Magyarországra is átviszik a lángot

Ipolyság |

<p>Április elseje óta országszerte vándorol a szlovák olimpiai láng. Pozsonyból indult, és oda tér vissza június 23-án. E héten, három napon át a Lévai és a Nagykürtösi járásban hozza lázba a mozgalom rajongóit, az ötkarikás játékok tisztelőit.</p>

Vendéglátója az Ipolysági Szokolyi Alajos Olimpiai Klub lesz. Szlovákiai vándorlása során a játékok jelképe egyszer hagyja el az országot – Ipolyságról átviszik a magyarországi Bernecebarátiba. Ezzel az eseménysorozattal üzen a régió a XXX. nyári olimpiai játékoknak.

„Kérték, lehetőleg mindenhova vigyük el a fővárosban fellobbantott lángot. Megszólítottuk térségünk összes települését, s az érdeklődés alapján állt össze a váltófutás útvonala – tájékoztat Révész Ferenc, a házigazda olimpiai klub elnöke, aki a térségben felügyeli az eseményeket. – Olimpikonjaink viszik a fáklyát az egyes helyszínekre: Gáspár László paralimpiai bajnok asztaliteniszező és Peter Korčok háromszoros olimpikon gyalogló. Holnap a láng megérkezése után a gimnáziumban beszélgetés lesz Eva Murková Európa-bajnok távolugróval és Martin Vrábel hosszútávfutóval, délután pedig Ipolyság főterén háromórás sportműsor vár az érdeklődőkre. Csak találomra sorolom: lesz jóga, zumba, légpuskalövészet és más versenyszámok, s klubunk igyekszik a résztvevőknek apró emléktárgyakkal kedveskedni.”

Nagyszabású sportdélutánról lévén szó, így az eseményen megjelenik František Chmelár, a Szlovák Olimpiai Bizottság elnöke is, aki a szlovákiai váltófutás előzetes műsora alapján éppen az ipolysági állomást tartja a legtetszetősebbnek. Szerdán a láng útja kétfelé válik: elviszik Gyűgyre és Ipolyszakállosra. Délelőtt tizenegykor pedig a szlovák–magyar határra érkezik. Révész Ferenc azt tervezte, hogy itt fogna kezet a két ország nemzeti olimpiai bizottságának elnöke. Chmelár ott lesz, de a MOB első embere, Borkai Zsolt nem. „Az európai ötkarikás bizottságok vezetőinek budapesti tanácskozásán lesz házigazda, ezért lemondta a részvételt. De nem adom fel, hogy összehozzam, s egyszer térségünkben is kezet fogjon a két olimpiai vezető” – teszi hozzá határozottan Révész Ferenc. Szerdán Géczi István egykori olimpikon és kiváló labdarúgó, valamint Jakabházyné Mező Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára veszi át az égő fáklyát, és váltó viszi a közeli Bernecebarátiba, Szokolyi Alajos szülőfalujába. „Elvisszük a lángot a Szokolyi-kuriához, majd az egykori olimpikon és sportmecénás sírjához is – folytatja a klubelnök. – Utána sportnap lesz a helyi alapiskolában. Ezen ipolysági diákok is indulnak. Foci és kosárlabda mellett lesz 100 méteres síkfutás is, éppen Szokolyi emlékére, aki az 1896-os athéni olimpián ebben a számban volt bronzérmes.”

Szokolyit mindkét ország sajátjának tekinti (a szlovákok Alojz Sokol néven), versenyzői pályafutása után sportmecénás volt, 1918-ig naponta járt hintóval Berncebarátiból Ipolyságra dolgozni. Magyar színekben indult az olimpián, Ipolyság szervezett futballéletének elindítása is a nevéhez fűződik. Nagy tisztelői vannak még mindig a határ mindkét oldalán, aminek igazolására a szerdai lángutaztatás az újabb bizonyíték.

Csütörtökön délelőtt a Lévai és Nagykürtösi járás középiskolásainak szellemi olimpiai vetélkedője lesz az ipolysági városháza színháztermében, a lángot pedig sportnap keretében Deménd, Léva és Nagykürtös is fogadja. Pénteken az olimpiai váltófutás Losoncra érkezik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?