Bérkülönbség és bérgyilkosság

Hevrin Khalaf

Eredetileg csak egy „ártatlan” témáról készültem írni, amiről egy kávé vagy tea mellett el lehet vitatkozni: hogy mennyi is a valódi különbség a nők és a férfiak munkabére között, melyik intézet hány százalékot mért, és hogy mi a különbség oka.

Vajon az, hogy a nők rosszul fizetett szektorokban dolgoznak, úgymint kultúra, szociális munka, egészségügy, vagy alacsonyabb pozíciókban, és miért van ez így. Továbbá hogy a nők a gyerekvállalás miatt kiesnek a munkapiacról, és az otthon végzett ingyen munkát senki sem számítja be a munkapiacon. Ez a téma is része annak, ami a nők hátrányos helyzetét dokumentálja. Amíg vitatkozni kell erről, és van bérkülönbség, nincs egyenrangúság! És ez messzire vezet.

Pontos adatokat keresve a neten újra rábukkantam arra az októberi hírre, amely meg kellett volna, hogy rázza a világot, de nem egészen így történt. Hogy miért? Mert egyrészt a gyilkolás már mintha az életünk része lenne. Politikusaink szavakkal és hazugságokkal gyilkolják egymást. Nálunk szerencsére „csak” a szóbeli politikai gyilkosság van jelen, mondanám, ha nem jutna rögtön eszembe Ján Kuciak és Martina Kušnírová, a menyasszonya, akit azért gyilkoltak meg, mert a hozzátartozója volt.

Hevrin Khalaf kurd politikusnőt azért gyilkolták meg, mert a Szíriai Jövő Párt nevében az etnikai-vallási kisebbségi csoportok közötti megbékélésen dolgozott. És mivel nő is volt, hát példát kellett statuálni. A török vezér parancsára rituális gyilkosság áldozata lett. A legtöbb híradásban az jelent meg: „kirángatták az autójából és lelőtték”, ami nagyon finom megfogalmazása a történteknek. A több katonából álló kommandó megállította az autóját, nevén szólították, és miután kiszállt, tömegesen megerőszakolták, hajánál fogva az autóhoz kötözve vonszolták, hogy a fejéről levált a bőr, majd halálra kövezték, és holttestét megcsonkították. És minderről videofelvételeket készítettek, amiket az internetre is feltettek. Elrettentésül és figyelmeztetésül.

Látszólag nem függ össze a nők és a férfiak közötti bérkülönbség a kurd politikusnő halálával. De ha a dolgok mélyére nézünk, és az okokat keressük, nagyon is összefügg. A különbség csupán az, hogy ahol a bérkülönbségről, mint aktuális problémáról beszélünk, és évente összehasonlítjuk, valamint jogi és gyakorlati lépéseket is tehetünk annak érdekében, hogy ez csökkenjen, egy demokratikus államalakulatban tesszük ezt, ahol nem kell félnünk attól, hogy politikai állásfoglalásunk miatt meggyilkolnak. Bár most megint megjelenik Kuciak képe, akit politikai okból gyilkoltak meg egy demokratikus államban.

Az az ország viszont, amelynek katonái a demokratikus párt képviselőit rituális módon meggyilkolják (akár a saját, akár a szomszéd ország állampolgárai) a kegyetlen diktatúrák közé sorolható. Végül pedig feltehetjük a kérdést, hogy hová sorolhatjuk azt az országot, amelynek vezetője hivatalosan fogadja a gyilkosságért felelős államfőt, és biztosak lehetünk abban, hogy nem kéri számon rajta azt, hogy inváziót indított egy szomszédos ország területén, hogy példát statuáljon! És mindezt tette a nagy orosz testvér hathatós segítségével. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!