Vélemény

A világvége

Itt a világvége! Itt bizony. Merthogy Eurovízió… Ígérem, több szót erről a zeneileg értékelhetetlen rendezvényről nem ejtek. Csak a világvégéről. Amelyből rövid életem alatt megéltem párat.
ÚJ SZÓ ONLINE

2014. május 16. 16:15

g
Nemrég az internet, a szociális hálók hatásáról értekeztünk egy felkészült, okos hölggyel, nyilvánosan. Attól tartottam, ő is elkezdi, vége a világnak, ez a generáció a vesztébe rohan. Nem így történt, az apokalipszis nem következett be. Persze, az első írásos emlékünk arról, hogy a következő generáció a pusztulásba viszi a világot, kétezer évnél régebbi és egy római patrícius írta. Ahhoz képest, köszönjük szépen, mint emberiség, még itt vagyunk. Mint Európa is.
 
Merthogy Európa az a keresztény–zsidó kultúra, a római jog és a klasszikus görög filozófia – nagyon leegyszerűsítve. Az európai kultúra halála, a deviancia térnyerése közbeszéd tárgya, sokan már Putyinért, egy kis diktatúráért kiáltanak. De ne feledjük: a kereszténységet tűzzel- vassal terjesztették, István királyunk is. Fiatal lányokat égettek el boszorkányként, bűntelen embereket eretnekként, ez is Európa. Tartja magát a legenda, hogy volt nőpápa és nős pápa is, sőt olyan pápánk, aki 13 éves fiút tett bíborossá. Ez is Európa. Az angol protestantizmus startvonala Henrik felesége volt – jobban mondva az a tény, hogy a pápa nem akart hallani a válásról. Keresztények és keresztyének gyilkolták egymást háborúkban és békeidőben is, ez is Európa. Michelangelo megfestette a Sixtus-kápolna freskóit és a kontinens legszebb madrigáljait írta – egy kamasz fiúhoz. Medici kiállt mellette, nem hagyta bántani. De ugyancsak a Medici-házból származó Katalin állítólag megölette egyik fiát, hogy a másikat jutassa a francia trónra. Ez is Európa. Vér, erőszak, csalás, házasságtörés, öngyilkosság, despotizmus – Shakespeare drámáinak legjellemzőbb cselekményei. Ez is Európa. Az első magyar orvosnő, Hugonnai Vilma 120 éve vette át orvosi diplomáját, 54 évesen – s kitört a világvége hangulat, mert egy nő lett orvos. Sőt, a nők szavazati jogot kaptak, nahát! S ötven éve még volt statáriális bíróság, koncepciós per. Volt gulag, nem is orosz találmány, mint ahogyan a britektől vette az ötletet Himmler a koncentrációs táborok létrehozásakor. Ez is Európa. A magyar irodalomtörténet egyik legszebb összefoglalóját a zsidó Szerb Antal írta – agyonverték. Csodálatos versekkel gazdagított minket Radnóti – tarkón lőtték. Ez is Európa. Mint ahogyan Európa a fasizmus, a kommunizmus, de a nagy francia forradalom is, meg az Aranybulla, Európa a nagy októberi szocialista forradalom is, de az angol polgári demokrácia, a francia arányos választási rendszer, a bécsi Opera, a Csalagút, Hugo Nyomorultakja, a magzati alkohol szindróma miatt beteg Beethoven IX. szimfóniája, a Queen Bohemian rhapsodyja, II. János Pál és az igazságos Mátyás, Luther Márton, Charles Dickens és Molnár Ferenc. De ezen a kontinensen nőtt föl és gazemberkedett Dutroux pedofil sorozatgyilkos és Vida Ferenc vérbíró. És írt és ivott Villon, meg Ady, akinek a verseit, nem a vérbaját szeretjük.
 
Tessék visszanézni a lehetséges millió példából elővett néhányat és megnézni, vajon hányszor volt itt a világvége, hányszor történt valami olyan, ami nem illett a képbe, ami elijesztett, fölháborított, undorított, amikor bíróért, pallosért, törvényért, egyáltalán valamiért kiáltottunk Európa vagy a civilizáció nevében. S mégis itt vagyunk, nem volt világvége, a Föld ugyanarra forog, a szerelem virágzik, a gyűlölet szintúgy. Az emberiségnek komoly túlélési képességei vannak, köszönjük a Teremtőnek vagy a természetnek, ki hogy akarja, csak ne lássunk apokalipszist ott, ahol nincs.
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Kassa

Folytatódik a kánikula, délen hőségriadót rendeltek el

petocz

Kisebbségi Kulturális Alap: véget ért az igazgatójelöltek meghallgatása

Kassa

Kassán is beindult a strandszezon

határátkelőhely

Intenzív rendőri ellenőrzés lesz szerdán a Dunacsún–Rajka határátkelőnél

U. S. Steel

Sztrájkkészültség a kassai acélműben

Alvaro Morata

De hol vannak a spanyol mezek?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.