Superclasico: a lehető legnagyobb futballmeccs a Libertadores-döntőben

Boca Juniors

Bár kétszer is vezetett, végül nem tudott hazai pályán előnyt szerezni a Boca Juniors ősi riválisa, a River Plate ellen a labdarúgó Libertadores-kupa döntőjének első, vasárnapi felvonásán – az összecsapás 2–2-es döntetlennel ért véget. A visszavágóra november 24-én kerül sor. 

A dél-amerikai Bajnokok Ligája történetében először rendeztek Superclasicót, azaz Boca Juniors–River Plate finálét. A két csapat az összes sorozatot számolva eddig 246 mérkőzést vívott egymás ellen, a Boca 88-szor, a River 81-szor győzött, 77 alkalommal pedig döntetlen lett a vége. A csapatok közös története 105 évre nyúl vissza, mégis csupán két klasszikus döntőt vívtak egymással, 1976-ban a bajnokság sorsa dőlt el az egymeccses finálén, és akkor Rubén Suné góljával győzött a Boca, idén pedig az argentin Szuperkupát 2–0-s sikerrel húzta be a River.

A 2018-as Libertadores-Kupa döntőjéért a Boca a brazil Palmeirast, míg a River a szintén brazil Gremiót búcsúztatta. A finálé első találkozójára a Boca otthonában, a La Bombonera-stadionban került sor, míg a visszavágót a Monumental de Nunez-stadionban rendezik. A Boca a hetedik, a River a negyedik alkalommal nyerheti meg a Libertadores-kupát.

A döntő érdekessége, hogy mindkét csapat csak a saját szurkolói előtt léphet pályára, mivel az argentin stadionokba 2013 óta nem léphetnek be vendégszurkolók – pontosabban ez volt az eredeti szigorítás, mára csak az öt legnagyobb Buenos Aires-i csapat (a River Plate, a Boca Juniors, a San Lorenzo, a Racing és az Independiente) meccsein nem lehetnek vendégszurkolók. Amikor kiderült, hogy Superclasicóra kerül sor a Libertadores-kupa 2018-as fináléjában, azonnal kampányolni kezdtek a szurkolók, hogy legyenek vendégdrukkerek is – lévén a meccs szervezője nem az argentin szövetség –, még maga Mauricio Macri államelnök is azt kérte, hogy a klubok találjanak megoldást az ügyre, de ők abban állapodtak meg egymással, hogy csak hazai szurkolók lesznek a lelátókon, mert nem lennének képesek garantálni a rendet, a biztonságot, az emberek testi épségét. 

Pedig érdeklődőkből nem lenne hiány, a szurkolók megőrültek a mérkőzésért. Ezzel kapcsolatban egy egészen különös sztoriról számolt be az argentin La Voz: egy csapatnyi ortodox zsidó Boca Juniors-szurkoló Spanyolországba repült, hogy a szabbatot megtartva is meg tudja nézni a River Plate elleni finálét – óriási pechjükre a mérkőzést a pálya használhatatlansága miatt szombatról vasárnapra halasztották.

A La Voz beszámolója szerint harmincöt ortodox zsidó, a szabbat előírásait szigorúan betartó Boca Juniors-drukker szállt repülőre, hogy Spanyolországban nézzék meg a Libertadores-kupa fináléját. A repülőút oka a szabbatban keresendő: a nyugalomnap péntek napnyugtától szombaton a napnyugta utáni első három csillag megjelenéséig tart. Ebben a periódusban az előírásokat betartók nem látogathatnak eseményeket és elektromos eszközöket sem használhatnak – márpedig a döntő első mérkőzését helyi idő szerint szombat 17 órára írták ki.

„Amikor a Boca szombaton játszik, akkor az előírásokat betartva nem látogatunk ki a mérkőzésekre, ám amikor megtudtuk a döntő időpontját, rögtön elkezdtünk megoldásokat keresni, mert mindenképpen látni akartuk ezt a történelmi összecsapást” – idézi az argentin La Nación a csoport egyik tagját, Ramónt.

A döntőt eredetileg szerdai napokon (november 7. és 28.) játszották volna, ám a második találkozó biztosítását a G-20-as csúcstalálkozó miatt nem vállalta az argentin rendőrség, így a CONMEBOL (dél-amerikai szövetség) szombati napokat jelölt ki, hiába tiltakozott az argentin liga és a helyi zsidó közösség is.

A fanatikus futballszurkolót viszont semmi sem tarthatja vissza: a társaság repülővel Spanyolország felé vette az irányt, mivel Európában az időeltolódás miatt már a szabbaton kívülre, 21 órára esett a kezdőrúgás. Illetve esett volna, de a Buenos Airesre lezúduló hatalmas mennyiségű eső miatt a döntő első mérkőzését vasárnapra kellett halasztani – tulajdonképpen teljesen felesleges volt így a spanyolországi út.

Volt Gábor

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?