Ontarióban is bizonyíthat az ímelyi származású hokikapus

Damián

A 18 éves Slávik Damián előtt nem akármilyen lehetőség áll: Észak-Amerika legmagasabb szintű juniorbajnoksága egyik élcsapatához írt alá két évre.

Hogy pontosak legyünk, a földrajzi távolság miatt kialakított három egyenrangú juniorbajnokság talán legismertebbjében, az Ontario Hockey League-ben (OHL) szereplő Guelph Storm igazolta le Slávik Damiánt. A Slovan kötelékéből Észak-Amerikára váltó kapus az elmúlt hétvégi, szezonnyitó meccseken még nem lépett jégre, de Brayden Gillespie mellett csak ő van jelenleg a csapat meccskeretében a hálóőrök közül.

„Van egy harmadik számú kapusunk, aki alacsonyabb ligában véd. A felkészülési időszak elején hatan voltunk az edzőtáborban, de aláírt szerződésünk csak kettőnknek volt– mondta lapunknak Slávik Damián, akit kanadai idő szerint vasárnap kora délután értünk utol.

De hogyan is kerül a messzi Ontarióba egy, a 18. születésnapját csak júniusban ünnepelt jégkorongozó?

Kanadai ügynököm van, az ő közvetítésével kerestem magamnak csapatot a nyáron. Volt lehetőségem elmenni az észak-amerikai try outra, mintegy 180 hokis (ebből 16 kapus) mellett. Az USA-beli Lincoln hívott, ők más bajnokságban játszanak. Az egy hét alatt látott engem védeni valaki a Guelphtől. Ők kapust kerestek, és mivel erős ligában szerepelnek és úgy éreztem, nagyon meg akarnak szerezni, igent mondtam. Nem akartam mindenáron a tengerentúlon folytatni, de mivel topcsapatról van szó, megkötöttük a kétéves szerződést – magyarázta Slávik, aki nagyjából tíz hasonló korú szlovákiai, Észak-Amerikában szereplő jégkorongozóról tud.

Az OHL-ben, Kanada legrangosabb juniorligájában 20 csapat küzd a playoffot érő helyekért. A Guelph célja a minél jobb helyezés elérése a 68 meccses alapszakaszban. „És hogy megnyerje a bajnokságot a playoffban – teszi hozzá határozottan Slávik, azzal együtt is, hogy nyolc új hokis is érkezett a gárdához. Az OHL-ben legfeljebb 20 éves korukig szerepelhetnek a játékosok, idegenlégiós pedig csak kettő lehet egy-egy klubnál (a Guelphnél egy svédé a másik „külföldihely).

Egy jó ligáról van szó. Már az első két meccsen is, otthon, Guelphben és idegenben, Windsorban is kint volt a jégcsarnokban úgy 5000 ember. Nagyon komoly háttérrel rendelkezik a klub, lényegében minden kiadásunkat állják, még ha valami olyan dolgot is szeretnénk venni, ami nem a hokival kapcsolatos. Van egy alkalmazott, aki kizárólag a mi problémáinkkal foglalkozik. De például az előző héten volt egy kisebb sérülésem, és rögtön dolgozott velem egy fizioteraputa. Egy helyi családnál lakom, s mivel szerencsére jól megy az angol, a kezdetektől gond nélkül kommunikálunk egymással – mondta az ímelyi származású kapus.

Az akklimatizálódás tehát könnyen ment számára, de mi a helyzet magával a játékkal, mennyire más az Európában megszokott hokihoz képest a tengerentúli?

„Elsősorban a hosszúkásabb pályát kellett megszoknom, hogy közelebbről jönnek a lövések. És azt is, amire már előre figyelmeztettek, hogy átlagban jóval több gól születik az OHL-ben. Nem szabad nagy dolgot csinálnom belőle, ha bekapok néhány gólt. A kanadaiak szeretnek szépen játszani ezen a szinten is.

Damián

A Slávik név olvasóink számára ismerősen csenghet – Sebastián, Damián bátyja néhány éve hagyott fel a hokival mint élsporttal, s (végül rövidnek bizonyuló) karrierje fontos történéseit az Új Szó is figyelemmel követte. Neki köszönhetően állt be a kapuba Damián.

„A garázsban kellett megpróbálnom kivédeni a lövéseit, amikor gyakorolt kis korunkban. Amikor Érsekújvárban hokizni kezdtem, az első évet mezőnyjátékosként töltöttem, ahogy az kötelező, de utána rögtön mentem be a kapuba – mesélte Damián. – Néha ugyan fáj egy-egy lövés, de még mindig jobban megúszom, mint ha időnként a palánkra kennének a mezőnyben.

Kimondott példaképe nincs a hálóőrök között. A legendás svéd Henrik Lundqvistet szerette, de a hoki annyira gyorsan változik, hogy nincs is értelme alaposabban lemásolnia valaki stílusát. Inkább azt szokta figyelni, ki hogyan old meg bizonyos helyzeteket, s mi az, amit ebből saját stílusában fel tud használni.

S bár csak most kezdődött az új idény és a tényleges „kaland”, azért a perspektívákról is szót ejtettünk zárásként.

„Az OHL-ből sok hokis került már be az NHL-be, de eggyel alatta, a farmcsapataikat tömörítő AHL-ben is játszanak sokan. Nagyon tetszik eddig minden, a csapattársakkal sem volt probléma, befogadtak. Remélem, hamarosan debütálhatok, és minél többet védhetek a szezonban – tette hozzá Slávik Damián, aki az U18-as válogatottal Poprádon eltöltött klubidény után vágott neki a nagy kihívásnak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?