Vélemény

Felvidéki zsákbamacska

Leírhatnám, hogy a felvidéki magyar választók „riadtan és lélegzet-visszafojtva” figyelik a Szövetség legújabb közjátékát, ez azonban távol állna a valóságtól. A választók többsége már hozzászokott az iszapbirkózásukhoz.
author
Molnár Iván

2022. szeptember 3. 14:00

Szövetség k
- Somogyi Tibor felvétele

A párt Nagyszombat megyei elnökjelöltje miatt kirobbant platformháború csak a jéghegy csúcsa, amely ugyan könnyen a Szövetség széteséséhez vezethet, a párt sikertelensége azonban ennél jóval mélyebben gyökerezik.

Ha sikerülne is feloldani az MKP, a Híd és az Összefogás platformok közötti, megyei választással kapcsolatos súlyos érdekellentétet, a választókkal nehezen hitethetnék el, hogy a Szövetséget nem csak abból a célból hozták létre, hogy jól fizető pozíciókba juttathassa a már százszor leszerepelt megélhetési politikusokat.

A választók többsége ugyanis úgy látja, a Szövetség lényege a kíméletlen pozícióharc, az ellenkező platformokhoz tartozók lejáratása. Ebbe pedig annyira bele tudnak feledkezni, hogy lassan el is felejtik, mi is lenne az eredeti feladatuk: a felvidéki magyarok hatékony érdekérvényesítése.

Nem csak emiatt van azonban fagyponton a Szövetség népszerűsége. Van egy, a fentinél is fontosabb oka annak, hogy a pártok népszerűségét mérő ügynökségek rendszeresen a parlamenti bejutásra esélytelen politikai tömörülések között tartják számon a Szövetséget.

A párt politikusainak a döntő többsége egész egyszerűen retteg a véleménynyilvánítástól a társadalmat megosztó kérdésekben.

Egy részükkel kapcsolatban persze azt sem zárhatjuk ki, hogy a fontos kérdésekről nincs is véleményük. Jóval többen vannak azonban azok, akiknek ugyan rendkívül markáns véleményük van a legtöbb témáról, ám ezt legfeljebb egy haveri sörözés közben osztják meg a többiekkel, ha pedig a média képviselői érdeklődnek náluk, mereven elzárkóznak.

Vannak persze kivételek.

E sorok írója például szinte semmiben sem ért egyet a párt Híd-platformjának az elnökével, Rigó Konráddal, azt azonban elismeri, hogy határozott véleménye van a világról, és ezt vállalja is.

Hasonló a helyzet Gyimesi Györggyel, aki ugyan nem a Szövetség politikusa, és a nézetei miatt rengetegen bírálják, ám a felvidéki magyar politikai térben szintén azok közé tartozik, akik nem rettegnek a véleménynyilvánítástól.

És persze vannak még páran, akik hasonló cipőben járnak, a megszámolásukhoz azonban egy kéz is elég lenne.

A választók igenis tudni szeretnék, mit gondolnak a világról azok, akik a szavazataikért esedeznek. Példaként a magyar kormányhoz fűződő viszonyuk említhető.

Akik például úgy gondolják, Orbán Viktor megváltás a magyarok számára, ezt ne féljenek elmondani, megindokolva persze azt is, miért gondolják ezt.

Ugyanez érvényes azokra, akik pokolra kívánják a magyar kormányfőt.

Ehelyett a politikusaink többsége azzal a frázissal etet minket, hogy nekik jó kapcsolatokat kell ápolniuk „a mindenkori magyar kormánnyal”.

Felvidéki magyarként a magyar nemzet részei vagyunk, jogunk van beleszólni a magyar politikába, amit a politikusainktól is meg kellene követelnünk.

És ez persze csak a jéghegy csúcsa, hiszen hasonló a helyzet az összes többi kényes témával kapcsolatban.

Ez nem változik, ha a politikusaink nem vállalják a véleményüket, és folytatódik a jelenlegi langyos kommunikáció, amelynek a lényege, hogy csak senkinek ne lépjünk rá a tyúkszemére, addig a politikusaink sem számíthatnak arra, hogy választókként kiállunk mellettük, hiszen azt sem tudjuk, kik is ők valójában.

A zsákbamacskát meg kellene hagynunk a gyerekeknek, nekünk határozott és bátor politikusokra lenne szükségünk.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
fd

Hamarosan a városok előtt kell hagynunk a dízelmotoros autókat?

Advent napi lakástűz Érsekújvárban

Advent napi lakástűz Érsekújvárban (FOTÓK)

gf

Vigyázzon! Komolyan pórul járhat autópályamatrica-vásárláskor!

benzin k

Alig fenntartható a magyar benzinárstop

Kamionba hajtott egy részeg autós, Somorján is két ezreléket fújt egy sofőr

Kamionba hajtott egy részeg autós, Somorján is két ezreléket fújt egy sofőr

részeg sofőr k

Épületnek hajtott egy részeg sofőr Ógyallán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.