyógyulás sem, de sose lehet tudni, végleges-e ez az állapot.&nbsp;</p>

Mindemellett évről évre emelkedik a rákosok száma. Azokban a jóléti országokban, ahol prioritásként kezelik a rákellenes küzdelmet, támogatják a megelőzési programokat, az új gyógymódok bevezetését, némileg csökkent egyes rákfajták előfordulása. Szlovákiában a helyzet nem kedvező, évente 30 ezer embernél diagnosztizálnak daganatos megbetegedést. A betegek közül sokan a legjobb kezelést kapják, ám sokan szembesülnek a kezelés kényszerű szüneteltetésével gyógyszerhiány, a dráguló orvosság vagy egy-egy műszer meghibásodása miatt. Hogy ez mit tesz a betegek lelkével, azt azok a pszichológusok tudnák ecsetelni, akik bérét (a nárcisznapi adományokból) a Rákellenes Liga állja. 15 hazai kórház pénzhiányra hivatkozva nem képes őket állományba venni, s az egészségügyi tárca sem foglalkozik ilyen „aprósággal”. Felháborító? Az, de van más is. A nárcisznap bevételének jelentős részét műszervásárlásra fordítja a Liga. Ugyanis ahelyett, hogy (főleg) az állami kórházak igazgatói a minisztériumtól, a kormányhivataltól vagy az egészségbiztosítóktól követelnék az anyagiakat, megírják a kérvényt, s a Liga többnyire – anyagi lehetőségei függvényében – jóváhagyja azt. Mert ha nem, az elutasított intézet vezetői részrehajlással vádolják a Liga vezérkarát! A tavaly összegyűjtött több mint 1 millió euróból a kórházak 443 ezer euróért kaptak műszereket. Ezek a betegek kezelését könnyítik, de ha az állam szerelte volna fel a kórházakat a gépekkel, a 443 ezer euróból közvetlenül lehetett volna segíteni a nehéz élethelyzetben lévő rákos betegeket. Az illetékeseknek nem ártana tudatosítaniuk, 1990- ben nem azért jött létre a Rákellenes Liga, hogy átvállalja az állam kötelességeit. A nárcisznap immár a betegekkel való együttérzés szimbóluma. Szerencsére az eltelt években megtanultunk adakozni, tudatosítottuk, hogy az együttérzés ugyan sokat jelent, ám a daganatos betegek anyagi segítségre szorulnak. Egyre inkább érezzük, nemcsak kapni, adni is öröm. Jó lenne, ha a mai nárcisznapon minél többen örülnénk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?