Sagan az év szlovák sportolója

sagan
Pozsony |

Igazságtalan és diadalmas pillanatokat is tartogatott Peter Sagan számára a 2017-es év, ám az év végi elszámolásnál egyértelműen a sikerek domináltak. A kerekes meggyőző fölénnyel győzött a sportújságírók (és most már az olimpiai érmesek és korábbi ankétgyőztesek) év végi ankétján, s pályafutása során harmadszor lett az év szlovák sportolója.

Sagan 2017-ben 12 futamgyőzelmet aratott, ezzel pályafutása során már a 101. diadalnál jár. Kiemelkedett közülük a világbajnoki győzelem – a szlovák kerekes sorozatban harmadszor győzött a vb-n, korábban erre senki nem volt képes.

A Tour de France-on azonban nem tudta sorozatban hatodszor is megszerezni a pontverseny győztesének járó zöld trikót, mert a negyedik szakasz befutója után diszkvalifikálták, azzal az indokkal, hogy több versenyzőtársa testi épségét veszélyeztette, amikor „lezárta” Mark Cavendish előtt a helyet. Sagan már akkor is azt állította, csak a saját pozícióját védte, és több mint hat hónappal a Tour után a nemzetközi szövetség is felmentette a vádak alól – bár ez a zöld trikót már nem adja vissza neki.

Az év végi ankéton viszont kétség sem férhetett Sagan győzelméhez – míg tavaly sokan vitatták egyes újságírók hozzáállását, mert még az első ötbe sem sorolták a kerekest, most Sagan neve mind a 133 leadott ankétlapon szerepelt, 129-szer az első, kétszer a második és kétszer a harmadik helyen.

Idén a sportújságírók mellett azok a már visszavonult sportolók is szavazhattak, akik olimpiai érmet szereztek, vagy megnyerték az ankétot. A szervezők ezzel is a szavazás presztízsét akarták növelni.

Sagan mellett az alpesi sízők is taroltak az ankéton – Petra Vlhová a második, Veronika Velez Zuzulová a harmadik helyen végzett az egyéni sportolók között, a csapatok rangsorának élén pedig a Vlhová, Zuzulová, Falat, Andreas Žampa összetételű gárda végzett, amely ezüstérmes volt a csapatversenyben a világbajnokságon.

A szavazatokat december elején kellett leadni, ezért a sílövő Anastasia Kuzmina közelmúltbeli nagyszerű eredményeit már nem tudták figyelembe venni az újságírók. A szervezők azonban nem feledkeztek meg a kiváló sportolóról, és különdíjjal jutalmazták.

A Sportújságírók Klubja 2010 óta minden évben kitüntet egy sportlegendát, idén ezt az elismerést Jozef Pribilinec olimpiai bajnok gyalogló kapta, aki 1988-ban, Szöulban 20 kilométeren diadalmaskodott. (bt)

Érdekes

Az év szlovák sportolói

Egyéni sportolók:

1. Peter Sagan, kerékpár (324 pont)

2. Petra Vlhová, alpesi sí (975)

3. Veronika Velez Zuzulová, alpesi sí (819)

4. Ján Volko, atlétika (745)

5. Magdaléna Rybáriková, tenisz (735)

6. Marek Hamšík, labdarúgás (526)

7. Alexander Slafkovský, vízi szlalom (491)

8. Peter Hámor, hegymászás (269)

9. Gelle Péter, Botek Ádám, kajak-kenu (204)

10. Ladislav és Peter Škantár, vízi szlalom (165)

 

Csapatok:

1. Az alpesi sízők vegyes csapata (228 pont)

2. Az U21-es labdarúgó-válogatott (215)

3. A 3xC1 hajóraj (107)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?