Vélemény

Maradj magadnak

Lajčák mégsem mond le. Most akkor tapsoljunk?
Márius Kopcsay

2018. december 8. 10:16

(Cartoonizer)

Saját elhatározása szerint a kormánynak a szélsőséges csoportok erősödését kellene megakadályoznia. Miroslav Lajčák külügyminiszter pedig a xenofóbiának akart gátat szabni, ezért jelentette be a lemondását (meg mert nyilván profi diplomatának tartja magát), amikor látta, hogy a kormánykoalíció többsége és az ellenzék nagy része elutasítja az ENSZ migrációs csomagjának elfogadását. Ezért sokan megtapsolták, köztük a Smer politikai ellenfelei. A kérdés az volt, hogyan tovább. Teljesen szembeszegül a kormánnyal, szakít Ficóval és függetlenként elindul az államfőválasztáson? Peter Pellegrini még a lengyelországi klímakonferenciára sem utazott el (kérdés, mennyire akart), csak hogy Lajčákot győzködhesse a maradásról,

meg persze hogy felrakja az anyukájánál a függönyöket, amit aztán a Facebook-oldalára is feltett.

Nem tudjuk, hogy Pellegrini érvei győzték-e meg, vagy valami más, de Lajčák végül visszavonta a lemondását, azzal a feltétellel, hogy nem változik Szlovákia külpolitikai irányultsága, tehát maradunk a Nyugat szövetségesei, nem kacsintgatunk az oroszokra, amit a Smerben meg is ígértek neki.
 

Most akkor mi legyen? Örüljünk? Hogy marad a külügyminiszteri székben és ügyel arra, hogy a ruszofil Danko ne fordítsa kelet felé a kormányrudat? Vagy sajnálkozzunk, hogy Lajčák is csak beszélt az elvekről, aztán meghátrált. Pár napra megmakacsolta magát, aztán semmivé foszlott az egész. Ivan Šimko egykori kereszténydemokrata miniszter még szkeptikusabb:

Csak kínlódással és kínos várakozással fognak telni a következő hetek, hónapok, amiket még Lajčák eltölt a pozsonyi Mély utcai külügyminiszteri irodájában, Szlovákia Kommunista Pártja Központi Bizottságának egykori székházában. Már nem várható tőle semmi a mandátuma leteltéig, a személye már nem garancia semmire. Csak egy bábu lesz abban a játékban, amelynek forgatókönyvét a Súmračná utcán írják, a Smer székházában.

Ha Lajčák azt mondja, azok győzték meg a maradásról, akik szerint nem szabad megfutamodnia és tovább kell harcolnia, azzal elismeri, hogy lenne mi ellen harcolni. Hogy az ország tényleg megcsúszhat a Nyugat felé vezető úton. De ha már bebizonyosodott, hogy képesek vagyunk kiutasítani kémkedés miatt egy orosz diplomatát, akkor végre a parlament is elfogadhatná az ország új nemzetbiztonsági és védelmi stratégiáját...

Most csak a jó ég tudja, hogy Lajčák elindul-e végül az államfő-választáson. Mindenesetre Harabin és Kotleba ott vár a jelöltek között.
A szerző a TASR hírügynökség munkatársa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Mucusnak a hírszerzés segített a csajozásban?

Érsekújvár: a hóban fekve találták meg az eltűnt nőt

Több harmadosztályú út javítását tervezik Nyitra megyében

Megújult a kaszárnya déli szárnyának teteje is

Modellektől lopott, manipulált képekkel csábította Alena Zs. Glváčot

Fucsovics továbbra sincs a DK-csapatban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?