Százéves a bátorkeszi foci

keszi
Bátorkeszi |

Ünnepelt a Fényes-patak partján fekvő, mintegy 3300 lelket számláló község apraja-nagyja, ugyanis a községben százéves múltra tekint vissza a labdarúgás.

A sokszínű rendezvénysorozaton résztvevők arcán látszott, hogy a foci több mint egy sportág: egyebek mellett embereket köt össze, és nemcsak a nagyokról, hanem a kistelepülések csatározásáról is szól.

Időutazás a múltba
A krónikát lapozgatva derült ki, hogy 1919-ben csupán a környék jelentősebb városaiban, Párkányban, Érsekújvárban és Komáromban létezett futballcsapat. Ezekhez a központokhoz zárkózott fel Bátorkeszi, ahol megalakult a Sport Egyesület. A foci bölcsőjét két tehetős személy, Tauber Gyula és Veszler Márk ringatta. A játékosok főleg helybeli iparosok, segédek, inasok, diákok és zsidó fiatalok soraiból kerültek ki. Érdekességnek számított, hogy a labdarúgók minden edzésre és meccsre úgy vitték magukkal a kapufákat, és voltak időszakok, amikor naponta edzettek, sokszor sötétedésig. A szervezett járási bajnokság azonban csak az 1946/47-es idényben indult be, ahol a köbölkútiakkal, a kürtiekkel, a csúziakkal, a párkányiakkal, a muzslaiakkal és az ebediekkel viaskodtak. Később szerepeltek a kerületi I. A és I. B osztályban is, változó sikerrel.

Nosztalgia és köszönet
„Húsz személynek köszönetünket fejeztük ki az elmúlt időszakban végzett hatékony munkájukért, ők az oklevélen kívül serleget és zászlót kaptak. Meggyőződésünk, hogy tízszer annyian is megérdemelték volna az elismeréstˮ – hozta szóba Száraz Tamás, a bátorkesziek 31 éves klub-elnöke. A kitüntetettek között volt egy nyugdíjas pedagógus és egy kiemelkedő sikereket elért, saját nevelésű, pillanatnyilag is aktív labdarúgó. 
„1965-ben földrajz–biológia szakos tanárként kerültem a faluba. Mindig tornát szerettem volna oktatni, ami végül sikerült is. Fociztunk, röplabdáztunk, kosárlabdáztunk és sakkoztunk. A diákokkal járási focibajnokságot nyertünk, az ifik pedig a kerületi megmérettetéseken gyújtögették a pontokat. Jómagam harminchét évesen akasztottam szögre a csukát, majd a felnőtt alakulatnál edzősködtem. Az öregfiúknál még hatvanévesen is futballoztam. Életem legszebb időszakát a sportnak szenteltemˮ – emlékezett vissza a múltra a 77 esztendős Mihorics Zoltán. 
Németh Zsolt a dunaszerdahelyi DAC-nál és az NB I-es gyirmótiaknál is szerephez jutott, most pedig a III. ligás nagyölvedieket erősíti. „A szüleim a pályagondnoki feladatokat látták el Bátorkeszin, így nap mint nap focizással töltöttem a szabadidőmet. Meghatódva tekintek vissza azokra az évekre, amikor bátorkeszi színekben léptem pályára, mind az ifiknél, mind pedig a felnőtteknél. Bárhol is voltam, mindig figyelemmel kísértem egykori csapatom teljesítményét. Soha nem felejtem el az ott töltött éveketˮ – mondta lapunknak a 28 éves Németh Zsolt.

Vissza a jelenbe
A felnőttek pillanatnyilag a komáromi területi bajnokság VI. MEVA ligájában rúgják a bőrt, az utóbbi években folyamatosan az élmezőnyben végeztek. Az ifik a nyugat-szlovákiai V. liga keleti csoportjában, a kezdők pedig a területi bajnokságban szerepelnek. A felnőttek eddig lejátszott hét őszi meccsének mérlege: három győzelem, egy döntetlen és három vereség. A keret tizennyolc tagú, a gyakorlásokat Tóth Tibor játékosedző irányítja. „Egy kivételllel valamennyi játékosunk saját nevelésűnek számít, ami még a falusi fociban is unikum. Közülük Barton Norbert, Bachorecz Zoltán, Dobai László, Tóth Tibor, Szigeti Zoltán és jómagam a ranglétra összes fokát végigjártuk és mintegy másfél évtizede szolgáljuk a klubotˮ – meséli Száraz Tamás. 

Lenyűgöző ünnepi légkör
A jubileum megünneplésének napján már délelőtt elkezdődtek a műsorok, apukák és fiaik mérkőztek meg egymással, volt tizenegyesrúgó verseny, ahol a felnőtteknél Szigeti Zoltán, az ifiknél Czinke Bence bizonyult a legeredményesebbnek. Az ügyességi erőpróbát Juhász Ádám nyerte. Csak fokozta a jó hangulatot a tombolahúzás, harminc értékes ajándék talált gazdára. Egész nap megtekinthető volt a kiállítás, amelyet a Pro Futuro Villa Kezw társulás állított össze újságcikkekből és százötven korhű fényképből. Kézműves-foglalkozások, íjászbemutató és kultúrműsorok tarkították a rendezvénysorozatot. Több mint nyolcszázan voltak kíváncsiak a DAC vendégjátékára (1:9), a népszerű klubot az U19-esek képviselték. A találkozó előtt a nyolcadikos Keszegh Vivien énekelte el a Nélküled című dalt, a szurkolóknak pedig lehetőségük volt beszélgetni és fényképezkedni a sárga-kékek labdarúgóival.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?