Megkezdődött a per: Pistorius ártatlannak vallja magát

ÖSSZEÁLLÍTÁSPretoria.

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Pretoria. Ártatlannak vallotta magát a tegnap megkezdődött tárgyaláson Oscar Pistorius dél-afrikai atléta, aki tavaly február 14-én több lövéssel megölte barátnőjét, Reeva Steenkampot.

A hatszoros paralimpiai bajnok Pistorius már tavaly is azzal védekezett, azt hitte, betörő van a mellékhelyiségben, s mivel nem voltak felcsatolva a műlábai, sebezhetőnek érezte magát. Dél-Afrikában gyakoriak a betörések, ezért a lakosság nagy része fegyvert is birtokol.

Pistorius tegnap kezdődött perét Dél-Afrikában az évszázad pereként emlegetik, egy hírtelevízió élőben közvetíti, és csaknem 300 újságíró tudósít a helyszínről.

A tervek szerint március 20-án lezáruló tárgyaláson több mint 100 tanút hallgatnak meg. Az ügyet egy fekete bőrű bírónő kapta, aki két hasonló ügyben (egy férfi megölte a feleségét, illetve egy másik férfi otthonukban erőszakolt meg több nőt) már a maximálisan kiszabható büntetéssel sújtotta a vádlottakat.

Pistorius a tárgyalás elején ártatlannak vallotta magát, újból hangsúlyozva: azt hitte, egy idegen van a házában, akitől meg akarta védeni Reevát és saját magát.

A bíróság tegnap egy tanút hallgatott meg, Michelle Burgert, Pistorius szomszédját. Burger háza 177 méterre van Pistoriusétól, ám a nő éjjel velőtrázó sikolyokra ébredt. „Egy nő sikoltott, egyre hangosabban és hangosabban. Nagyon félt” – írta le a helyzetet Burger. A szomszéd a sikolyok után négy lövést hallott, az első és a második lövés között hosszabb szünet volt.

Pistorius védőügyvédje megpróbálta összezavarni a tanút, gondok akadtak a tolmáccsal is, akit az utolsó pillanatban kértek fel a feladatra, miután az eredeti tolmács az utolsó pillanatban visszakozott. Burger azonban ragaszkodott ahhoz, hogy a nő úgy sikított, mint aki félti az életét.

A szomszéd azt is elmondta, azt gondolta, valahová betörtek, s csak másnap tudta meg, mi is történt valójában.

A tárgyalás ma további tanúk meghallgatásával folytatódik. Mivel a bűncselekmény idején Pistorius házában csak a paralimpikon és barátnője tartózkodott, kulcsfontosságúak lehetnek a másodlagos bizonyítékok, a tanúvallomások vagy a ballisztikai jelentés, amelyből kiderül, Pistorius tényleg a műlábai nélkül adta-e le a lövéseket (ami alátámasztaná az atléta verzióját). A szakértők megpróbálnak információkat kinyerni Pistorius mobiltelefonjából is, ám a 27 éves sportoló azt állítja, elfelejtette a jelszót a készülékhez. A nyomozóhatóság ezért megpróbálja rábírni az Apple céget, törje fel Pistorius telefonját.

Pistorius óvadék ellenében szabadlábon védekezhetett, a tragédia és a tárgyalás közötti időszakban rendszeresen edzett is, de versenyeken nem vett részt. Egyes hírek szerint új, tizenkilenc éves barátnője van, akinek társaságában szórakozóhelyeken is látták. (bt, guardian)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?