Matthäus a magyar focikapitány

Budapest. A Magyar Labdarúgó Szövetség vasárnap délelőtti elnökségi ülése után bejelentették, hogy január 1-jétől Lothar Matthäus lesz a válogatott szövetségi kapitánya. A német szakember megbízatása 2005. december 31-ig szól, illetve ha a csapat kiharcolja a 2006-os világbajnokságon való szereplés jogát, akkor ott is Matthäus fogja vezényelni az együttest.

Lothar Matthäus (balra), a magyar válogatott új szövetségi kapitánya és Bozóky Imre MLSZ-elnöknb1.hu-felvétel „Játékosmúltja és emberi tulajdonságai alapján teljesen megfelelő a posztra” – mondta az új szakvezetőről Bozóky Imre, az MLSZ elnöke.

A német tréner Gellei Imrét váltja a kispadon, aki december 1-jén távozott, miután csapata nem tudta kiharcolni a 2004-es portugáliai Európa-bajnokságon való indulás jogát.

„Azért vállaltam el ezt a feladatot, mert úgy gondolom, hogy több van a magyar csapatban, mint amit az elmúlt években mutatott” – mondta Matthäus. „A legfőbb célunk az, hogy húsz év után ismét világbajnokságon szerepelhessen a csapat.” Lothar Matthäus a magyar labdarúgó-válogatott 44. szövetségi kapitánya.

A német edző szombaton késő este mondott fel eddigi állomáshelyén, a szerb-montenegrói Partizan Beogradnál. Nenad Bjekovic klubigazgató úgy nyilatkozott, hogy számára „nagy meglepetés volt a lemondás, mert az egyesületnél senki sem tudott a szakember döntéséről”. A belgrádi tömegtájékoztatás ugyanakkor úgy tudja, hogy két héttel ezelőtt komoly nézeteltérés volt Bjekovics és az edző között. Matthäus közvetlenül azután jelentette be lemondását, hogy csapata szombaton 1:0-ra megverte a Zseleznyiket bajnoki mérkőzésen. A vezetőedző még közvetlenül a találkozó után azt hangoztatta, hogy a győzelem után „lélekben megerősödve megy szabadságra”.

A német vezetőedző – aki alig egy hónapja vett feleségül Belgrádban egy szerb hölgyet, aki Budapesten él és dolgozik – állítólag könnybe lábadt szemekkel búcsúzott a játékosoktól. A lemondás háttérről ma tart sajtótájékoztatót a belgrádi klubvezetés.

Matthäus tavaly decemberben kötött szerződést a Partizannal. Néhány hónap edzői munka után a jugoszláviai, illetve szerb-montenegrói labdarúgás elmúlt 12 éves történetének legnagyobb sikerét érte el azzal, hogy bejuttatta a Partizant a Bajnokok Ligájába.

NÉVJEGYKÁRTYA

Név: Lothar Matthäus

Született: 1961. március 21., Erlangen (Németország)

Első profi mérkőzése: 1979-ben a Borussia Mönchengladbachban

Első válogatott találkozó: 1980-ban Hollandia ellen

Csapatai: Borussia Mönchengladbach (1979-1984), Bayern München (1984-1988), Internazionale (1988-1992), Bayern München (1992-2000), New York/New Jersey MetroStars (2000)

Válogatottságok száma: 150 (német rekorder)

Válogatott sikerei: világbajnok: 1990, Európa-bajnok: 1980

Klubsikerei: UEFA-kupagyőztes: 1991 (Internazionale), 1996 (Bayern München), német bajnok: 1985, 1987, 1994, 1997, 1999 (mind a Bayern Münchennel), olasz bajnok: 1989 (Internazionale), német kupagyőztes: 1986, 1998 (Bayern München)

Edzői pályafutása: Rapid Wien (osztrák): 2001. szeptember-2002. május; Partizan Beograd (szerb-montenegrói): 2003 január-2003 december; magyar válogatott: szövetségi kapitány 2004. január 1-től

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?