Robben vagy Messi lehet a főszereplő

<p>A ma esti (22.00) elődöntőben a háromszoros vb-ezüstérmes Hollandia (1974, 1978, 2010) a kétszeres világbajnok Argentínával (1978, 1986) csap össze. Az európai válogatott elsősorban Arjen Robbentől, a dél-amerikai csapat pedig Lionel Messitől várja a megváltást. Attól is sok függ, hogy a meccsen Louis van Gaal vagy Alejandro Sabella taktikája fog-e érvényesülni.</p>

ELŐZETES

A két válogatott a vb-k során számos nagy csatát vívott egymással, a legemlékezetesebb az 1978-as Buenos Aires-i döntő volt, amely hosszabbítás után 3:1-es argentin győzelemmel végződött. Mario Kempes két góljával oroszlánrészt vállalt a sikerből. De minden másként alakult volna, ha a rendes játékidő végén, 1:1-es állásnál Rob Rensenbrink a kapufa helyett a hálóba talál…

Nehezen jutottak

az elődöntőbe

Korábban mindkét válogatott elsöprő erejű támadójátékáról volt híres, a mostani világbajnokságon azonban mind a hollandok, mind az argentinok – ahogyan egyébként a csapatok jelentős része is – elsősorban a biztonságos védekezésre épít.

Közös mindkét csapatban, hogy Brazíliában nem túl meggyőző játékkal jutott az elődöntőbe. Az argentinok a belgákat győzték le Higuaín korai góljával, ám a meccs nagy részében csak az eredmény tartására törekedtek. Ráadásul Ángel Di María combizomsérülést szenvedett, így az ő játékára nem számíthat Alejandro Sabella szövetségi kapitány. Helyette a Benfica középpályása, Enzo Pérez kap bizalmat. Az viszont jó hír az argentinoknak, hogy felépült Sergio Agüero, s várhatóan csereként jut szóhoz.

A hollandok Costa Rica csapatával találkoztak a legjobb nyolc között, és csak büntetőpárbajban harcolták ki a továbbjutást. A találkozó kulcsmomentuma az volt, amikor Louis van Gaal, a hollandok szövetségi kapitánya az utolsó percben kapust cserélt, így a 11-eseknél Jasper Cillessen helyett már Tim Krul állt a gólvonalon, s ez utólag nyerő húzásnak bizonyult.

Egy-egy játékosra építenek

További közös vonás, hogy mindkét válogatott támadójátékának eredményessége leginkább egyetlen futballistán múlik. Az argentinoknál – Di María kiválásával hatványozottan – Lionel Messin áll vagy bukik a siker. A Barcelona négyszeres aranylabdás támadója a csoportkörben négy gólt szerezve vitte a hátán csapatát, jóllehet – bár változatlanul kiválóan futballozik – az egyenes kiesés szakaszban még nem talált a kapuba. A holland csapatban a háromgólos Arjen Robbent kell kiemelni, aki eddig csúcsformát mutatva lendületesen és ellenállhatatlanul bolondította meg a riválisok védőit, jelentős érdemeket szerezve a hollandok továbbjutásában.

Higuaín feltámad?

Az argentin sajtó a csoportmeccseken mutatott formája miatt keményen bírálta Gonzalo Higuaínt, de a Belgium elleni gól után a korábbi halovány játékot is megbocsátották neki. „Nem a legjobb fizikai állapotban érkeztem a világbajnokságra, úgyhogy most boldog vagyok, mert erősödtem, fejlődtem. Tudtam, hogy megtalálom majd a mérkőzések ritmusát, és már a második és harmadik meccsen éreztem a javulást – nyilatkozta Higuaín, aki csak az ötödik találkozón talált be, ennek ellenére nem izgult. – Nyugodt voltam, nem estem kétségbe, de szerencsére sikerült gólt szereznem. Bízom benne, hogy a hollandok ellen is eredményes leszek. Két meccsre vagyunk attól, hogy történelmet írjunk.”

„Hatalmas lehetőség előtt állunk, nem szalaszthatjuk el – mondta Javier Mascherano, az argentin középpálya motorja, aki hatalmas taktikai csatára számít. – Itt már szívvel-lélekkel kell harcolni, de nem szabad, hogy ez a taktika kárára váljon, nagyon oda kell figyelnünk.”

Van Gaalban bíznak

a hollandok

A hollandok is optimisták. „Louis van Gaal fantasztikus edző. Valamennyi meccsünkön előjött valami váratlan húzással, amellyel meglepte az ellenfelet. Biztosra veszem, hogy Messiék ellen is így lesz, és bejutunk a döntőbe” – jelentette ki a 33 éves Dirk Kuyt, aki csatár létére már jobb- és balhátvédként is játszott a vb-n.

„Argentína nem csak egy játékosból áll, csapatszinten kell felkészülnünk rájuk” – jelentette ki a hollandok kapusa, Jasper Cillessen, hozzátéve, hogy az 1978-as fináléban elszenvedett vereségért csodálatos elégtétel lenne, ha hazája megszerezné első világbajnoki címét.

„Elsősorban Messit kell semlegesítenünk, mert csak így van esélyünk a győzelemre. Ha nem lehet őt játékba hozni, akkor megbénulnak az argentin támadások” – szögezte le Bruno Martins Indi, az Oranje védője.

Krul készen áll

az újabb kihívásra

„Mindenre fel vagyunk készülve, de bízom benne, hogy ezúttal nem lesz tizenegyespárbaj, mert már a rendes játékidőben kivívjuk a továbbjutást – szögezte le Tim Krul, a negyeddöntős dráma főszereplője. – De ha mégis büntetőkre kerülne sor, akkor várom az újabb kihívást. Az argentinok is számíthatnak arra, tanulmányozni fogom, ki hová rúgja a tizenegyest.”

A hollandok sorozatban másodszor juthatnak be a világbajnokság döntőjébe, míg az argentinok 1990 után játszhatnának újra finálét. (sz. z., MTI, TASR, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?