Európa támogassa a kisebbségi médiát!

unió vél

A rendelkezéseket sokszor csak az állam hivatalos nyelvén közlik, a kisebbségi nyelvek használatáról gyakran megfeledkeznek

Európának fel kell ismernie a kisebbségi média értékét! A világjárvány idején nagyon fontos, hogy mindig megkapjuk a megfelelő információkat, lehetőleg anyanyelvünkön is, főként az egészségvédelemmel kapcsolatos tájékoztatást. Ezzel összefüggésben a Nemzeti Kisebbségek Főbiztosa azt ajánlja, hogy a nemzetállamok a kisebbségi- és a regionális nyelveket is használják a Covid-19-cel kapcsolatos intézkedések kommunikációjában. Azok az emberek különösen veszélyeztettek, akik nem beszélik jól az ország hivatalos nyelvét, ezért esetleg nem, vagy nem teljesen értik, mit is kell tenniük. Az Európa Tanács felhívta a figyelmet arra is, hogy a tennivalókat, rendelkezéseket sok esetben csak az állam hivatalos nyelvén közlik, a kisebbségi és regionális nyelvek használatáról gyakran megfeledkeznek. Ez talán érthető is, hiszen a közleményeket több nyelvre fordítani idő- és pénzigényes, és jelenleg mindkettőből egyaránt kevés van.

Ezért is fontos hangsúlyozni, hogy az anyanyelvi információk több országban is a kisebbségi médián keresztül juthatnak el az emberekhez.

Sok kisebbségi médium számára azonban a koronavírusjárvány miatti válság fájdalmas, de ösztönző hatású is egyben. Ösztönző, mivel egyre növekszik az anyanyelvű információ iránti igény. Viszont fájdalmas is, mivel sokkal inkább a weboldalak látogatottsága, nem pedig a nyomtatott lapok eladása nő, ugyanis az újságok terjesztése sok helyen csak korlátozott mértékben lehetséges. A nehéz gazdasági helyzet miatt a reklámbevételek is elapadtak. Ezért néhány kisebbségi médium esetében valóban a lét a tét, és minél tovább tart a válság, annál reménytelenebbé válik a helyzetük.

Sajnos több kisebbségi lap már a világjárvány előtt megszűnt. Például az észak-írországi Lá gall napilap a pénzügyi korlátozások és az állami források hiánya miatt még 2008ban. A Galícia Hoxe 2011 óta csak online érhető el. A média védelme és a nyelvi sokféleség biztosítása érdekében Európának fel kell ismernie a kisebbségi média értékét és megőriznie a létezését. Ellenkező esetben néhány kisebbség nemcsak az anyanyelvű információhoz jutás lehetőségét, hanem a hangját is elveszítheti.

A szerző a MIDAS főtitkára

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?