Portugália nyerte az első Nemzetek Ligáját

port

A házigazda portugál labdarúgó-válogatott a Nemzetek Ligája történetének első aranyérmese, miután vasárnap a portói fináléban 1–0-ra legyőzte a holland csapatot. A siker megérdemelt: Fernando Santos válogatottja csapatként és egyénileg is jobb teljesítményt nyújtott ellenfelénél. 

A találkozó első fél órája meddő portugál fölényt hozott, az Európa-bajnok luzitánok főleg az első félidő utolsó 15 percére tudták helyzetekre váltani a mezőnyben kiharcolt dominanciát. Tizenkét portugál kísérlettel szemben a hollandok egy próbálkozást tudtak felmutatni, gól viszont nem született. 

Egy gól, mint az Eb-döntőn

A fordulást követően góllá érett a portugál fölény: egy bal oldalon futó akció után Bernardo Silva gurított vissza a 16-oson belülről, Goncalo Guedes pedig 17 méterről nagy erővel a kapu bal oldalába lőtt, Jasper Cillessen csak belekapni tudott a labdába.

A bekapott gól felrázta a hollandokat, akik 80 perc elteltével találták el először a portugál kaput. A hajrában mindkét kapu előtt adódtak lehetőségek, de újabb találat már nem született. Így a portugálok nyerték a Nemzetek Ligájának első kiírását. A viadal tavaly ősszel indult, s az 55 európai válogatott négy osztályban mérte össze tudását. A sorozat első bronzérmét az angolok szerezték meg.

Az elpusztíthatatlan család

Fernando Santos szövetségi kapitány szerint csapata fantasztikus munkát végzett a döntőben. 

„Néha a dolgok nem mennek tökéletesen, de ez az erőfeszítéseinken nem hagyott nyomott” – mondta a szövetségi kapitány a mérkőzés után. Fernando Santos hozzátette: a portugál válogatott az elmúlt öt évben szinte „elpusztíthatatlan családot” alkotott.

„Folyamatos munka folyik a csapatnál, és ennek köszönhetően az esélyesek közé tartozunk bármelyik tornán, amelyen részt veszünk” – nyilatkozta Santos.
Portugália 2004-ben döntős volt a hazai rendezésű Európa-bajnokságon, majd elődöntőt játszott a 2006-os világbajnokságon és a 2012-es Eb-n. Fernando Santos 2014 óta irányítja a csapatot. Irányításával 2016-ban Eb-aranyérmes lett a gárda, amely meg tudta nyerni az NL első kiírását is.

„Ez az öröm pillanata számunkra és a portugál emberek számára, sikerünk ott van a futball történelmében, de annál többet nem jelent. Ezután majd ugyanúgy vissza kell térnünk a munkához” – mondta.

Kiemelte, a mostani csapat nem azonos a három évvel ezelőtti Eb-győztessel, hiszen folyamatosan építik be az új játékosokat.

Érdekes

Ronaldo a Juvébe csábítja De Ligtet

Cristiano Ronaldo, a Juventus klasszisa a portugálok vasárnapi, Hollandia elleni Nemzetek Ligája döntője után azt kérte Matthijs de Ligttől, hogy a nyáron igazoljon az olasz rekordbajnokhoz.

A találkozót követően Cristiano Ronaldo, a portugálok sztárja odasétált az ajaxos Matthijs de Ligthez, s váltott vele néhány szót, ami után a holland védő csak mosolygott. A 19 éves futballista elárulta, hogy mit mondott neki CR.

„Ronaldo arra kért, szerződjek a Juventushoz – idézi De Ligtet a NOS. – Elég váratlanul érintett, úgyhogy kicsit ledöbbentem, és mivel nem értettem, így először nevettem a dolgon, de végül nem mondtam neki semmit.”

A védő elmondta, egyáltalán nem zavarja, hogy egyelőre nem született döntés arról, hol folytatja:

„Az átigazolási időszak még csak most kezdődött el, és egy ideig tart majd. Most elmegyek nyaralni, szeretnék pihenni kicsit, mert hosszú idény volt. Közben majd átgondolom, mit szeretnék, mi a legjobb nekem, aztán döntök. Egy hozzám hasonló fiatalnak fontos, hogy olyan klubhoz igazoljon, ahol rendszeresen pályára léphet, ez lesz az elsődleges szempont.”

Még nem érettek a fiatalok

Ronald Koeman, a vesztes csapat szakvezetője kiemelte: a megfiatalított, átalakított holland válogatott – amely meglepetésre nem jutott ki a 2016-os Eb-re és a 2018-as vb-re sem – egyelőre nem áll készen arra, hogy trófeákat nyerjen.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy az elmúlt évben milyen nagy lépést sikerült megtennünk, és ez pozitív számunkra, de a következő lépésre talán több időre van még szükségünk” – hangsúlyozta az edző. 

A döntőről elmondta: támadójátékukkal csak részben elégedett, mert több helyzetet kellett volna kialakítaniuk.

„Talán túl korai is lett volna egy trófea, jövőre az Eb-n előre tudunk lépni. De nem akarom túl negatív színben feltüntetni csapatom teljesítményét, mert nagyon büszke vagyok a játékosaim hozzáállására. A döntőben ez ugyan nem volt elég a győzelemhez, de a sorozat egészét tekintve mégis pozitív összkép alakulhatott ki” –nyilatkozta Ronald Koeman.

Anglia szerezte meg a vigaszdíjat

A sorozat bronzmeccsén Anglia és Svájc lépett pályára. Százhúsz perc alatt sem született döntés – és gól sem – végül a négy kapufát és egy érvénytelen gólt szerző szigetországiak tizenegyesekkel legyőzték ellenfelüket a Nemzetek Ligája bronzmérkőzésén.

Guimaraes városában két csalódott csapat találkozott egymással. Svájc a házigazda portugáloktól szenvedett 3–1-es vereséget, míg Anglia hosszabbítás után kapott ki szintén 3–1-re a hollandoktól.

Svájc legutóbb 38 éve győzte le Angliát, még az 1982-es világbajnoki selejtezőkön 2–1-re. Az angoloknál meglepetésre ott volt a csapatban Joe Gomez, a Liverpool védője, aki a decemberi, Burnley elleni lábtörése óta mindössze másodszor kapott lehetőséget bármilyen tétmérkőzésen kezdőként.

Az első félidő nagy angol fölényt hozott, a 2. percben Harry Kane találta el a kapufát, a 14. percben Raheem Sterling hagyott ki nagy helyzetet, míg a 35. percben Dele Alli fejelt közelről a léc fölé.

A szünet után Fabian Schär majdnem öngólt vétett (a labda Yann Sommer bravúrját követően a bal kapufán csattant), majd Granit Xhaka próbálkozását védte Jordan Pickford kapus.

Érdekes

Nemzetek Ligája, döntő:

Portugália–Hollandia 1–0 (0–0)
Porto, Estádio do Dragao, 43 199 néző, v.: Alberto Undiano Mallenco (spanyol)
gólszerző: 60. Guedes 
sárga lap: 88. Dumfries, 91. van Dijk
Portugália: Rui Patrício–Semedo, Rúben Dias, Fonte, R. Guerreiro–Danilo, W. Carvalho (93. R. Neves), B. Fernandes (81. J. Moutinho)–C. Ronaldo, G. Guedes (75. R. Silva,), B. Silva
Hollandia: Cillessen–Dumfries, De Ligt, van Dijk, Blind–De Roon (81. L. de Jong), F. de Jong, Wijnaldum–Bergwijn (60. Van de Beek), Depay, R. Babel (Promes, a szünetben)

Pickford, a kulcsember

Amikor már mindenki a hosszabbítást várta, gólt szerzett Anglia. Egy beadást követően Alli fejese a lécről éppen Callum Wilson elé pattant, aki közelről a kapuba lőtt. Azonban Ovidiu Hategan játékvezető visszanézte az esetet, és mivel Alli fejese előtt Wilson lerántotta védőjét, Manuel Akanjit, érvénytelenítette a gólt.
Következett a hosszabbítás, amelynek első félidejében továbbra is az angolok irányítottak, és a 117. percben ismét közel álltak a gólszerzéshez, de ezúttal Sterling találta el a lécet 18 méteres szabadrúgásból.

Következhettek a tizenegyesek, melyek során az első öt körben nem hibázott senki. A hatodik sorozatban Eric Dier betalált (5–6), Josip Drmic azonban topogva, bizonytalanul futott neki a labdának, Pickford pedig jobbra vetődve védett. Érdekesség, hogy korábban maga a kapus is vállalkozott egy büntetőre: az ötödik körben magabiztosan lőtt a bal sarokba.  Pickford kulcsteljesítményének is köszönhetően így Anglia lett a harmadik az első Nemzetek Ligájában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?