Vélemény

A koronavírus gazdasági ára

Ugyan régiónkat továbbra is elkerüli a 2019-nCoV koronavírus, továbbra is nagy teret kap a napi hírfolyamban.
Dudás Tamás

2020. február 12. 08:18

korona
Ľubomír Kotrha karikatúrája

Bár az új fertőzöttek száma Kínában tetőzni látszik, a vírusnak már így is több mint ezer halálos áldozata van. Ez hivatalosan is azt jelenti, hogy a koronavírus-járvány már több halálos áldozatot követelt, mint a 2002-ben kitört SARS-járvány. Azt, hogy a vírus terjedését csakugyan sikerült-e megállítani, ma még nem tudjuk biztosan, de a járvány elleni küzdelem ára már jól látható. Hubej tartomány több tízmillió lakosa továbbra is szigorú karanténban van, ők hozzák meg a legnagyobb áldozatot azért, hogy a vírus terjedését sikerüljön megállítani.

A járvány azonban az egész kínai gazdaságot negatívan érinti. Az első negyedéves GDP-növekedés tempójának visszaesése már biztosra vehető, a viták már csak ennek mértékéről folynak. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a kínai GDP-növekedés az első negyedévben 4,5 százalék körül fog mozogni, ami komolyan veszélyezteti a pekingi vezetés által 2020-ra kitűzött 6 százalékos növekedési cél elérését. Hogy mi lesz az év következő negyedéveiben, az persze attól függ, milyen lesz a járvány lefolyása. Ha sikerülne még áprilisban–májusban elfojtani, az éves növekedési cél talán még megmenthető lenne. Biztosra vehető az is, hogy a kínai vezetés minden rendelkezésre álló gazdaságpolitikai eszközt be fog vetni a növekedés fenntartására, az első támogató intézkedéseket már nyilvánosságra is hozta.
Kína gazdasági teljesítményét nemcsak a kínai politikai vezetés figyeli feszülten, hanem sok globális vállalat csúcsvezetője is. 

A távol-keleti nagyhatalom a globális vállalati hálók egyik fő csomópontja, felvevőpiacként és gyártási központként is. 

A legnagyobb gondban jelenleg az elektrotechnikai termékeket forgalmazó vállalatok vannak, melyek gyártósorai Kínában vannak. A gyártósorok ugyan lassan újraindulnak az elővigyázatosságból elrendelt gyárleállások után, de még hetekig eltarthat, amíg teljes kapacitással fognak működni. A Citygroup elemzői szerint például a félvezetőket gyártó kínai telephelyek jelenleg csak 30 százalékos kapacitással működnek. Emiatt az elektronikai termékeket gyártó vállalatok termelésében fennakadások várhatók, ami ideiglenesen termékhiányhoz vezethet.

Bonyolult helyzetben vannak a nagy autógyártók is, amelyek legfontosabb piaca éppen Kína, de meg lehet említeni a tengeri szállítmányozást is, melynek a kínai export kiesése komoly veszteségeket okoz, vagy akár a nagy légitársaságokat, melyek sorra törölték kínai járataikat.

A gazdasági elemzők dolgát nehezíti, hogy a kínai helyzetben még mindig sok az ismeretlen (vagy a titkolózás), ezért a hagyományos gazdasági mutatókkal jelenleg nehéz a kínai gazdaság teljesítménykiesését modellezni. Az elemzők így olyan alternatív adatokat próbálnak használni, mint a kínai nagyvárosok levegőminősége. Ez a járvány kitörése óta látványosan javult, amiből a közlekedés és a gyártás jelentős visszaesésére lehet következtetni.

Összességében azonban az előrejelzések optimisták, Ázsián kívül nem várnak jelentősebb negatív gazdasági hatásokat. 

A Deutsche Bank elemzői szerint 2020 első negyedévében a koronavírus az USA és az EU gazdasági növekedését csak 0,1 százalékponttal fogja visszavetni. Ismételten hangsúlyozni kell azonban, hogy a végső gazdasági hatás továbbra is attól függ, mikorra sikerül a kínai hatóságoknak megfékezni a vírus terjedését. A jelek biztatók, de az elkövetkező néhány hét kulcsfontosságú lesz nemcsak Kína, hanem az egész világgazdaság számára.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Felmérés: Parlamenten kívül az MKP

Nyilvánosságra került a titkos felmérés

Mojmír Mamojka

Mamojka egyelőre marad

Robert Fico

Fico nem kíván egyebet, csak 2,99 százalékot a Hídnak

Jana Cigániková

VIDEÓ: Elszabadultak az indulatok – már a középső ujjukat mutogatják egymásnak a képviselők a parlamentben

Kucsera Miklós

Vágsellyei győzelem az érsekújvári régióderbin

hh

Férfimese a nagybetűs nőről

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.