Utazz

A svédek? Énekelnek, sportolnak és fikáznak

Minárik Gábor, és barátnője (azóta felesége), Póczik Zsuzsa 2013 elején költözött Stockholmba. Zsuzsa analízisekkel foglalkozik, Gábor szoftverfejlesztő.
Bőd Titanilla

2017. július 21. 02:19

Minárik Gábor, és barátnője (azóta felesége), Póczik Zsuzsa 2013 elején költözött Stockholmba. Zsuzsa analízisekkel foglalkozik, Gábor szoftverfejlesztő. 

 

Melyik látványosság volt a leglenyűgözőbb?

Nem számíta­nak turistalátványosság­nak, de egy me­sevilágot idéznek a sötétpiros faházikók a fa ablakkeretekkel. Svédország sziklás szigetvilága (archipelago) már Stockholmban is érezhető. A város szigetekre épült, egyharmada víz, egyharmada zöld terület, és csak a maradék harmad a lakott terület. Júliusban a helyiek ellepik a tengert vitorlásokkal, vagy a sommar­stugába vonulnak, ami egy nyári házikó, olykor villany nélkül, közel a természethez.

 

Mit találtak a legsokkolóbbnak?

Szinte mindenki sportol korhatár nélkül, és a sportpályák használata ingyenes, ha éppen nem zajlik ott szervezett edzés. A golfpályán télen sífutnak, és időjárástól függetlenül mindig mindenhol kerékpároznak. A svédek szerint nincs rossz idő, ha van vízálló ruházat. Az is gyakori látvány, hogy a férfiak babakocsit tolnak. Svédorszag élen jár az egyenlőség támogatásában, és plusz járulékot kapnak a családok, ha 50-50 százalékban mennek a szülők anyaságira és apaságira.

 

Melyik a legfurcsább helyi szokás?

Midsommar, azaz a nyári napforduló idején különböző hagyományok szerint ünnepelnek. Nyáron rengeteg koncert is van, és az emberek szeretnek énekelni. A stockholmi Skansenban például a közönség együtt énekli az ismert számokat az előadókkal és a műsorvezetővel. Lehet, hogy a zene iránti szeretet az ABBA-nak és más ismert svéd előadóknak is köszönhető…

 

Melyik helyi étel ízlik a legjobban?

A Budapest-szelet nevű desszert volt a legnagyobb meglepetés. Magyarországon nem ismert, és semmi tipikus magyar hozzávaló sincs benne, itt mégis szinte minden cukrásznál megtalálható.

 

Mit vezetnének be itthon is?

A tömegközlekedés megbízható, és mindig tisztán van tartva. A bicikliutak behálózzák a várost. Az élelmiszerboltokban vagy a benzinkutakon nem árulnak alkoholt. Csakis az állami alkoholboltok jogosultak szeszes italt árulni, és ezek nincsenek hajnalokig nyitva (legfeljebb este 19.00 óráig). Az élelmiszerboltokban apró posták működnek, így a csomagátvétel egybeköthető a bevásárlással.

 

Mit nem tudnak ott soha megszokni? 

Minden nyáron felmerül bennünk a kérdés, vajon hogyan tudnak a helyiek 16 fokos vízben úgy fürdeni, mintha legalább 30 fokos lenne.

 

Mi hiányzik a legjobban itthonról?

Füstölt sajt, brindza, hagyományos friss ropogós zöld paprika... A túrós, mákos, lekváros, kakaós tekercsek helyett csak egyfajta van, a fahéjas. De azt minden nap képesek fogyasztani a kávéhoz, amit fikának neveznek... És hát a termálfürdők helyett csak a maximum 16 fokos tengervíz marad.

 

Milyen jó tanácsot adnának egy turistának?

Stockholmban a múzeumok többsége ingyenes, érdemes kényelmes cipőben jönni. Májustól júliusig a legszebb a svéd nyár, aztán karácsony előtt válik varázslatossá a város. A nyelvtől egyáltalán nem kell megijedni, a többség kiválóan beszéli az angolt. És még egy nagyon fontos jó tanács: ne kóstold meg a kebab pizzát!

 

 

 

Önnek ajánljuk

Gyerekek ezrei élnek "szivárványos családban"

VIDEÓ: Horror a szlovákiai utakon 32.

D4/R7: pert indít a kivitelező az állam ellen

Vizes vb - Negyeddöntős a női vízilabda-válogatott

Hárman sérültek meg egy balesetben Rozsnyón

Anya és lánya szenvedett balesetet egy luxusautóban, az R2-esen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?