Vélemény

A diktatúrázás csapdái

Bajba kerülhet, ki sokszor kiált diktátort: elfogynak a szavai, elhasználja a fokozatokat. A magyar demokráciaviták most vírustesztelésen esnek át a járvány visszahúzódásával.
Szombathy Pál

2020. május 23. 09:00

orbán vél

A járványóvatosság marad, a veszélyhelyzetet viszont feloldják Magyarországon, ami azt is jelenti, hogy a miniszterelnök rövidesen a kormányzás rendkívüli felhatalmazását is visszaadja a parlamentnek. Ezt a jogi aktust az időkorlát nélküli átruházás miatt Európában sokan támadták, a diktatúra építésének újabb állomásaként mutatva be az intézkedéseket. Úgy tűnik, nem lesz igazuk.

„A kritikák és a brüsszeli elit magyarellenessége abból adódik, hogy Európában van egy uralkodó eszmeáramlat, amely 21. századi intoleráns liberalizmusként írható le. Az már csak a Jóisten humorérzékét dicséri, hogy az alternatíva, amelyért küzdünk, az EU alapító atyáinak gondolati világával egyező kereszténydemokrata politikai alapállás.” (Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a Madinernek)

Úgy fest, ezúttal is az történt, hogy Orbán eljátszadozott egy vitával, majd lemosta a falra festett ördögöt. Egyébként úgy ezredik alkalommal történne így, hiszen a túlzás, a konfliktusok kifeszítése, az álláspontok kiélezése a magyar politikai vezető stílusának része. Ahogy a Neurotic egykori dalában Pajor Tamás énekli: „Bedőltél, pedig nem is kanyarodunk.”

„Az Orbán-rendszer lényege, hogy nem lehet azt mondani rá, hogy demokrácia vagy diktatúra. Abban az értelemben még mindig demokrácia Magyarország, hogy a politikai változás legnagyobb esélyét választásokon lehet elérni.” (Karácsony Gergely budapesti főpolgármester a 444-nek)

A jelenleg leginkább érzékelhető ellenzéki vezető megoldaná a fából vaskarika dilemmát, hogy ugyanis az O1G-alapú ellenzéki tábor egyszerűen nem akar kilépni a diktatúrázás narratívájából, s minden egyes apró lépést ebbe az érzelmi világba illeszt. Egy példa: két embert elvittek rémhírterjesztésért a rendőrök, az ügyészség meg legyintett rá. Ez lenne a diktatúra, ahol az ügyész (nem is a bíró!) kijavítja a rendőri marhaságot?

„Az, hogy ilyen színvonalú és összetételű ellenzék van ma Magyarországon, jelentős mértékben a lebutított, ostoba és rendkívül agresszív kormányzati propaganda termése.” (Schiffer András, az LMP volt vezetője a Mandinernek)

A politikából kiszállt korábbi baloldali zöldpolitikus arra tapint rá, hogy olyan leegyszerűsített nyelvi állóháború van a magyar politikában, amelyben leginkább trollok szeretnek részt venni, no meg az a régi baloldali nómenklatúra, amely a hatalom elvesztése után egzisztenciáját és fontosságát az ellenzék uralásával tartja fent. A kihívók kontraszelekciója pedig a hatalom esélyeit növeli, hiszen ki akarna ma már gyurcsányizmussal átitatott kormányváltást? Legfeljebb egy szekta.

„Abban a faluban is, ahová a városi zűrzavar után szívesen visszahúzódok – mint a kistelepülések nagy részében –, jó szándékú, türelmes szavazógépek élnek. Nincs különösebben mit mérlegelniük az országos választásokon, mondják, megkönnyítik a dolgukat bizonyos vezéri instrukciókkal, a »helyes döntés« kollektív meggyőződéssé érlelődik az emberekben, s lőn kétharmad. Amikor felidegesítik őket, akkor is úgy működnek, hogy szorongásaikat rávetítik az éppen eléjük tárt ellenségképre, feszültségeiket kiadják magukból… Így hát esténként egy jó sercintéssel nyugtázhatják, hogy lám, a dolgok valamilyen rend felé masíroznak...” – részlet egy ellenzéki hetilapban megjelent publicisztikából: szerzője, az orgánum neve lényegtelen mondandóm/kérdéseim szempontjából, egyszerűen illusztrációnak tekintem. Arra lennék kíváncsi, „baloldali-e” egy ilyen szemlélet, az itt felvázolt kép az ország vidéki, falusi értelmi szintjéről és közegéről, az ott élő szegényebb választópolgárok, rétegek, átlag közéletfelfogásáról; továbbá az is érdekelne, hogy ezt a – nevezzük így – nagyvárosi értelmiségi valóságábrázolást magunkévá téve lehet-e országgyűlési választást nyerni valamikor/bármikor?

Ha pedig erre valaki igennel felelne, már csak arra várnék választ: ugyan hogyan?

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
adóhivatal

Milliárdokat veszítünk az adócsalók miatt

NAKA

Anyagyilkosságot akadályozott meg Köbölkúton a NAKA

Marco Rossi

Felejthetetlen nappalok, álmatlan éjszakák

szlovákok

A kishitűség diadala

g

További három hónapra letartóztatásban marad a kétszeres gyilkos

A járdán hajtva menekült a rendőrök elől egy körözött férfi Pozsonyban

Rekordot döntött a részeg sofőr – 4,5 ezrelékes véralkoholszinttel vezetett

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.