Vélemény

Irtózás a füves tértől

Karanténéletünk végén, a nyár közeledtével egy pillantás a természetre, amelyet uralni szeretünk: a nyelv kifejezi a fogyasztói fordulatot – régen strandoltunk, ma élményfürdünk.
Szombathy Pál

2020. május 30. 15:27

fű

Talán apróságnak tűnő dolog, pedig nem: nagyon is jelentős pusztítást végez a természetben annak kényszeres átalakítása, az ember mohósága, amellyel uralma alá vonja a Tájat és a Kertet. Tudunk-e, akarunk-e változtatni a vírusválság hatására is például azon az emberi szokásunkon, hogy amint meglátunk egy üres, háborítatlan, füves-bokros-fás területet – legyen az városban, folyóparton vagy a saját telkünkön –, máris ellenállhatatlan kényszert érezzünk arra, hogy itt bizony valamit építeni kéne, csinálni valami hasznosat ezzel az elhagyatott, üres, így felesleges térrel, bevonni a „civilizációba”, rendezni a természet háborítatlanul rakoncátlan terepét, megzabolázni az érintetlenséget. Ilyenkor rögvest tanakodni kezdenek az emberek, mit is kellene ezzel a tarthatatlan állapottal kezdeni, tervezgetni kezdenek legott: utakat, épületeket álmodnak, rajzolnak az egyelőre még rendezetlennek kinéző, vagyis még nem uralt tájra. A horror vacui fizikai-művészeti fogalma az irtózás az üres tértől, de ma létezik egyfajta irtózás a füves tértől is.

„Városban az ember akár száz évet is elélhet úgy, hogy nem veszi észre, hogy már régen meghalt.” (Lev Tolsztoj)

Nemrégiben olvastam egy kiváló írást a vezető hírportálon Budapest egyik ékessége, a Lánchíd pesti hídfője előtti impozáns tér régóta dédelgetett átalakításáról. Mert milyen is ma ez a magyaroknak oly ismerős Gresham-palota előtti tér? Csupa zöld, csupa fű, pázsitos nagy felület fákkal, rajta szobor, de semmi járda, szökőkút, gyalogút, pihenőpad, attrakció, csak a hűs zöld. Milyen jellemző, hogy a Lánchíd előtti pazar levegőjű tér átszabásának különféle tervei között egy sincs olyan, amely növelné a zöldfelületet az autóforgalom oldalra terelésével visszanyert területen (egy nagyvárosban, ahol nyaranta izzik a betontenger, s kevés a hűsítő zöldfelület). A legtöbb viszont csökkentené, felszabdalná, elaprózná a hatalmas fás pázsitot. Az utcakő (ma már térkő) ma is a „proletariátus” fegyvere, csak már régen nem felszedve, ellenben minél többet letéve belőle. A proletár mai megfelelője az önként is, önmaga által is „kizsákmányolt fogyasztó”, ki saját kertecskéiben ugyanúgy imádja a térkövet, betont, aszfaltot, s ugyanúgy taszítja a nagy fű- és zöldfelület a közterületeken is, otthon is, bárhol, így uraihoz hasonlóan azon töpreng kényszeresen, kellene már egy kis járda, beton, díszkő, valami építkezés a természet kuszasága helyett, nehogy már csak a gyep burjánozzon magában, jaj. (Nem beszélve persze a közbeszerzésen csurranó pénzecskék szintén motiváló szempontjáról.)

„A kommunista országokban kényszermunkára ítélik a társadalmat, a kapitalista országokban kényszerfogyasztásra.” (Márai Sándor)

Volt egykor, nemrégiben a szocializmus cementalapú ipari progressziója, ma pedig egy nagy-nagy burkolási kényszerben élünk. Nézem például itt nálunk a tóparti szabadstrand változásait évek óta: kezdetben volt a fű, nagyjából más semmi, aztán évenként mindig valami „fejlesztés”; járdácskák keresztül-kasul, betonalapozású pavilonok, kétszer olyan szélessé átkövezett parti sáv, kerékpárút (ez rendben) mellé külön más kőből járdaszalag, aztán újfent kerékpárút-szélesítés. A lényeg, hogy állandóan „fejlődni” kell. Eközben a zöld zsugorodik, mert a fű végül is kellemetlen a fogyasztónak is, szúrja a lábat, ha lelóg a plédről, eltűnik benne a slusszkulcs, tele van bogarakkal, a méhecske megcsípi Jázminka talpát, jöjjön hát a burkolás, annak a forróságát pedig betonalapzatú napernyőkkel kell enyhíteni, amitől meg a maradék fa nem fér el, így már csak egy kis vízvezeték hiányzik, amiből a permetet fújják a strandolókra – akik régen egyszerűen napoztak, ha pedig melegük volt, akkor meg a fa alá húzódtak, vagy bementek úszni a vízbe.

Mikor tesszük fel a kérdést: minek mindent átalakítani, mire a „fejlődés” beteges, minduntalan kényszere?

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
adóhivatal

Milliárdokat veszítünk az adócsalók miatt

NAKA

Anyagyilkosságot akadályozott meg Köbölkúton a NAKA

Marco Rossi

Felejthetetlen nappalok, álmatlan éjszakák

szlovákok

A kishitűség diadala

galeria

Galéria: Te hallottad gyerekkorodban ezeket a tévhiteket? Vajon mennyiben igazak?

vatikan

Pókember látogatta meg Ferenc pápát

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.