Világnagysággá érett a juniorok között

<p>Pimaszkodott már a felnőttek között, de azt még juniorként tette. Januártól már nincs más választása, tizennyolc éves lett, innentől csak a sportág legjobbjai között versenyezhet. Bukor Ádám galántai uszonyos úszóval beszélgettem.</p>

Legyen üdvözölve a felnőttek között. Mit hozott magával a fiatalkorúak világából?

Furcsa érzés, mert nem érzem magam nagyon felnőttnek. Kicsit fáradt vagyok inkább. Újoncként léptem ebbe a világba, de kívánság, cél felmerül ilyenkor, olyasmi, amit már akár idén is el szeretnénk érni. Idők, helyezések jutnak az eszembe. Furcsa visszanézni a juniorkorra, látni a sok-sok munkát. Nem is félelmetes meg elrettentő, csak hát tudom, hogy ezentúl még többet kell tenni a sikerért. Remélem, ez is összejön, és jól alakulnak a dolgok.

A szigorú edzői szív is megenyhül a születésnapon? Kihagyhatta az uszodai edzést január 22-én?

Vasárnapra esett, így nem jött szóba semmilyen kivétel kérése-adása, mert ezen a napon nem szoktunk edzeni. Peches az ember, amikor éppen hétköznapra esik a szülinap. De az is előfordul, hogy versenyen vagyok, akkor meg ott gratulálnak a társak.

Most hogyan ünnepelt?

A szülőkkel, kaptam tőlük ezt-azt. Igazából már egy nappal korábban ünnepeltem, amikor barátokkal, társaságban jöttünk össze.

Akkor még be sem töltötte, de már megünnepelte a tizennyolcadik születésnapját…

Vasárnap még matekoztam, tanulnom kellett, hogy lezárhassuk a jegyemet, ezért előbb volt az ünneplés. Otthon telt el a szülinap.

Juniorként mindent elért az uszonyos úszásban. Világ- és Európa-bajnok volt, mindhárom távján világcsúcsokat úszott, összetett Világkupát nyert, és a felnőtteket is néhányszor feldühítette, amikor előttük csapott a célba. Elbúcsúzott valahogy a sikerekben gazdag junior korosztálytól?

A maga módján annak idején megünnepeltük, az volt voltaképpen a búcsúzás, de azt nem mondanám, hogy külön elbúcsúztam volna. Még nem éltem át teljesen a váltást, talán majd az első versenyen jön elő ilyen érzés. Az lesz vélhetően a változás szele számomra, amikor először ugrok vízbe a felnőttekkel. Remélhetően ezután is jól fogok úszni, és nem érzékelem majd, hogy nagy különbség lenne a junior és felnőtt korosztály között. Már sikerült magamra haragítani néhány várható riválisomat, legalább lesz egy kis izgalom, konkurencia a jövőben is. Várom már ezt, mert a juniorok között már nem voltak igazi ellenfeleim, voltaképpen csak önmagammal versenyeztem, folyton csak a saját időeredményeimet javítgattam.

Ismert, hogy edző édesapja, Jakoda Tibor az eredményeinek gyűjtője, legjobb ismerője, hogy ne kelljen ezzel is az úszó fiát terhelnie. Versenyzőként junior pályafutásából melyik diadalára a legbüszkébb, amit megőrzött magában?

Van több is. Időrendi sorrendben az első az első érem, az Eb-ezüst volt, aztán az, amikor megnyertem először a Világkupát. Legértékesebb az első vb-arany volt, tizenöt évesen, aminek nagyon örültem. Két ezüstéremmel párosult. Ebben a korban, úgy tudom, sem uszonyos úszásban, sem a klasszikus úszók között még nem volt világbajnok senki. Ezt mindig előhozom. Aztán ide kívánkozik a belgrádi Európa-bajnokság, ahol háromszoros aranyérmes lettem, 400, 800 és 1500 méteren, igaz, a jó időeredményekkel kicsit adós maradtam. Tavaly háromszoros világbajnok lettem, aminek nagyon örülök, de főleg annak, hogy sikerült mindhárom távon junior világcsúcsot úsznom. Kettőt a vb-n, egyet a Vk-döntőben. Éppen a minap töprengtem rajta, hogy melyik a kedvenc: a 2:59,77 perces négyszázas, mert az volt az első táv, amin megjavítottam a világcsúcsot, s közben juniorként elsőnek mentem a három perc alá, vagy a 800 méter, ami a kedvenc számon, s azért különleges, mert az volt a harmadik a sorban. Egyébként a hármas a szerencseszámom. Különlegesség, hogy ezen a távon a 6:17,97 perccel majdnem sikerült a felnőtt világcsúcsot is megúszni, fél másodperc hiányzott hozzá. Ha összegeznem kellene: az első világbajnoki aranyéremre és a két világcsúcsra vagyok a legbüszkébb.

Tavalyi nagy diadalainak már jócskán volt nyoma a médiában is. Meglepték valamilyen kérdéssel?

Ön szokott csak változatosan kérdezni. Mindenki általában az adott versenyről, vagy a kezdetekről kíváncsiskodik. Talán a jövő hoz majd több váratlan kérdést is.

Minap a trencséni Sportcsillagok Gáláján ismét a nem olimpiai sportágak legjobb juniorjának hirdették ki Szlovákiában, ezúttal 2016-os évre. Egy esztendővel korábban Jozef Golonka volt jégkorongozó kiválósággal foghatott kezet. Idén kivel futott össze az ünnepségen?

Annyira fáradt voltam, hogy amikor mondták a nevem, felálltam, kimentem, kérdezősködtek, megválaszoltam, és kész. Alig maradt meg bennem abból a díjátadóból valami. Utána autóba ültünk, és jöttünk haza. Ez most nem a találkozásokról szólt.

Nem csak a sportolásból, az edzésekből állnak a hétköznapjai. Középiskolás a galántai Kodály Zoltán Gimnáziumban. Milyen tanuló a világhírű uszonyos úszó?

Igyekszik. Az utóbbi fél évben nem voltak világversenyek, s az iskolát is kicsit lazábban vettem. A tanárokkal nagyon jól kijövök, félévre lezártuk a jegyeimet. A következő időszakban megpróbálok jobban odafigyelni, aztán jövőre már jön az érettségi.

Akad kedvenc tantárgya is?

Kiskorom óta szeretem a természetet, a biosz mindig közel állt hozzám a maga módján. Ebből szeretnék választhatóként érettségizni is, eddig csupa egyesem van belőle, mondhatom, hogy ez a kedvencem. Szeretem a törit is.

Juniorként már nem ugorhat a medencébe, csak a felnőttek között versenyezhet. Tavaly kipróbálta a mezőnyt a Világkupákon, sőt a sorozat összetett versenyét is megnyerte. Idén mivel akar kitűnni közülük?

Nagyon szeretnék világcsúcsot úszni. Ha sikerül, akár több távon is felszíni úszásban. Főleg négyszázon, nyolcszázon és ezerötszázon, esetleg kétszázon. Idén Wroclawban lesz az Európa-bajnokság, és ott győzelemre török. Nem mondom, hogy kettőre, háromra, én már az egynek is nagyon örülni fogok. Meglátom, melyik távon jön össze. Az edzéseken mindent megteszünk érte.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?