Saját nevelésűekkel a második vonalban

<p>A komáromi röplabdázók négy sikeresnek mondható évad után a 2017/18-as idényben hiányozni fognak az extraligában. A sportág kedvelői azonban nem maradnak minőségi röplabdázás nélkül, mert a hazai nevelésű játékosokból összeállított, első rajtjánál bronzéremmel záró együttes folytatja szereplését az I. ligában. Ferencz László klubmenedzserrel beszélgettünk.</p>

Hosszú mérlegelés és szakmai elemzés után eldőlt, hogy források híján a Duna-parti csapat és a klubvezetés nem tudja biztosítani az élvonalbeli röplabdázás feltételeit Komáromban. A négy extraligában eltöltött évad mérlege a Duna-parti város röplabdázásának szép és emlékezetes korszakát igazolja (nyolcadik, második, negyedik és hetedik hely, 2015-ben pedig a Szlovák Kupa elhódítása). A folytatás mégis elmarad. Mi váltotta ki ezt a döntést?

Az utolsó pillanatig kerestük a lehetőséget, hogy megteremtsük az extraligás szereplés feltételeit. Felvettem a kapcsolatot a Szlovák Röplabdaszövetséggel, tárgyaltam a városvezetéssel, a Selye János Egyetem vezetésével és természetesen a szponzorokkal. Tulajdonképpen mindenki támogatott, a segítési hajlandóság is megvolt, de egyben nem tudtak hatékonyan segíteni: a működéshez szükséges pénzforrások megteremtésében, ami meghatározó eleme az élvonalbeli szereplésnek. Tehát arra kényszerültünk, hogy nem küldhettük el a jelentkezési ívet az extraligába.

A komáromi csapat tavalyi szereplése (7. hely) nem volt hatással a klubvezetés döntésére?

Nem lennék igazságos, ha azt mondanám, hogy nem. Az igazság az, hogy a jó teljesítmény, az élmény vonzza az embereket a mérkőzésekre, a halvány teljesítmény, a vereséget eredményező játék viszont távol tartja őket. Sajnos így van ez a támogatókkal is, akiket csak a jó eredmény győz meg arról, hogy érdemes befektetni a csapatba, a szerepeltetésbe. Mi most is szerettünk volna élni részvételi jogunkkal az extraligában, de nem láttuk a biztosítékait az elvárható eredmények elérésének.

Akkor milyen lesz a folytatás?

Azt akarjuk, hogy a most már gyökeres múltra visszatekintő komáromi röplabdázás folytatódjon, és intenzív munka eredményeként a jövőben kerüljön vissza az élvonalba. Ez most hivatásos játékosok nélkül szinte lehetetlen. Ezért is döntöttünk úgy, hogy a nagyszerű eredményt produkáló, saját nevelésű játékosokból álló csapatunk folytassa szereplését az I. ligában. Első idényükben bronzérmet szereztek ebben az osztályban, most elszántak több munkával akár a bajnoki címet is megszerezni, s akkor megteremtődik a lehetőség, hogy később az extraligában folytathassuk. Az I. ligás gárdában esély van feltölteni a keretet a fiatalabb korosztályokból is.

Tehát a bronzérmes I. ligás gárda nekivág ismét az országos szereplésnek.

Így van. A fiúk szilárd elhatározása már a bajnokság befejezése előtt megszületett, és szeretnék még magasabbra tenni a lécet a bronzérem után. A klubvezetés támogatja elhatározásukat, igyekszünk jobb feltételeket teremteni munkájukhoz, amellyel elérhetik kitűzött céljukat.

Mi lenne a cél?

A cél a bajnoki cím megszerzése az I. ligában, ami csak becsületes és intenzív munkával érhető el. Az első hely feljogosítaná a fiatal gárdát az extraligás szereplésre, ami mindnyájunk óhaja és vágya.

A klubvezetés hogyan segítené a csapatot?

Elsősorban egy főállású vezetőedzőt akartunk szerződtetni, és a csapat élére állítani, aki nemcsak a szakmai és fizikai felkészítést biztosítaná, hanem a játékosok mentális stabilitásának növelésére is hangsúlyt helyezne, ami nem volt csapatunk erőssége az extraligában sem. Tárgyaltunk és megegyeztünk volt kitűnő extraligás játékosunkkal, Robin Pěluchával, aki vezetőedzőként áll a csapat élére, és élvezi játékosaink teljes bizalmát. Remélem, sikerül a motiváció területén is pozitív lépést tenni a jövőben, ami a fiúk teljesítményére is hatással lesz.

A változás milyen hatással lehet a korábbi lelkes szurkolótáborra?

Azt gondolom, hogy a törzsdrukkerek mellett eljönnek a saját nevelésű játékosaink hozzátartozói, baráti köre és olyanok is, akik még nem ismerik eléggé a röplabdázás szépségeit és vonzerejét. Erősítjük a kapcsolatunkat a Selye János Egyetemmel is, hogy játékosainknak minél jobb felkészülési feltételeket biztosítsunk. Feladatomnak tartom azt is, hogy jó tájékoztatást biztosítsunk az embereknek munkánkról és a csapatról, ami egyik alapfeltétele a nézőszám emelésének.

Azt hallottam, hogy a klubvezetés arról is döntött, hogy a komáromi öt nagy alapiskola tanulóinak lehetőséget biztosít versenyszerűen röplabdázni, ami lehetővé teszi a tehetségek felkutatását, s ez alap lehet a jövő játékosbázisának bővítéséhez.

Régi vágyam a tehetségkutatás és -ápolás. Szeretnénk városi bajnokságot szervezni a legalsóbb korosztályokban úgy, hogy csak a munkanapokat vegyük igénybe a gyerekeknél és tornatanáraiknál. Ha hétvégéket is lefoglalnánk, az többeket elriaszthatna, ami érthető is. Kapcsolatba lépünk a fenntartóval, hogy elképzelésünket támogassák.

Mi a legközelebbi feladat?

Szombaton megkezdjük a felkészülést a 2017/18-as idényre, játékosaink edzőtáborba mennek a Tátrába az új edzővel, Robin Pěluchával. Az alapozás után igényes előkészületi meccseket akarunk játszani, különböző, általunk is szervezett tornákon.

Jóba Mihály

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?