Beszélj úgy, hogy értsenek!

ujsag k

Edit néni minden találkozónk alkalmával megosztja velem, hogy mikor olvasta a rovatban az írásom, sőt nem felejti el kivágni az újságból és félretenni nekem, mert erre megkértem őt még akkor, amikor elkezdtem közölni a lapban. Gyűjti a kis papírlapokat, rajtuk a soraim, a gondolataim.

Elképzelem, ahogy azokon a napokon, amikor kéthetente megjelenik a cikkem, Edit néni a helyi postán megvásárolja a lapot, és amikor lapozza azt, meglátja a fotó mellett a cikk címét, és valami ismerős érzés járja át, valaki személyesebbé teszi számára a világról szóló lapot. Edit nénivel sokat beszélgetünk, mert a családom része, ő a sógorom anyukája, özvegy lett több mint egy éve. Egy ember a sok közül, akik olvasói a lapnak több évtizede, s akiről mi, akik szavakat címzünk az olvasóknak, ritkán hallunk, csak reméljük, hogy vannak és értenek bennünket.

Nagy kegyelem az az élettől, ha az ember képes szavakká formálni az érzéseit, gondolatait úgy, hogy más számára is érthető, átérezhető, befogadható legyen.

A kisfiam nagymamája, Erzsi néni, aki leginkább online olvassa az írásaim, évekkel ezelőtt azt mondta, arról írok, amit ő is, más is érez, csak ők nem tudják így megfogalmazni, mint én. Egyszer az énekes, Zorán mondta nekem az interjúnk közben, hogy Szókratész óta minden érzés már le lett írva, meg lett élve, csak mi hisszük, hogy van új a nap alatt. Ma már én is tapasztalom ezt, viszont az is biztos, hogy annyiféleképpen lehet látni, megélni azokat az ismétlődő érzelmeket, hogy végül ettől leszünk egyediek.

Az, hogy van, aki olvas, abban segít, hogy alkossak. De van egy másik bennem dolgozó hajtóerő is, mégpedig: ha sokáig nem írok, eltávolodom a saját Én részemtől, lassan tudattalanul kezdek sodródni a mindennapok ködös vizén, mert az írás arra kényszerít, hogy tömörítsem, szavakba zárjam a pillanatnyi megéléseim. Vagyis kezdjem értelmezni mindazt, amit megtapasztalok a világból.

Szavakkal kifejezni egy beszélgetés során a bennünk dolgozó folyamatokat, ahhoz elég sok minden kell. Többek közt akarat és az a szándék, hogy úgy beszéljünk, hogy közben a másik számára is érthető legyen, mit akarunk elmondani. Itt kezdődnek a gondok. Ugyanis ehhez sok embernek nincs eszköze.

Ismerek olyan szülőt, aki siratja a gyermekét, amiért eltávolodott tőle, amiért nem tudnak egymás életéről, de eszébe sem jut őszintén, a dac, a düh tévútjait kikerülve ezt kimondani annak, akit nagy szeretettel nevelt. Felhívni és csak megnyílni: hiányzol, szeretlek, szomorú vagyok, mert keveset tudok az életedről, és nagyon hálás lennék, ha jönnél...akkor, amikor akarsz. Nincs de, nincs ha, nincs mégis, csak egy tiszta, vádaskodás nélküli kommunikáció. De ugye idáig eljutni egy hosszú és fájdalmas utazás, amelyben képessé kell válni arra, hogy önmagunk árnyékát elfogadjuk és elismerjük, akarva-akaratlanul okozhatunk fájdalmat. Mert ez csak ennyi, vállalni kell, hogy követünk el hibát, miért olyan nehéz ez?

Sajnos ehelyett az ember inkább marad a saját szomorúságában, ami elhiteti vele, hogy tehetetlen és a gyerekének lenne a dolga, a kötelessége jönni, keresni a szülőt. A gyermeke pedig úgy érzi, olyan dühös rá a szülő, hogy biztosan csak bántaná, ha beszélnének, és megkíméli magát a szemrehányásoktól. Így telik el az értékes idő, tanult tehetetlenségben. A meggyőződésben, hogy nem szeretjük egymást, miközben a szeretet ott van, csak a büszkeség elnyomja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?