Siralmas stadionhelyzet

Pozsony |

<p>Katasztrofális helyzetben vannak a pozsonyi futballstadionok. A ligetfalui és a téglamezei létesítmény omladozik, a Pasienky-stadiont nemzetközi szinten szégyellni kell. Az új Nemzeti Futballstadionról továbbra sincsenek konkrét tervek.</p>

A Nemzeti Futballstadion megépítésének ötlete először 2006-ban merült fel. Ha az akkori elképzelések megvalósulnak, ma már javában az új létesítményben játszhatná a mérkőzéseit a szlovák válogatott. Az első tervek szerint a stadion építésének költségeit csak részben állták volna közpénzekből, a tervezet a magánszektor jelentős szerepvállalásával is számolt. A tendert azonban végül soha nem írták ki.
2009-ben újra terítékre került a téma: az akkori Fico-kormány 69 millió eurót különített el a Nemzeti Futballstadionra, amelynek a Téglamezőn kellett volna megépülnie. A Slovan ezért is költözött el onnan, mivel 2010-ben el kellett volna kezdődnie a régi stadion bontásának. Nem így történt, a düledező létesítményt azóta kisajátították a hajléktalanok.

A jelenlegi oktatásügyi miniszter javaslata szerint a Nemzeti Futballstadionnak a pozsonyi reptér 100 kilométeres körzetében kellene lennie. A Téglamező és egy még beépítetlen ligetfalui terület mellett így akár Nagyszombat is a képbe kerülhet mint helyszín. A minisztérium megversenyeztetné a projekteket, amelyek közül az kerülne ki győztesen, amely a legkisebb állami résszel számol. Kérdés azonban, kiírják-e egyáltalán a pályázatot az előrehozott választásokig, s ha nem, milyenek lesznek az új kormány elképzelései.

Ivan Kmotrík, a Slovan tulajdonosa többször is hangoztatta, szeretne egy modern stadiont építtetni a Téglamezőn, amely akár nemzeti stadionként is funkcionálhat.

A Slovan jelenleg a Pasienky-stadionban játssza hazai mérkőzéseit, de válogatott meccseket már csak kivételes esetekben rendeznek ott. A nemzeti csapat a nemzetközi igényeket is kielégítő zsolnai stadionban talált otthonra. Hogy Pozsonyban is méltó körülmények között lehessen meccsre járni, arra jó esetben is még három-négy évet várni kell.

A Pasienky-stadion

Általános jellemzés: A főváros jelenlegi egyetlen, nemzetközi mérkőzések rendezésére is alkalmas létesítménye. Befogadóképessége 11 000 fő, de csak a lelátók egynegyede fedett. Villanyvilágítással is rendelkezik. Nagy hiányossága, hogy az öltözők nem a klubházban, hanem a stadion területén kívül álló épületben találhatók, innen hosszú alagút vezet a pályára.
Történet: Az évtizedeken át a pozsonyi Inter otthonául szolgáló stadiont 1963-ban kezdték építeni, s 1967 augusztusában adták át. 1975-ben elkészült a villanyvilágítás is. A 2000-es U21-es labdarúgó Európa-bajnokság előtt felújították, majd 2010-ben, amikor a Slovan ideköltözött, további kisebb rekonstrukciókat hajtottak rajta végre.
Hangulat (régen és most): Gyatra. A pályát körbevevő futópálya miatt a szurkolók nagyon messze vannak a játéktól. A pozsonyiak idegenkednek ettől a stadiontól, ezért az utóbbi néhány évben csak kivételes esetekben volt telt ház, s a drukkerek kiabálása a tetők hiánya miatt jobban hallatszik a belvárosban, mint a szemben lévő tribünön.

A ligetfalui stadion

Általános jellemzés: Jelenleg üresen álló létesítmény. Befogadóképessége 7100 fő volt, a lelátók fedettek. Villanyvilágítása sosem volt.
Történet: A stadion helyén már az 1900-as években is futballpálya volt, a Pozsonyi Torna Egylet játszotta itt a mérkőzéseit. A II. világháború után épített stadiont többször is rekonstruálták. 2001-ben Ivan Kmotrík, az Artmedia Petržalka tulajdonosa teljesen felújíttatta. A pályát három oldalról modern tribünök vették körbe, a negyedik oldalon meghagyták a régi lelátókat. A ligetiek 2008-ig játszották itt a hazai bajnokijaikat.
Hangulat (régen): A ligeti stadionnak volt egyfajta utánozhatatlan bája. Barátságos, szimpatikus létesítmény volt, a csapat fénykorában vasárnap délelőttönként négy-ötezer ember látogatta. Nemcsak a ligetfaluiak szerették, hanem az ellenfelekkel ideérkező vendégszurkolók is.

A téglamezei stadion

Általános jellemzés: Harmincezer fő befogadására alkalmas létesítmény, amely 2010 óta nincs használatban. A lelátók 70%-a fedett, a stadion villanyvilágítással is rendelkezett.
Történet: A pozsonyi Slovannak otthont adó létesítményt 1939-ben kezdték építeni, s 1944-re készült el teljesen, de 1940-ben már nemzetközi meccset játszottak a pályán. 1961-ben felújították, ekkor emelték a második lelátót, s ekkor készült el a villanyvilágítás is. Befogadóképessége 60 000 fő volt. A csehszlovák válogatott pozsonyi meccseit mindig itt játszotta. 1991-ben újabb rekonstrukción esett át, s mivel már csak ülőhelyek lehettek a stadionban, befogadóképessége csökkent. A szlovák válogatott ebben a létesítményben játszotta a legtöbb mérkőzését.
Hangulat (régen): Ahogy azt az ember egy meccsen elképzeli. Meredek lelátók, jó akusztika. A szlovák válogatott sikeres vb-kvalifikációjának utolsó meccseire rendre megtelt, de akár két-háromezer ember is igazi focihangulatot tudott varázsolni a stadionba.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?