Vélemény

Hálátlan dögök vagyunk?

Bugár Béla és a szlovákiai magyarság kapcsolata már harmincéves, és a Híd elnöke azt szeretné, hogy jövő tavasszal erősítsük meg a „házassági fogadalmunkat”.
Molnár Iván

2019. szeptember 16. 19:00

bug
Ľubomír Kotrha karikatúrája

A szlovákiai magyarság azonban egyre kevésbé hajlik erre az ötletre, épp ellenkezőleg, a lelke mélyén már eldöntötte, hogy útilaput köt Bugár talpa alá. 

Hogy mára idáig jutottunk, az javarészt a legutóbbi parlamenti választás utáni viselkedésére vezethető vissza. Korábbi ígéretei ellenére rossz társaságba keveredett, a gyors siker reményében olyan nehézfiúkkal állt össze, akikkel aztán gyorsan gurult lefelé a lejtőn, 

és már akkor sem tudott, vagy nem akart hátat fordítani az országot hatalmába kerítő fehérgalléros gazembereknek, amikor már a hozzá közel állók is erre biztatták.
Hogy közben elért valamit? Talán igen, de milyen áron? A szlovákiai magyarság eddig sem túl nagy bizalma végleg elveszett, amit a Híd népszerűségi mutatóin lehet lemérni a legjobban. Bugár ennek ellenére most mégis abban bízik, hogy jövőre megerősítjük a „házassági fogadalmunkat”, és kitartunk mellette. Persze, már ő is látja, hogy ez nem lesz könnyű, ezért azonban még mindig nem magát okolja. Az elmúlt időszakban többször is hangoztatta, hogy mi nem értékeljük eléggé, ezért még többet kell beszélnie a sikereiről. 
Magyarul: 

ő a lelkét tette ki értünk, de mi hálátlan dögök vagyunk.

Ha a szlovákiai magyarság elkapná Bugár kezét és elrángatná őt egy párkapcsolati tanácsadóhoz, valószínűleg nagyon gyorsan kiderülne, hogy itt bizony már érzelmi zsarolásról van szó, annak is egy különösen idegesítő formájáról. A mártír érzelmi zsaroló stratégiája – legalábbis a rendelkezésre álló szakirodalom szerint – az, hogy el akarja hitetni velünk: ő cipeli a vállán a világ terheit. Ahelyett, hogy elismerné a hibáit, sajnálatot kelt bennünk, és ha szembe akarnánk menni azzal, amit ő szeretne, még mi vagyunk a hibásak, mert belegázoltunk ennek a földre szállt angyalnak a lelkébe.

Mit tehetünk ilyen helyzetben? Szakértők szerint kicsi az esélye, hogy észérvekkel meg lehet győzni egy érzelmi zsarolót arról, hogy amit tesz, helytelen. Bugárról az elmúlt időszakban ráadásul többször kiderült, hogy rendkívül nehéz lebeszélni őt még az olyan lépésekről is, amelyekről a lelke mélyén tudja, hogy neki is súlyosan ártanak. Mit tegyünk, ha esély sincs a változásra? A pszichológusok szerint ilyen esetekben a legjobb megoldás – hacsak nem vagyunk mazochisták – a kapcsolat teljes lezárása az érzelmi zsarolóval, ellenkező esetben ugyanis tovább fogja szívni a vérünket, azt a hamis érzetet keltve bennünk, hogy ő tökéletes, csak mi vagyunk hálátlan dögök, akik a vesztét kívánjuk.
Hát kiderül, mazochista-e a szlovákiai magyarság.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Átverések fekete péntekre

Várhatóan decemberben nyitják meg az érsekújvári hidat

A Híd listáján indulnak a Šanca jelöltjei

Raši: Elhárultak az utolsó akadályok is Krasznahorka várának újjáépítése elől

Személyautó ütközött össze egy kamionnal Dunaszerdahely mellett

A kormány több mint 1,8 millió eurót oszt szét a Rozsnyói járásban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!