Irán megmutatta erejét

iráni drón- és rakétatámadás

Az irániak először a rezsim történelme folyamán közvetlenül a területükről indítottak támadást Izrael ellen. Ismereteink szerint az eddig ismert legnagyobb egybefüggő drón-, robotrepülő- és ballisztikusrakéta-tömeget zúdították pár óra alatt a zsidó területek felé. Ehhez képest a legelső sikeres akcióját mutatta be a közel-keleti légvédelmi szövetség, és kevesebb mint egy tucat (!) eszköz érte el egyáltalán az izraeli légteret.

Sok új „leg” született tehát az elmúlt hétvégén. Ki gondolta volna, hogy a gázai háború közben az arab országok hajlandóak lesznek beállni az amerikai–izraeli légvédelmi koalícióba tevőlegesen is? A szaúdiak minősített információval, a jordánok gépekkel is, néhány öböl menti ország szintén feltűnt. A MEAD – Middle East Air Defense Alliance – 2022-ben jött létre, még az előző izraeli kormány idején, amerikai kezdeményezésre, és éppen az iráni fenyegetéssel szemben. Most jelesre vizsgázott, és az, hogy a gázai feszültség ellenére is mindenki beállt a szerepébe, jól mutatja, hogy a valóságban Teherántól jobban félnek az arab országok, mint amennyire a palesztin függetlenségért aggódnak. Ez a nemzetközi kapcsolatok „reálpolitikai” iskolája szempontjából logikus.

Az egy egészen új minőség, hogy nemcsak összeállt a koalíció, hanem le is radírozta az égről a történelem legnagyobb támadási kísérletét. Annyit tegyünk hozzá, hogy ez azért is volt lehetséges, mert maguk az irániak előre telefonáltak mindenkinek: az arabok közül volt, aki két napra előre tudta, hogy mi következik, de még az USA-nak is szóltak a svájci csatornákon keresztül, volt idő a térségbe hozni olyan képességeket, amelyekkel már reális volt, hogy a 4-5 órán keresztül levegőbe emelkedő iráni eszközöket ki lehetett lőni.

Irán pedig épp azért szólt előre, mert nem akart további eszkalációt. Nem tehette meg, hogy nem válaszol, de nem is akar háborút. A hazai közönséget meg tudta nyugtatni, hogy megbosszulták a legutóbbi damaszkuszi épületük elleni izraeli támadást, amiben több iráni forradalmi gárdista vezető halt meg. A nemzetközi kommunikációban erős lépés volt, hogy saját területéről lőtte ki ezeket – eddig mindig regionális milíciákat használt arra, hogy Izraelt támadja, sosem közvetlenül. A rezsim erőt akar mutatni, de nem akar háborúzni – mert az arabok, Izrael és az USA túl erős ellenfél, ezt ők is tudják. Ráadásul még az Iránban lakó kisebbségek sem boldogok a teokratikus rezsim alatt.

A legfontosabb kérdés innen, Európából, hogyha ez működik a Közel-Keleten, akkor vajon Ukrajna légterét mikor fogja a nyugati szövetség megvédeni? Lehet-e reális egy légtérzár, amiben sem ukrán, sem orosz eszközök nem emelkedhetnek levegőbe? Nyilván egy atomhatalommal szemben, aki lelkesen fenyegetőzik az emberiség végével, nehezebb ezt a lépést megtenni. De azt is érzékeltetni kell ezek után Moszkvával, hogy a képesség megvan hozzá, és nem csak elvileg lehetséges.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?