Az önsorsrontás logikája

kormány kk

A Matovič- és Heger-kormányok ténykedése Szlovákiában a választók szemében felértékelte a politikai stabilitást. Robert Fico nem utolsósorban azért kerülhetett vissza negyedszer is a hatalomba, mert a lakosság egy része nem akart kicsinyes, egymással a személyeskedésig fajuló vitákat folytató politikusokat látni. A 2023 őszén megalakuló Smer–Hlas–SNS-koalíció egyik ígérete így lett a stabilitás és a kiszámíthatóság, egy olyan tulajdonság, amit Fico szerint a jobboldali liberális sokszínű ellenzék nem tud megadni az országnak. Ehhez képest a kormánykoalíció egyik tagja, Andrej Danko a legkevésbé sem tartja magát a tervhez: személyeskedik, gyakran bírálja a partnereit, és komikus hibákat vét. Mégis mi lehet a terve? Van neki egyáltalán olyasmi? 

A sajtó szemében Danko a kormány már-már rajzfilmszerűen gonosz kabalafigurájává vált. Robert Ficót könnyen nézhetjük számító autokratának, Pellegrinit egy olyan politikusnak, akinek megfelelési kényszere van, de mindkettőjükről könnyen feltételezhető, hogy okosak és számítóak. Ehhez képest az SNS elnöke rejtélyes körülmények között elcsap egy közlekedési lámpát, Dubajban tölti a napjait, kultúrharcol, Matovičcsal üvöltözik, a kormány puhaságát és döntésképtelenségét bírálja, mindennek a tetejébe pedig az elnökválasztási stratégiájának alapja, hogy a kijelentéseivel a saját koalíciós partnerét, Peter Pellegrinit üti és zsarolja. Danko hangoskodása első ránézésére finoman szólva sem tűnik túlságosan kifizetődőnek – a kormánykoalíció ezzel hosszú távon legfeljebb azt éri el, hogy az előző két kormányhoz hasonlóan idő előtt összeveszik saját magával és szétesik. 

Az SNS elnökének ténykedésére két magyarázat létezik. Az első az egyszerűbb: ezek szerint Danko egyszerűen csak egy kellemetlen ember, akinek a konfliktuskeltés a lételeme, és nem szeret, meg nem is tud máshoz alkalmazkodni. A második nyugtalanítóbb: ez a fajta romboló hozzáállás a szlovákiai politikai közegben egyszerűen jobban megéri Dankónak, mint a konstruktív magatartás és az ezzel járó eljelentéktelenedés. 

A szociális média korában élünk, amikor a hírekben való jelenlét és a megosztó témák nyílt képviselete a választók egy részénél kimondottan pozitívumnak számít. Minden megnyilvánulás megítélése a tálaláson múlik: a megegyezésből könnyen lehet megalkuvás, a csendben maradásból lapítás, az összeveszésből egyenes gerinc, a kemény, akár vulgáris megnyilvánulásokból pedig nyílt, őszinte igazságbeszéd. Amennyiben Danko meglovagolja az elégedetlenkedés hullámát, akkor több lesz a rajongója, és mivel nélkülözhetetlen a kormányzáshoz, a zsarolási potenciálja is növekszik. 

Az ilyesféle politika gyakorlásához nem a nyugalomra, hanem az állandó konfliktuskeltésre van szükség, akár még a saját partnerekkel is, hiszen egy politikusnak mindenkitől meg kell magát különböztetnie, és a rivaldafényben kell maradnia. A folyamatos veszekedés állandó figyelmet generál, ebben a közegben a megegyezés egyenesen kontraproduktív, hiszen az érintett hozzászürkül a közegéhez. Akkor pedig ki szavazna rá? 

Danko nem az egyedüli hasonló, eredményes szereplő a szlovákiai politikában. Igor Matovič a hangoskodó stratégiára egy teljes miniszterelnöki karriert alapozott, és a népszerűsége lecsengésével rájött egy alapigazságra: nem kell, hogy sokan szeressék, csak annyi rajongóra van szüksége, amennyien megkerülhetetlenné teszik. Megjegyezhetjük: a Magyar Szövetségen belül is kiemelten népszerű egy politikus, akit a veszekedés éltet – Gyimesi Györgynek hívják.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?