Vancouver 2010 - a pénteki nap összefoglalója

Vancouver |

<p>Eseményekben gazdag volt a pénteki versenynap is a vancouveri téli olimpián.</p>

Hoffmannék a 13. helyen, két norvég arany
Pénteken bemutatkozott a vancouveri téli olimpián a Hoffmann Nóra, Zavozin Maxim jégtánckettős, amely a kötelező programban a 13. lett 23 induló közül. A versenynap győztesei a norvégok voltak, akik két számban is aranyérmet ünnepelhettek.
A magyar duó - amely Zavozin utolsó pillanatokban történt honosítása után először szerepel együtt ötkarikás játékokon - 31,90 pontot kapott tangójára. Az élről a világ- és Európa-bajnok orosz Okszana Domnyina, Makszim Sabalin kettős várja a hétfői originalt.
A norvégok egy órán belül begyűjtötték negyedik és ötödik aranyukat is a játékokon: előbb Aksel Lund Svindal győzött a férfiak szuper-óriásműlesikló versenyében, majd Marit Björgen diadalmaskodott a nők 15 km-es üldözéses sífutó viadalán. A sprintben is győztes Björgen második aranyérmét szerezte, s ezzel az első duplázó lett Vancouverben.
Szkeletonban a nőknél a brit Amy Williams, a férfiaknál pedig a kanadai Jon Montgomery lett a bajnok. Williams a műkorcsolyázó Robin Cousins 1980-as, Lake Placid-i sikere után az első brit, aki egyéni számban aranyat tudott szerezni az ötkarikás játékokon. Diadalának ugyanakkor nem mindenki örült: a kanadaiak utólag megóvták a végeredményt, mert szerintük a sisakja szabálytalan volt.


Sela:nne olimpiai rekorder lett
A finn Teemu Sela:nne lett az olimpiai jégkorongtornák történetének legeredményesebb játékosa, miután pénteken megelőzte az örökranglista eddigi éllovasait. A Finn Villanásnak becézett csatár magyar idő szerint szombat reggel gólpasszt adott a németek ellen 5-0-ra megnyert mérkőzésen, így már 37 pontnál jár (20 gól plusz 17 gólpassz).
Az élen eddig négyes holtverseny volt a kanadai Harry Watsonnal, a szovjet Valerij Harlamovval, a csehszlovák Vlastimil Bubnikkal és Sela:nnével.
A 39 éves újdonsült csúcstartó már az ötödik olimpiáján vesz részt.


Jégkorong: újabb finn siker a férfiaknál
Második, Németország elleni mérkőzését is megnyerte magyar idő szerint szombaton a finn válogatott a vancouveri téli olimpiai férfi jégkorongtornáján.
Eredmények:
férfiak:
C csoport, 2. forduló:
Finnország-Németország 5-0 (1-0, 2-0, 2-0)
korábban:
Svédország-Fehéroroszország 4-2 (2-0, 1-1, 1-1)
Az állás: 1. Finnország 6 pont (10-1), 2. Svédország 6 (6-2), 3. Fehéroroszország 0 (3-9), 4. Németország 0 (0-7)
B csoport, 2. forduló:
Csehország-Lettország 5-2 (3-0, 1-2, 1-0)
Az állás: 1. Csehország 6 pont, 2. Oroszország 4, 3. Szlovákia 2, 4. Lettország 0


Curling: két veretlen csapat a nőknél
A svéd és a házigazda kanadai válogatott a csütörtöki versenynap után is őrzi veretlenségét a vancouveri téli olimpia női curlingtornáján.
Eredmények, nők, 5. forduló:
Kanada-Dánia 5-4
Svédország-Kína 6-4 
Japán - Nagy-Britannia 11-4
Svájc-Oroszország 8-5

Az állás: 1. Svédország, Kanada 12-12 pont (4-4 győzelem), 3. Nagy-Britannia, Kína 9-9 (3-3 győzelem, 2-2 vereség), 5. Németország, Japán 6-6 (2/2), 7. Egyesült Államok, Svájc 3-3 (1/3), 9. Oroszország, Dánia 3 pont (1/4)


Szkeleton: brit diadal a nőknél
Az újabb pályarekordot felállító brit Amy Williams nyerte a női szkeletonosok versenyét a vancouveri téli olimpián. A kanadaiak óvást nyújtottak be, mert szerintük a győztes sisakja szabálytalan volt, ezt később elutasították.
A csütörtöki első két futam után is élen álló szigetországi sportoló a magyar idő szerint szombaton rendezett harmadik felvonásban is a legjobb volt, így a biztonsági negyedik siklás után megérdemelten szerezte meg az első helyet. A műkorcsolyázó Robin Cousins 1980-as, Lake Placid-i sikere után ő az első brit, aki egyéni számban aranyat tudott szerezni az ötkarikás játékokon.
A második helyen a német Kerstin Szymkowiak, a harmadikon pedig honfitársa, Anja Huber végzett.
A házigazdák Williams általuk szabálytalannak minősített fejvédője miatt megóvták a végeredményt, ám - ahogy csütörtökön a hasonló okból benyújtott amerikai tiltakozást is - az illetékesek elutasították a beadványt. A kanadaiak azt állították, hogy a versenyző sisakján tiltott légterelő volt.
Ebben a sportágban a résztvevők hason, fejjel előre fekszenek egy szánkóhoz hasonló járművön, és úgy siklanak le a jégcsatornában.
Eredmény:
szkeleton, nők, olimpiai bajnok:
Amy Williams (Nagy-Britannia) 3:35.64 p (53.83 mp/54.13/53.68/54.00) 
2. Kerstin Szymkowiak (Németország) 3:36.20(54.15/54.11/53.91/54.03)
3. Anja Huber (Németország) 3:36.36 (54.17/54.21/54.10/53.88)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?