Vélemény

Disznóvágás bútorszereléssel

Sokan azt hiszik, a politika elsősorban az erkölcsökről szól, pedig valójában inkább a kompetenciákról: a gyakorlati és elméleti rátermettség bizonyításáról.
Szombathy Pál

2020. május 16. 18:15

Disznóvágás bútorszereléssel
- Ľubomír Kotrha karikatúrája

Városi-vidéki. Férfias-feminim. Elméleti-gyakorlati.

Piszkálódás-sértés. Szakértő-populista. Ezek az ősi ellentétek megjelennek a politikában is: van köze Orbán gumicsizmájának Karácsony szemüvegéhez? Van bizony. Egy politikus nem tudja függetleníteni magát saját családi-társadalmi hátterétől (gyakran nem is akarja, sőt: szavazóbázist épít rá) vagy éppen tanult új közegétől, ha inkább oda akar beilleszkedni. A stílus, a beszédmód ugyanúgy része a politikának, mint a programok, érdekek, gazdasági-társadalmi preferenciák.

„Ha egy ilyen ember benősül a családba, biztos lehetsz benne, hogy neked kell átmenni összeszerelni a bútorokat, amiket vettek. Hogy a vidékiek is értsék: ha disznóvágás van, ez a típus a vacsorára jön, de nem bánja senki, mert nincs láb alatt.” (Orbán Viktor Karácsony Gergely kapcsán az „elméleti” polgármesterekről)

Itt egy friss bonmot a magyar miniszterelnöktől, amellyel a mély választói sztereotípiákra utal. Orbán Viktor régóta a gyakorlatias, határozott, harcias, tapasztalt, rátermett vezető képét építi és mutatja: egy olyan emberét, aki vidékről jött, érti a nép nyelvét, ismeri országa lélektanát.

A másik oldalról persze – elhangzik ezerszer, naná: tessék belenézni a közösségi médiába, a modern kor online köpködőjébe – Orbán egy gumicsizmás ravasz paraszt, aki bizalmatlanul figyeli a baloldali-liberális összefogást támogató fővárosi értelmiségiek kifinomult moralizálását, egy viselkedni nem tudó erőszakos bunkó karakter. Ezek a felületi képek, hogy emögött a magyar vezető mennyifélét olvas, mennyit dolgozik, érintkezik az ország és világ komoly koponyáival – nos, erről kevesebbet beszélnek az emberek, ez a háttér; a rögzült vélemény úgyis adott a szimpátiák alapján.

Mondjuk szerintem nagyon vicces Orbán fenti megjegyzése, 25–40 közötti önmagamra ismerek benne: 25 alatt még eljártam a disznóvágásokra segíteni nagyapámnak, 40 felett meg rákényszerülök, hogy magam szereljek össze egy-egy elemes gyerekbútort, elvégre mégsem hívhatom mindenért apámat vagy apósomat. Átjárásos ember vagyok: vidéki kisvárosban születtem, vidéki nagyvárosban nőttem fel, szerettem Budapesten élni harminc évet, örömmel költöztem el onnan. De nem mindenki ilyen, s erre a politika rá is játszik: van a MI és van az ŐK.

„Nem vagyok egy műszaki ember. Amikor egyetemista koromban hazamentem és édesanyám mondta, hogy leszakad a konyhaszekrényen a polc és szereld vissza, akkor azt mondtam neki, hogy anyám, én értelmiségi vagyok.” (Karácsony Gergely, 2018)

Íme, az új budapesti főpolgármester maga sem rejti véka alá értelmiségi habitusát, bármit is jelentsen az. Eközben viszont azt is érdemes megjegyezni, hogy Orbán korántsem a régi, kommunizmus előtti birtokos parasztság leszármazottja, életútinterjúiban elmondja, ő a kádári vidéki melós-háztájis rétegből jön. Karácsony szintén vidéki srác, szabolcs-szatmári kisvárosi agrárértelmiségiek gyermeke, közvélemény-kutató szociológus – szóval a politikai vezetők valódi gyökerei nem feltétlenül azonosak azokkal a tulajdonságaikkal, amelyekre szavazóbázisuk miatt ráerősítenek. Egy viszont fontos: ha az illető személyisége nagyon eltér a felvett/ráruházott szereptől, abból baj lesz. Képzeljük el Orbánt szelíd, kardigános, szemüveges, városban kerékpározó vezetőként és képzeljük el Karácsonyt harsány, ízes néptribunként, aki focimeccseken szotyolázik. Ugye?

Hajnalban elmennek együtt a disznóvágásra, jól berúgnak, aztán megpróbálják összeszerelni az új IKEA-bútort, de nem sikerül, az egyik ügyetlen, a másik túl ittas hozzá, ledőlnek hát, mire felébrednek, jön is a vacsora, a szekrényt, amiben elaludtak, addigra a többiek megcsinálták, bár kissé billeg: na ilyen lenne a nagy magyar politikai konszenzus.

Úgyhogy inkább legyen vita és verseny a kormányzási kompetenciákról – csipkelődve, méltányosan, gyűlölet nélkül.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
adóhivatal

Milliárdokat veszítünk az adócsalók miatt

NAKA

Anyagyilkosságot akadályozott meg Köbölkúton a NAKA

Marco Rossi

Felejthetetlen nappalok, álmatlan éjszakák

szlovákok

A kishitűség diadala

galeria

Galéria: Te hallottad gyerekkorodban ezeket a tévhiteket? Vajon mennyiben igazak?

vatikan

Pókember látogatta meg Ferenc pápát

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.