Vélemény

A bajor választások üzenete

A leggazdagabb német tartományt több mint hatvan éve gyakorlatilag állampártként kormányzó Keresztényszociális Unió (CSU) vasárnapi bukása nem meglepetés.
Techet Péter

2018. október 16. 19:15

Horst Seehofer 

A párt felőrlődött az Angela Merkellel a menekültekről folytatott vitákban. Mindazonáltal a bukás mértéke messze elmaradt a várt (vagy félt) eredménytől: a CSU még ma is egy hatalmas néppárt, amely a 91 egyéni körzetből 85-öt gond nélkül megnyert. 

Ráadásul a CSU zuhanását nem lehet bajorországi baloldali fordulatként értékelni. A bajor választók kétharmada most is jobboldali pártra szavazott. Csak amit a CSU még 2003-ban, Edmund Stoiber fantasztikus győzelme idején, egymaga tudott lefedni – azaz a széles jobboldali tábort, a liberális polgárságtól a szélsőjobboldalig –, azon ma már több párt is osztozik. Ezért most a harmadik helyre futott be a Szabad Választók (FW) nevű agrárpárt, amely főleg a kisvárosok és falvak népét képviseli régóta a bajor politikában. Minden bizonnyal a CSU velük köt koalíciót, mert biztos többsége van a két alapvetően jobboldali pártnak a müncheni parlamentben. 

Szintén jobboldali programmal, sőt: nagyon is jobboldalival ért el tíz százalék feletti eredményt és előzte meg a teljesen lenullázódott szociáldemokratákat (SPD) a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD). A jobboldali Szabad Demokraták (FDP) pedig megugorva az ötszázalékos küszöböt, ismét ott lesznek a parlamentben. Azaz továbbra is elsöprő és egyértelmű a polgári többség a bajoroknál. 

A CSU baloldali alternatívájaként ünnepelt Zöldek óriási hajrával duplázták meg a szavazatarányukat, és tizennyolc százalék körüli eredménnyel a második helyre futottak be. Bajorországban szintén inkább jobbközép erőnek számítanak, városi, jómódú, tanult fiatalokról van szó, akik jó polgári életet élnek – és életmódjuknak immár nemcsak a biozöldségek, a latte macchiatto vagy az egzotikus nyaralások képezik a részét, hanem a „zöld” identitás is. Egyszerűen számos bajor városban, főleg München hipszter negyedeiben trendi lett a Zöldeket támogatni. 

2018. október 15. 08:01

A CSU kapta a legtöbb szavazatot, de elveszítette többségét a bajorországi választáson

München belvárosában az ökopárt majdnem ötven százalékot kapott, baloldali lázadást azonban még véletlenül sem lehet ebből kiolvasni, a Zöldeket eleve az emberi jogi kérdések, nem a szociálisak érdeklik. A szociális problémákkal a jómódú Zöldek-választó alig-alig találkozik. 

A bajor választásra azért figyelt Európa, mert a müncheni helyzet kihat Merkelre is. A CSU régóta rosszban van a testvérpárt CDU elnökével. A CSU a mostani rossz szereplésért is elsősorban a kancellárt teszi felelőssé. Két hét múlva maga a CDU is megméretteti magát, mégpedig Hessen tartományban, ahol akár el is veszítheti a kormányfői posztot. Ez a CDU-n belüli elégedetlenséget is felerősítheti. 

Pár hete a CDU/CSU frakció elzavarta a frakció éléről Merkel emberét. Decemberben pártelnököt kell választani. Lehet, hogy most már magát Merkelt zavarják el? Másképpen a CDU/CSU masszív népszerűségzuhanása már nem állítható meg. 

A szerző az Azonnali.hu Frankfurtban élő főmunkatársa 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Legfrissebb galériák
Olvasta már?