Vélemény

Bérkülönbség és bérgyilkosság

Eredetileg csak egy „ártatlan” témáról készültem írni, amiről egy kávé vagy tea mellett el lehet vitatkozni: hogy mennyi is a valódi különbség a nők és a férfiak munkabére között, melyik intézet hány százalékot mért, és hogy mi a különbség oka.
Bolemant Lilla

2019. november 4. 08:27

Hevrin Khalaf
Hevrin Khalaf

Vajon az, hogy a nők rosszul fizetett szektorokban dolgoznak, úgymint kultúra, szociális munka, egészségügy, vagy alacsonyabb pozíciókban, és miért van ez így. Továbbá hogy a nők a gyerekvállalás miatt kiesnek a munkapiacról, és az otthon végzett ingyen munkát senki sem számítja be a munkapiacon. Ez a téma is része annak, ami a nők hátrányos helyzetét dokumentálja. Amíg vitatkozni kell erről, és van bérkülönbség, nincs egyenrangúság! És ez messzire vezet.

Pontos adatokat keresve a neten újra rábukkantam arra az októberi hírre, amely meg kellett volna, hogy rázza a világot, de nem egészen így történt. Hogy miért? Mert egyrészt a gyilkolás már mintha az életünk része lenne. Politikusaink szavakkal és hazugságokkal gyilkolják egymást. Nálunk szerencsére „csak” a szóbeli politikai gyilkosság van jelen, mondanám, ha nem jutna rögtön eszembe Ján Kuciak és Martina Kušnírová, a menyasszonya, akit azért gyilkoltak meg, mert a hozzátartozója volt.

Hevrin Khalaf kurd politikusnőt azért gyilkolták meg, mert a Szíriai Jövő Párt nevében az etnikai-vallási kisebbségi csoportok közötti megbékélésen dolgozott. És mivel nő is volt, hát példát kellett statuálni. A török vezér parancsára rituális gyilkosság áldozata lett. A legtöbb híradásban az jelent meg: „kirángatták az autójából és lelőtték”, ami nagyon finom megfogalmazása a történteknek. A több katonából álló kommandó megállította az autóját, nevén szólították, és miután kiszállt, tömegesen megerőszakolták, hajánál fogva az autóhoz kötözve vonszolták, hogy a fejéről levált a bőr, majd halálra kövezték, és holttestét megcsonkították. És minderről videofelvételeket készítettek, amiket az internetre is feltettek. Elrettentésül és figyelmeztetésül.

Látszólag nem függ össze a nők és a férfiak közötti bérkülönbség a kurd politikusnő halálával. De ha a dolgok mélyére nézünk, és az okokat keressük, nagyon is összefügg. A különbség csupán az, hogy ahol a bérkülönbségről, mint aktuális problémáról beszélünk, és évente összehasonlítjuk, valamint jogi és gyakorlati lépéseket is tehetünk annak érdekében, hogy ez csökkenjen, egy demokratikus államalakulatban tesszük ezt, ahol nem kell félnünk attól, hogy politikai állásfoglalásunk miatt meggyilkolnak. Bár most megint megjelenik Kuciak képe, akit politikai okból gyilkoltak meg egy demokratikus államban.

Az az ország viszont, amelynek katonái a demokratikus párt képviselőit rituális módon meggyilkolják (akár a saját, akár a szomszéd ország állampolgárai) a kegyetlen diktatúrák közé sorolható. Végül pedig feltehetjük a kérdést, hogy hová sorolhatjuk azt az országot, amelynek vezetője hivatalosan fogadja a gyilkosságért felelős államfőt, és biztosak lehetünk abban, hogy nem kéri számon rajta azt, hogy inváziót indított egy szomszédos ország területén, hogy példát statuáljon! És mindezt tette a nagy orosz testvér hathatós segítségével. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
tunti

Hónapok óta húzódó vita az abortuszról

koronavírus

Ezért növekedett meg hirtelen az ismert fertőzöttek száma

 dohányzás

Koronavírus: nagyobb veszélyben a dohányosok

Nagypaka

Nagypakai akadálymentesítés

Bukovszky László

Matovičcsal egyeztetett a kisebbségi kormánybiztos

Barsi múzeum

Lemondott tisztségéről a Barsi múzeum új igazgatója

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.