Százéves a pozsonyi Slovan

Slovan

Száz éve, május harmadikán alapították a pozsonyi futballklubot, az égszínkékek bajnoki címmel ünnepelték a jubileumot. A centenáriumot hivatalosan május 11-én, a zsolnaiak elleni bajnoki mérkőzés napján ünneplik meg a fővárosiak. 

Jövő szombaton délben a stadion területén kezdődik a műsor, amelyen neves elődadók lépnek fel, majd fél órával a bajnoki meccs előtt bemutatják az UEFA-tól kapott KEK-trófeát, amelyet a Slovan ötven éve hódított el a Barcelona elleni bázeli döntőben (3:2-re nyertek az égszínkékek), a szurkolók köszönthetik a felejthetetlen finálé győztes játékosait. A Fortuna ligás meccs kezdőrúgását az egykori csapatkapitány, a régóta Belgiumban élő Alexander Horváth végzi el. Ezután bemutatják a Slovan új himnuszát, a jubileum kapcsán 45 perces film is készül a klubról, és ősszel 600 oldalas könyv jelenik meg az égszínkékek 100 éves történetéről.

 
„A centenárium kapcsán visszatekintünk a Slovan történetére, büszkék lehetünk a klub sikereire, elsősorban az 1969-ben megnyert Kupagyőztesek Európa Kupájára. Hiszen a közép-európai csapatok közül elsőként sikerült elhódítanunk a nemzetközi kupatrófeát – jelentette ki ifjabb Ivan Kmotrík klubalelnök a pénteki sajtótájékoztatón. – Megköszönöm valamennyi edző, játékos és klubvezető munkáját, akik a 100 év alatt a Slovan sikereiért dolgoztak. Örülünk, hogy bajnoki címmel ünnepeljük a jubileumot, és hogy visszatérhettünk az újjáépített Téglamezei Stadionba. Az a célunk, hogy állandó résztvevői legyünk az európai kupaküzdelmek csoportkörének. Kulcsembereink iránt nagy az érdeklődés, ám jó hír, hogy valamennyien maradni akarnak.” 


„Nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy régi játékosok nevében beszélhetek – szögezte le a deáki származású Alexander Vencel, akinek kapusként nagy érdemei vannak a Slovan ötven évvel ezelőtti KEK-győzelmében. – A kilences mágikus szám a klub történetében, hiszen 1919-ben alakult, 1929-ben 8:1-re legyőzte az angol Newcastle-t, 1939-ben kezdték el a Téglamezei Stadion építését, 1949-ben jött az első csehszlovák bajnoki cím, 1969-ben KEK-diadal, 1999-ben, 2009-ben és 2019-ben szlovák bajnoki cím. Bízom benne, hogy még sok örömet okoznak nekünk a futballistáink.”


A Slovan a története során 5505 meccset játszott, 3059 alkalommal győzött, 1055-szer döntetlenezett, és 1391-szer kikapott, a gólarány: 13 563:7124.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?