Vélemény

A józanság plafonja

Mit csinál az egyszeri politikus, amikor választói nyugdíjba küldenék? A nyugdíjasokon próbál segíteni. Átlátszó módon.
Mózes Szabolcs

2018. október 23. 07:36

parlament

2040-től minden hároméves gyerek járjon óvodába! 2035-től minden fiatal érettségizzen! 2032-től egész júliusban süssön a nap! A politikusok kedvelt műfaja az olyan jogalkotás, amelynek hatásai csak évtizedek múlva lesznek érezhetőek. Ma egy ilyen szavazás lesz a parlamentben, arról döntenek, hogy 64 év legyen-e a felső nyugdíjkorhatár.

Miért kedvelt műfaj? A következményekkel és a megvalósítással nem a beterjesztő és szavazó politikusgenerációnak kell bajlódnia, a döntés szavazatokban mérhető politikai hasznát viszont besöpri. Mikor nyúl ehhez a fegyverhez egy párt? Ha nincs lényegi mondanivalója, vagy ha az utolsó szalmaszálba próbál belekapaszkodni. A Smer esetében mindkettő fennáll. A nyugdíjplafon esete ezt tökéletesen példázza. Amíg a Smer a csúcson volt – egyedül kormányzott és stabil 40%-os támogatottsága miatt hosszabb távra tervezhetett –, egy viszonylag racionális nyugdíjrendezést hajtott végre. Ennek részeként a nyugdíjkorhatár folyamatosan, igaz, lassacskán emelkedik a fenntartható nyugdíjrendszer paraméterei alapján. Hogy legyen elég munkavállaló, aki összedobja a járadékra valót. Eltelt pár év, a koalíciós kormányzás kényszere állt elő, a botrányok és tüntetések miatt miniszterelnök-csere jött, ám ez sem segített a párton. Mi lett a megoldás? Ma a parlamentben szavaznak róla a képviselők.


A javaslat szakmai oldaláról sok szó esett már – populista, az alkotmányba írva a leendő kormányok kezét kötné meg, fenntarthatatlan, így potenciálisan alacsony nyugdíjakat eredményez majd. Ezért nézzük a politikai oldalát. Ez az a tervezet, amelyre egy párt sem szívesen szavaz nemmel. Nehéz ugyanis jól lekommunikálni, magyarán, megértetni Bözsi nénivel, miért nem akarja a politikus, hogy 64 évnél idősebben senkinek se kelljen dolgoznia. Főleg azok a pártok vannak ilyenkor pácban, amelyektől nem áll távol a populista hadakozás (Sme rodina, Egyszerű Emberek), valamint amelyek a baloldalon is szívesen halásznának. Matovičék és Kollárék számára ez duplán csapdahelyzet. Ha igennel szavaznak, saját választóik többségének szemében legitimen döntenek, ám magyarázkodhatnak amiatt, hogy segítettek Ficónak a figyelemelterelésben, s hogy egy demagóg és kártékony döntéshez segédkeztek. Ha nemmel szavaznak, választókat veszíthetnek. Nem csoda, hogy alapvetően nem mondtak nemet a Smer ötletére, az egyedüli lehetőség számukra az volt, ha lehetetlen ötletekkel és „jobbító” (akár még populistább) módosításokkal álltak elő, hogy végül szabad kezet adjanak képviselőiknek.

Smer: a nők hamarabb mehetnének nyugdíjba, de csak ha megfelelően gondoskodtak a gyermekeikről

2018. október 12. 14:19

Smer: a nők hamarabb mehetnének nyugdíjba, de csak ha megfelelően gondoskodtak a gyermekeikről

Hasonló helyzetben vergődik a Híd is, amely a koalíciós szerződésre hivatkozva vétózhatta volna a Smer ötletét – ezzel elébe mehetett volna a szavazásnak és a populista licitálásnak –, de nem tette. A pártnak kétféle szavazói bázisnak kell megfelelnie. A magyar tábort a Focus ügynökség 2016-os, nagymintás mérése alapján az idősebb, átlagosnál kevésbé iskolázott választók alkotják, akiknek többsége vevő lehet Ficóék ötletére. A feltehetően még gyorsabban fogyatkozó szlovák tábort a városi, jobban szituált rétegek alkotják, amelyek nem díjazzák a nyugdíjplafonos javaslatot. Így a Híd esetében is marad az alibizmus: pártszinten nem tartja jó ötletnek a szabályozást, ám a frakció úgy szavaz, ahogy akar.

A parlament ma egy időzített bombával ajándékozhatja meg a következő kormányokat és generációkat.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
groh

Csorbul az iskolaválasztási jog

időjárás borús

Vasárnap jelentősen visszaesik a hőmérséklet

párakapu vágsellye

Vágsellyén felfrissülhetnek a párakapuk alatt és a szökőkutaknál

a

Folytatják az utak felújítását

Sulík

Csökken a vállalkozásokra háruló teher

Lewis Hamilton
Frissítve

Hamilton indul a pole pozícióból a Stájer Nagydíjon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.