Magyar–szlovák hokiderbi

Szentpétervár |

<p>Megismétlődik-e az esélyes szenvedése, vagy biztosan érvényesül a papírforma? Ma az egymás elleni mérkőzéssel a magyar és a szlovák csapat számára is kezdetét veszi a jégkorong-világbajnokság.</p>

A két válogatott eddig hétszer találkozott egymással, öt szlovák siker mellett két magyar győzelem is született. Utóbbiból az első még a hőskorban, 1941-ben (6:0), ám a másik 2003-as keltezésű. „Az volt az első válogatott akcióm, 20 éves voltam, nagyon jól emlékszem. Borzasztó feszült volt a légkör a 4:2-es vereség után, mégha csak U25-ös csapattal is álltunk ki” – emlékezett vissza Dominik Graňák, a mostani szlovák csapat egyik legrutinosabb játékosa.

13 másodperc hiányzott

A 32 éves védő a hét évvel ezelőtti mérkőzésen is szerepelt Klotenben, amikor csak nyögvenyelősen verték 4:3-ra a magyarokat a nyitókörben. „Tizenhárom másodperccel a vége előtt veszíteni sosem kellemes. Ennek ellenére szép emlékeim vannak arról a tornáról” – mondta a dunaszerdahelyi származású Sille Tamás, aki azóta az aktív játékot felhagyva a magyar válogatott edzői stábjához csatlakozott. „Az utóbbi hét évben sokat fejlődtek a játékosok. Most is vannak honosított hokisaink, csak picit fiatalabb a csapatunk” – tette hozzá Sille.

Fiatal magyarok

A szapporói feljutást 2008-ban kiharcoló hősök közül már csak öten – Hetényi Zoltán, Benk András, ifj. Kovács Csaba, Vas János és Vas Márton – vannak a keretben, az 1980 előtt született aranygeneráció tagjai nagyrészt visszavonultak. Rich Chernomaz szövetségi kapitány fiatal csapatot nevezett az oroszországi vb-re, például a 18 éves Garát Zsombor előbb fog játszani A csoportos vb-mérkőzést, mint felnőtt bajnoki összecsapást. De a 19 esztendős Stipsicz Bence és Galló Vilmos vagy a 22 éves Vay Ádám is első vb-jén szerepel. A fiatalok mellett több honosított hokis erősíti a keretet: a kanadai születésű Dudás Jesse és Sagert Kalvin és az amerikai Wehrs Kevin a hátvédsor stabilizálásáért felel. A 41 éves, NHL-es múltú Banham Frank, valamint Sarauer Andrew már a krakkói feljutásban is döntő érdemeket szerzett.

Cíger: fegyelem kell

A magyarok azzal vágnak neki a tornának, hátha sikerül egy nagy bravúrral kivívni a bentmaradást, de a szlovákok sem járnak a fellegekben: a korábban kimondva-kimondatlanul elvárt negyeddöntő elérése nagy sikernek számítana.

„Tipikus kanadai hokit játszanak a magyarok. Kellemetlenek, főleg a meccsek elején, az első harmadban. Nekünk a magunk játékát kell rájuk erőltetnünk, ez pedig a nagy fegyelmen alapszik” – jelentette ki Zdeno Cíger, a szlovákok szövetségi kapitánya.

Sztárok nélkül

Másra nem is nagyon épülhet a taktikájuk, a megszokott sztárok (Hossa, Chára, Gáborík stb.) hiányoznak a csapatból, az NHL-ből csak négyen lesznek ott Oroszországban. Hét vb-újonc, öt helsinki vb-érmes, négy korábbi sikeres U20-as hokis – ez a szlovák csapat számokban.

Mindkét gárda jégre lép vasárnap is: a magyarok 11.15-től Kanadával játszanak („Azok ellen lépünk pályára, akiket nap mint nap csodálunk a tévében” – jegyezte meg az esélyekről ifjabb Kovács Csaba, a válogatott támadója), a szlovákok pedig Franciaországgal. Utóbbi – a németekkel együtt – a 2017-es vb házigazdájaként védett csapat, azaz nem eshet ki a csoportból.

Ocskay és Bondra

A vb május 22-i zárónapján több játékost is hivatalosan beiktatnak a nemzetközi szövetség (IIHF) Hírességek Csarnokába: a 2009-ben elhunyt ifj. Ocskay Gábor az első magyar játékos, aki bekerül a Hall of Fame-be. A szlovákoknak is lesz mit ünnepelniük, a világbajnok, 48 éves Peter Bondra is ugyanebben a megtiszteltetésben részesül, olyan legendák társaságában, mint Szergej Fjodorov, Valerij Kamenszkij vagy Pat Quinn. (MTI, TASR, ot)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?