Utazz

Csak vastag pénztárcával: a világ legdrágább városai

Az Economist Intelligence Unit minden évben listát készít arról, hogyan viszonyulnak egymáshoz a világ nagyvárosai a megélhetési költségek szempontjából. A világ tíz legdrágább városa között főleg európai és ázsiai városok vannak: idén a legdrágább város Párizs, Szingapúr és Hongkong lett holtversenyben.
Turizmusonline.hu

2019. március 20. 00:38

- Kép: Wikipedia

A Worldwide Living of Survey felmérése több mint 400 egyedi árat hasonlít össze 160 termék és szolgáltatás között a világ minden részén. Vizsgálják az árakat az étkezés, ruházkodás, közlekedés, szórakozás, magánoktatás, egészségügy területén, az árakat dollárra váltják, majd súlyozzák a nemzeti fogyasztási szokások szerint, és hozzáveszik a bérszínvonalat.

A lista szerkesztője, Roxana Szlavcseva a CNN-nek azt mondta, hogy a lista elején közeledtek egymáshoz a városok, amit a globalizáció és a hasonlóbbá váló fogyasztási szokások magyaráznak.

A top hármat Zürich, Genf, Oszaka, New York, Koppenhága, Los Angeles és Tel-Aviv követi. A legolcsóbb városnak pedig a venezuelai Caracas bizonyult, a szíriai Damaszkuszt és az üzbegisztáni Taskentet megelőzve.


Szlavcseva a legnagyobb visszaesések kapcsán a feltörekvő piacokat emelte ki: ide tartozik Isztambul, Moszkva, Szentpétervár, valamint Taskent is. Isztambul 48 helyet zuhant, de hasonlóan látványos az argentin főváros, Buenos Aires visszaesése is. Ezekben az országokban szinte mind komoly gazdasági problémák voltak mostanában.

A legolcsóbb városokban gyakran szintén komoly gazdasági és politikai válság volt a lista készítésekor (Szíria, Venezuela). A kelet-európai régióból átlagon felül drágult a bolgár főváros, Szófia, ami 29 helyet előrelépve a 90. helyen végzett a listán. Itt főleg az élelmiszerek, a rezsi és a szabadidős tevékenységek ára emelkedett. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Ezer új állás jöhet létre az iskolai konyhákban

Pellegrini Amerikába látogat, Donald Trump fogadja a Fehér Házban

VIDEÓ: 140 km/órával előzgetett Budapesten, és az egészet Facebookon élőben közvetítette

Szerződésbontással fenyegetőznek a kórházak

GALÉRIA: Kim Dzsong Un megérkezett Vlagyivosztokba, és nagyon boldog

Hiányzott a vezéregyéniség 
a komáromi kosarasoknál

Legfrissebb galériák
Olvasta már?