Sport

Pjongcsangi napló: Origami

Bőd Titanilla

2018. február 21. 16:13

Mit lehet csinálni az olimpiai parkban? Leginkább sorban állni és fényképezkedni. Fényképezkedés előtt sorban állni, sorban állás közben fényképezkedni. Ha valakinek van türelme és ideje, menő képeket készíthet: bobban ülve, kabalafigurák között, koreai lampionok alatt.

Vannak aztán mindenféle pavilonok is, amelyek előtt szintén reménytelenül hosszú sorok kanyarognak, pedig biztosan érdekes dolgok történnek bent.

A 2020-as tokiói játékokat is promotáló Japán Ház előtt viszont épp nincs senki, talán azért, mert fél óra múlva zárnak, úgyhogy kihasználom a lehetőséget, és benézek. Interaktív képernyőkön csodálhatom meg a leendő olimpiai helyszíneket, de utánanézhetek Tokió és környéke turistalátványosságainak is.

Házon belül is van azonban egy asztal, ami előtt sor áll. Az asztal felett tábla: "Egyedi origami" . Az ott dolgozók készítenek az emberről egy fotót, azt rányomtatják egy sablonra, amiből darvat lehet hajtogatni.

Ezáltal minden daru egyedi és különleges, egyik szárnyán a fotó, másikon a Tokyo 2020 felirat.

Tetszik, ahogy a japánok és a dél-koreaiak megtalálják a módját, hogy a legmodernebb technológiát ötvözzék a hagyományos technikákkal, és hogy az érintőképernyős telefonok korában teljesen le tudják kötni az embereket ragasztgatással vagy hajtogatással.

A Japán Házban szolgálatot teljesítő lány naponta több száz daru elkészítésénél segédkezik, akkora az érdeklődés az origami iránt. Boldog élete lehet, a legenda szerint ugyanis ha valaki hajtogat ezer darvat, akkor teljesül egy kívánsága.

Az olimpia eleve a kívánságok birodalma. És most már egy darvam is van.

Önnek ajánljuk