Vélemény

Hálátlan dögök vagyunk?

Bugár Béla és a szlovákiai magyarság kapcsolata már harmincéves, és a Híd elnöke azt szeretné, hogy jövő tavasszal erősítsük meg a „házassági fogadalmunkat”.
Molnár Iván

2019. szeptember 16. 19:00

bug
Ľubomír Kotrha karikatúrája

A szlovákiai magyarság azonban egyre kevésbé hajlik erre az ötletre, épp ellenkezőleg, a lelke mélyén már eldöntötte, hogy útilaput köt Bugár talpa alá. 

Hogy mára idáig jutottunk, az javarészt a legutóbbi parlamenti választás utáni viselkedésére vezethető vissza. Korábbi ígéretei ellenére rossz társaságba keveredett, a gyors siker reményében olyan nehézfiúkkal állt össze, akikkel aztán gyorsan gurult lefelé a lejtőn, 

és már akkor sem tudott, vagy nem akart hátat fordítani az országot hatalmába kerítő fehérgalléros gazembereknek, amikor már a hozzá közel állók is erre biztatták.
Hogy közben elért valamit? Talán igen, de milyen áron? A szlovákiai magyarság eddig sem túl nagy bizalma végleg elveszett, amit a Híd népszerűségi mutatóin lehet lemérni a legjobban. Bugár ennek ellenére most mégis abban bízik, hogy jövőre megerősítjük a „házassági fogadalmunkat”, és kitartunk mellette. Persze, már ő is látja, hogy ez nem lesz könnyű, ezért azonban még mindig nem magát okolja. Az elmúlt időszakban többször is hangoztatta, hogy mi nem értékeljük eléggé, ezért még többet kell beszélnie a sikereiről. 
Magyarul: 

ő a lelkét tette ki értünk, de mi hálátlan dögök vagyunk.

Ha a szlovákiai magyarság elkapná Bugár kezét és elrángatná őt egy párkapcsolati tanácsadóhoz, valószínűleg nagyon gyorsan kiderülne, hogy itt bizony már érzelmi zsarolásról van szó, annak is egy különösen idegesítő formájáról. A mártír érzelmi zsaroló stratégiája – legalábbis a rendelkezésre álló szakirodalom szerint – az, hogy el akarja hitetni velünk: ő cipeli a vállán a világ terheit. Ahelyett, hogy elismerné a hibáit, sajnálatot kelt bennünk, és ha szembe akarnánk menni azzal, amit ő szeretne, még mi vagyunk a hibásak, mert belegázoltunk ennek a földre szállt angyalnak a lelkébe.

Mit tehetünk ilyen helyzetben? Szakértők szerint kicsi az esélye, hogy észérvekkel meg lehet győzni egy érzelmi zsarolót arról, hogy amit tesz, helytelen. Bugárról az elmúlt időszakban ráadásul többször kiderült, hogy rendkívül nehéz lebeszélni őt még az olyan lépésekről is, amelyekről a lelke mélyén tudja, hogy neki is súlyosan ártanak. Mit tegyünk, ha esély sincs a változásra? A pszichológusok szerint ilyen esetekben a legjobb megoldás – hacsak nem vagyunk mazochisták – a kapcsolat teljes lezárása az érzelmi zsarolóval, ellenkező esetben ugyanis tovább fogja szívni a vérünket, azt a hamis érzetet keltve bennünk, hogy ő tökéletes, csak mi vagyunk hálátlan dögök, akik a vesztét kívánjuk.
Hát kiderül, mazochista-e a szlovákiai magyarság.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
lakás

Elöregedett családi házak, hiányzó állami támogatás

Valtteri Bottas
Frissítve

Bottas nyerte a nyári idénynyitó Osztrák Nagydíjat

bb

SOROZATDARÁLÓ: Fekete szerelmek LA-ben

Fekete István

Puha gyolcsok emberi szívre

a

Bartók Imre: Pereat mundus

régi pozsonyi cukrászdák

Emlékek – régi pozsonyi cukrászdák

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.