A gonoszság nem gyógyítható

Robert Fico

Ha a legegyszerűbben akarnánk megválaszolni a kérdést, hogy a gonoszság vajon gyógyítható-e vagy sem, akkor azt gondolom, a válaszom az lenne: határozottan nem. Ugyanakkor ahhoz, hogy biztosak legyünk a dolgunkban, szükséges megismerni a szó jelentését. Azt viszont előre leszögezhetjük, hogy már azért sem lehet gyógyítani a gonoszságot, mert nem betegségről van szó, hanem az élet folyamatában a konkrét, az arra hajlamos emberben kialakult jellembeli tulajdonság, amely a legveszélyesebbek közé tartozik.

Ha valaki gonosszá válik, eleinte nem is tudja magáról, hogy ő már az, azaz gonosz, egyszerűen csak azt gondolja, hogy neki mindent szabad, és nem lesz semmilyen következménye gaztetteinek, ha pedig valóban nem lesz később sem következmény, annak örül, és egyre gonoszabb lesz, mert nem tiltakozott senki azért, hogy ő miért olyan, amilyen. A gonoszságai – beszéde, tettei, korlátlansága – láthatóvá válnak, s azoknak a fokát először a hozzá legközelebb állók ismerik majd fel, s utána, aki akarja, mindenki. Rájönnek arra, hogy szót kell fogadni neki, követni kell az akaratát, mert ha nem engedelmeskednek neki, nagy veszélybe kerülhetnek a vele egyet nem értők azért, mert ellent mertek mondani a gonosztevőnek. Sokat gondolkodtam azon, hogy mi a gonoszság gyökere. Természetesen több oka van, de azt gondolom, hogy a legmeghatározóbb az, hogy a gonoszoknak nem mondott soha senki nemet. Semmire! Ahogy az ember idősödik, öregszik, egyre könnyebben ismeri fel a gonoszságra hajlamos vagy a már „veszélyes kórban” szenvedő embereket.

Néhány napja jelent meg egy, első ránézésre apró, ám mégis nagy jelentőségű hír arról, hogy Vlagyimir Putyin megkegyelmezett annak a 20 év börtönbüntetésre ítélt volt rendőrnek, aki segített megszervezni egy, az orosz elnök gonoszságait leleplező híres orosz újságírónő meggyilkolását. A gyilkos a kegyelmet azért kapta, mert elment háborúzni Ukrajna ellen a putyini különleges hadműveletben, amelyet néhány napra tervezett a gyűlölködés atyja. Az újságírót saját lakótömbje liftjében gyilkolták meg Putyin születésnapján. Ettől tökéletesebb gaztettet talán nem követtek el a világon. Ez a gonoszság. Ez az út zsákutcába vezet, ahonnan, lehet, visszafelé nem lesz út.

Sajnos ez a jellembeli emberi tulajdonság a szlovákiai nagypolitikában is felütötte már a fejét az évek során a társadalmi káoszban vagy például az előre hozott parlamenti választások iszonyatos kampányában, és most a szemünk előtt folytatódik megint a meg nem oldott társadalmi problémák halmazában. A hatalom újdonsült gyakorlói, örömükben – vagy lehet, hogy éppen bánatukban – a düh, a bosszú, a korlátlanság szomorú eszközeit újból megragadva, megint azt fitogtatják, hogy itt ők azt csinálnak, amit akarnak, mint ahogy azt gyakorolták az előző három Fico-kormány idejében 2006-tól 2020-ig. Hát ugyanazoktól az emberektől várhatunk mást?!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?