Vélemény

Járvány és zárvány

Amikor az ember bojkottálva éli tovább az életét.
Veres István

2021. október 18. 18:00

vonat k
- TASR-felvétel

Vontatottan vonaglottak a vonatok, amikor Bandika és Ervin kiültek a dombra, a vasútállomás fölé. Nézték, ahogy a hűvösödő sugarak végignyalogatják az érkezőinduló szerelvényeket. Van egy mondás a vasutasok közt, amit sosem értettem – kezdte a beszélgetést Bandika. Úgy hangzik, hogy vasutas nem késhet le vonatot… mert jön a másik. Maga érti? Ervin, tekintettel a 7-8 fokos hőmérsékletre, már egy latakiás dohánnyal kísérletezett, de a pipája valahogy még nem volt ráhangolódva a szezonra. A nagyobb baj mégis a dohánnyal volt, amely tegnap még csontszárazon várta az idei telet, Ervin viszont egy szelet almával egy zacskóba kötötte, reggelre pedig túlnedvesedett. Miután ezt megállapította, Ervin el is rakta az egész kompozíciót a zsebébe, és elárulta, hogy ő sem érti, miért nem késhetnek le vonatot a vasutasok. Mert az rendben van, hogy szabadjeggyel utaznak, vagyis nem egy konkrét járatra van jegyük, hanem gyakorlatilag mindegyikre. Na de a vasutas sem azért ül vonatra, hogy a szabadjegye ne érezze magát feleslegesnek, hanem mert szeretne valahová eljutni. Oda pedig valószínűleg időre megy, ahogy aztán haza is. Ha pedig lekési a vonatot, lekésheti az elintéznivalóját is. Aztán lehet, hogy nem így van, sose voltam még vasutas. Viszont képzelje, van egy ismerősöm, akivel nem lehet a koronavírusról beszélni. Miért, mert oltáspárti, vagy mert oltásellenes? – kapta fel a fejét Bandika. Hát ez az, hogy nem tudom – felelte Ervin.

Annyit tudok, hogy nem hajlandó beszélni erről. Sem a vírusról, sem az oltásról, semmi egyéb ezzel kapcsolatos témáról. Méghozzá azért nem, mert azt mondja, az elmúlt egy év során bárkivel beszélt is ezekről, annak veszekedés lett a vége. Jött a győzködés, meg a birkázás, meg a nekem van igazam, mert én jobban tudom. Ebből lett elege, bojkottálta a témát, így éli tovább az életét. Mit tetszik erről gondolni? Bandika visszanézett a pályaudvar fölött köröző varjakra, és egy Petri György-idézettel válaszolt. „Elménk csírázik, mint ehetetlen burgonyák egy pince nehéz porában.” A felismerés fokozatai – mormolta a hét fokba Ervin a vers címét, Bandika pedig nem lepődött meg, hiszen Ervinről köztudott, hogy mindegyik vers címét tudja. Meg milyen érdekes az is – kezdte mégis –, hogy ha megnézünk három szót, mint a járvány, a márvány meg a zárvány… hogy ezek csak kezdőbetűik tekintetében különböznek, amúgy teljesen ugyanolyanok... és mégis mennyire különböző dolgokat jelölnek, nem gondolja? Ervin bólintott, és elmesélte a néni esetét, aki mindig az újságot szidta, ha rossz hírt olvasott. Hogy megint felvitte az Új Szó a villany árát, meg ilyenek.

Közben nem is tévedett akkorát, hiszen az energiaárakat mifelénk (ahogy azt az elmúlt hetekben is láthattuk) az ÚRSO, vagyis az árszabályozási hivatal alakítja, hivatalos nevén Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Bandika szeretett a jövővel foglalkozni, így felvetette, hogy egyszer talán majd lesz egy olyan szólás-mondás, hogy „keveri az Új Szót az ÚRSO-val”. És ha szabad kérdeznem, ezt kikre mondják majd? – így Ervin. Azokra, akik mondjuk... keverik a járványt a zárvánnyal? Vagy a birkázást a birkózással? Bandika a csillogó sínpárok közé fúrta tekintetét. Barátom, ez még a vasutasok mondásánál is nehezebb feladvány.

A szerző a Vasárnap munkatársa

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Sáfár Anikó

Külföldi filmek sztárja volt

koronavírus utazás

Olaszországban, Csehországban és feltehetőleg Dániában és Ausztriában is megjelent az omikron variáns

benzinár

Macerás a benzinturizmus, de aki Győrben jár...

eső illusztráció

Borult, esős idő várható vasárnap

sport a tv-ben

Chelsea–ManUnited rangadó a tévében

koronavírus Ukrajna

Koronavírus - A fertőzöttek száma 261,2 millió, a halálos áldozatoké 5,19 millió a világon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.