Szép futballt! – Albert Flórián emlékére

<p>Liechtenstein és Lengyelország ellen zárja a 2011-es esztendőt a magyar futballválogatott. Előbb a nagyhercegség csapata következik a Puskás-stadionban.</p>

Az Albert Flóriánra való emlékezés jegyében telik a magyar válogatott soron következő, mai barátságos mérkőzése is. A meccsen – amelyre a Puskás Ferenc Stadionban kerül sor – a magyar válogatott ellenfele Liechtenstein lesz. A belépők ingyenesek, s akinek eddig nem sikerült tiketthez jutnia, már ne is próbálkozzon, a belépőjegyek elfogytak. További technikai információ: a pirotechnikai szabályok értelmében a lelátókon tilos gyertyákat gyújtani, viszont a találkozó szervezői négy helyen Albert-emlékhelyet állítanak fel a stadionban, ahol mindenkinek módja lesz arra, hogy lerója kegyeletét. A mérkőzés előtt ötperces kisfilmben emlékeznek majd meg Albertről, az egyetlen magyar aranylabdásról.

Albert Flórián 75 mérkőzésen 32 gólt szerzett a magyar válogatottban. A belépője fantasztikus volt, már 17 évesen csapattag volt, végigjátszotta a svédek elleni felkészülési mérkőzést. Alig múlt 18 esztendős, amikor – harmadik válogatottbeli fellépésén – belőtte első mesterhármasát Belgrádban, a Jugoszlávia elleni barátságos meccsen. Hatékonyságáról mindent elmond, hogy az első 11 válogatottbeli fellépésén 12 gólt szerzett. Olimpiai (1960, Róma) és Európa-bajnoki (1964, Spanyolország) bronzérem, világbajnoki gólkirályi cím (társbérletben, 1962, Chile) – ezek voltak Albert Flórián válogatottbeli sikereinek legfőbb állomásai. A jugoszlávok mellett a bolgárok ellen is szerzett egy mesterhármast, az 1962-es világbajnokságon. Négy évvel később ott volt Liverpoolban, s végigjátszotta a Brazília ellen 3:1-re megnyert, szenzációs derbit. 1969-ben, Koppenhágában súlyos sérülést szenvedett a dánok elleni vb-selejtezőn, s azután a nemzeti tizenegyben már egyszer sem volt eredményes.

A magyar válogatottnál továbbra is csatárposzton akad a legtöbb probléma. Szalai és Rudolf mellett Szabics is megsérült, így Egervári kapitány – általános meglepetésre – a nemrég az NB II-es MTK-hoz kölcsönbe visszatért Németh Krisztiánnak küldött meghívót. A középpályán ismét játékba kerülhet Gera Zoltán, a West Brom középpályása az Arsenal elleni bajnokin már játszott. Alighanem jobb állapotban lesz nála Dzsudzsák Balázs, aki a finnek elleni októberi Eb-selejtezőn is kapott szűk félórát. Rajtuk kívül még ott lehet a pályán a belgák BL-főtáblás csapatában, a Racing Genkben szereplő Tőzsér Dániel, aki 2010 májusa óta nem szerepelt a nemzeti válogatottban. Tőzsér nem éppen jó ómen a magyar válogatott számára: az utolsó hét mérkőzésen, amelyen pályára lépett, Magyarország mindössze két döntetlent szerzett – öt vereség mellett.

A magyar válogatott 1999-ben két mérkőzést játszott Liechtenstein ellen, a budapesti 5:0-ra főként Sebők Vilmos lehet büszke (mesterhármast szerzett), a vaduzi 0:0-ra azonban senki – az a meccs volt a modernkori magyar futball egyik szégyenletes mélypontja. A liechtensteiniek – akik a világranglista 126. helyén állnak – azóta sokat fejlődtek, a 2012-es Eb-selejtezők során négy pontot szereztek Litvániával szemben, a közelmúltban pedig még Portugáliával szemben is sikerült döntetlent elérniük.

Mi azonban győzelmet, de még inkább szép futballt kérünk a csapattól – Albert Flórián emlékére is!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?