Storck: „Megfizettük a tanulópénzt”

<p>Háromgólos vereséget szenvedett a magyar futballválogatott Oroszországtól a budapesti felkészülési mérkőzésen. Bernd Storck szövetségi kapitány csapata számára ez volt a főpróba a pénteki, Andorra elleni idegenbeli vb-selejtezőre.</p>

Szmolov szólója

Két újonccal, az elmúlt szezont az NB II-ben töltő Márkvárt Dáviddal (Puskás Akadémia) és az NB I-es gólkirály Eppel Mártonnal (Honvéd), valamint több kulcsembere nélkül lépett pályára a magyar együttes. Bátran kezdtek a hazaiak, Dzsudzsák 30 méteres szabadrúgása nem sokkal szállt fölé, majd Stieber erőtlen lövését védte Akinfejev. Bő negyedóra után feljöttek az oroszok, és a 20. percben megszerezték a vezetést: egy magyar labdavesztés után Fjodor Szmolov iramodott meg a félpályánál, játszi könnyedséggel túljutott Márkvárton és Kádáron, majd 14 méterről a jobb alsó sarokba lőtt – 0:1.

„Úgy érzem, újoncként nem okoztam csalódást, azt viszont elismerem, hogy több hibát is elkövettem a találkozón, főleg az első gól előtti bakim bosszant” – mondta lapunknak az összecsapás után a 22 éves Márkvárt.

„Egy ideig eltartott, míg védenceim felvették a ritmust, hiszen két hete nem játszottak tétmérkőzést, és napi két kemény edzés volt mögöttük” – magyarázkodott a gyenge kezdésért Sztanyiszlav Csercseszov orosz kapitány, akit a meccs előtt Dzsudzsák átölelve köszöntött, hiszen a moszkvai Dinamóban ő volt az edzője.

Mint az orosz medve

A bekapott gól nem zavarta meg a vendéglátókat, Stieber próbálkozása nem sokkal ment mellé, csakúgy, mint Dzsudzsák 18 méteres bombája. Elöl Eppel példásan küzdött, de nem bírt a túlerőben levő orosz védőkkel. „Olyan volt a középhátvédjük, mint egy orosz medve. Ahol tudott, belém rúgott. Egy sárga lapot kapott, de kaphatott volna kettőt-hármat is. De ez van nemzetközi szinten, nagyon keményen játszanak. Örülök, hogy ezt testközelből megtapasztalhattam” – nyilatkozta Eppel Márton.

A 40. percben egy vendégakció végén Hangya ahelyett, hogy taccsra rúgta volna a labdát, meggondolatlanul szögletre mentett. A sarokrúgást követően Buharov fejese után a labda Eppelről pattant a hálóba – 0:2. „Előttem beleértek a labdába, azt hittem, hogy kifejelik. Szerencsétlen szituáció volt, nem tudtam mit csinálni” – mentegetőzött a meccs után a Honvéd csatára.

A szünetben a honosított Vinícius Paulo (Videoton), Sallai Roland (Palermo) és a 19 éves újonc Kleisz Márk (Vasas) állt be Kádár, Hangya, valamint Kalmár helyére. Magyar fölény jellemezte a második játékrész első felét, de a lövések pontatlanok voltak. A gyors orosz kontrák viszont mindig veszélyt jelentettek. Dzsudzsák lejövetele után Lang Ádám lett a csapatkapitány, ami meglepte a Dijon védőjét. „Felemelő érzés volt, de megmondom őszintén, nem számítottam erre. Úgy gondoltam, hogy Stibire (Stieber Zoltán) kerül a karszalag.”

Balogh közel állt a gólhoz

A 77. percben a csereként beállt Balogh Norbert közelről ellőtte a labdát Akinfejev lába között, ám Dzsikija a gólvonalról a kapufa segítségével menteni tudott. A moszkvai Szpartak védője az esetnél megsérült, le is kellett cserélni. A szurkolók „Ruszkik haza!” skandálással „jutalmazták” a mentést. „Nagyszerű lett volna góllal debütálni, sajnos, most ez nem jött össze. Pedig nem sok hiányzott” – szögezte le a Palermóban légióskodó Balogh Norbert.

Röviddel a lefújás előtt, villámgyors akció végén a rosztovi Poloz állította be a 0:3-as végeredményt. Ezután több drukker elindult hazafelé, ám jött a kérdés a lelátóról: „Hová mentek?”

Ismét dicséretet érdemelnek a szurkolók, az eredménnyel nem törődve végig buzdították kedvenceiket, és a meccs után a 0:3 ellenére elénekelték a Himnuszt a játékosokkal.

Bosszantó vereség

„Természetesen minden elvesztett meccs fájdalmas, ez a vereség is bosszantó. A góljainkat figyelmetlenségből kaptuk. Próbáltuk uralni a játékot, előre játszani, és labdavesztés után egyből visszaszerezni a labdát. A semmiből kaptuk az első gólt, sőt, a félidőre már 0:2 volt az állás. Ez bosszantó volt, ebből a fiataloknak is tanulni kell, hiszen sok fiatal volt a pályán nálunk – köztük újoncok –, és azt láttuk, hogy a figyelmetlenséget kőkeményen megbüntette az ellenfél – értékelt Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – A második félidőben többet kockáztattunk, ezzel párhuzamosan a fiatalok is tapasztalatot szereztek. A gólhelyzeteinknél jobban meg kellett volna ragadni a lehetőséget, a végén pedig már túl nyitottak voltunk, ebből kaptuk a harmadik gólt. Erős csapat volt az ellenfél, amely megbüntette hibáinkat. Ezt a mai csapatot felesleges összehasonlítani a portugálok vagy a svájciak ellenivel, hiszen ez inkább egy távlati csapat volt. Kompromisszumokra is kényszerültem, mert lemondtam pár játékosról, igaz, ez is egy erős keret volt. Megfizettük a tanulópénzt, de a fiatalok szempontjából egy fontos állomás volt, hiszen megtapasztalták, mi kell a nemzetközi szinthez.”

„Rossz meccs volt a mi szempontunkból, sőt, fogalmazhatnék ennél csúnyábban is. Megpróbáltuk saját játékunkat nyújtani, de az első és a harmadik gól előtt buta hibákat vétettünk. Mindkét esetben labdavesztés után lekontráztak bennünket az oroszok. Jóval gyorsabban kellett volna fociznunk” – jelentette ki Nagy Ádám, a Bologna légiósa.

„Az eredmény ellenére nem volt ez egy könnyű meccs a számunkra. Összességében megérdemelten nyertünk” – sommázta véleményét Sztanyiszlav Csercseszov, a Konföderációs Kupára készülő oroszok szakvezetője, aki öt rosztovi játékosnak adott lehetőséget Budapesten.

A B csoport harmadik helyén álló magyar válogatott pénteken este (20.45) idegenben a sereghajtó Andorrával játszik vb-selejtezőt. Szalai Ádám (Hoffenheim) és Hangya Szilveszter (Vasas) sérülés miatt nem tart a csapattal.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?