Magyar-svéd: jön a mumus!

<p>Tartalékos összeállításban készül az Eb-selejtezősorozat legfontosabb meccsére a magyar válogatott. Svédország ellen csak a győzelem nyújthat reményt.</p>

A mumusával találkozik a magyar válogatott a hamarosan újjáépítésre kerülő Puskás Ferenc Stadionban: az ellenfél Svédország lesz. Bár az összesített mérlegünk még jobb a svédekkel szemben (a győzelmek aránya 17:15, ide), a közelmúlt emlékei olykor hideglelősek. Az utolsó két budapesti mérkőzésen a svédek az utolsó utáni pillanatokban szerezték meg a győzelmet jelentő góljukat. Ráadásul Ibrahimovic mindkét találata emlékezetes volt: 2005-ben lehetetlen szögből bombázott Király kapujába, 2009-ben pedig tragikomikus körülmények között pattant róla a magyar hálóba a labda. A statisztikák sem segítenek abban, hogy a hangulatunk jobb legyen. A magyar együttes utoljára 1995-ben verte a svéd válogatottat (gól: Halmai), s egészen 1977-ig kell visszalapoznunk a naptárban, hogy olyan mérkőzést találjunk, amikor egynél több magyar futballista (Nyilasi, Várady, Törőcsik) is gólt lőtt Svédországnak.
S hogy jobb lesz-e a kedvünk, ha végignézünk a magyar válogatott keretén? Nem. Gera és Dzsudzsák - az utóbbi évek két legjobb légiósa - sérült, a Svájcban parádézó Vanczák és az Anderlecht oszlopának számító Juhász pedig eltiltás miatt nem léphet pályára. Persze, a magyar válogatottnál van, aki szerint ez jó előjel. Csábi József, Egervári Sándor jobbkeze szerint sok hasonlóság van a mostani és az 1995-ös mérkőzés között. Az akkori meccsen a védelem kulcsemberei (Petry, Márton, Lőrincz) nem léphettek pályára, s a helyettük beugróknak sikerült a bravúr. További hasonlóság: a hazai 1:0 előtt a magyar csapat 2:0-ra kikapott a svédektől, Solnában.
Van azonban más párhuzam is. Két évvel ezelőtt, 2009 szeptemberében mindent eldöntő mérkőzésre készültünk a svédek ellen. Egy győzelem akkor a vb-indulásról szőtt reményeinket tarthatta volna életben -győznie azonban a svéd válogatottnak sikerült. A helyzet most is hasonló: ha nyerünk, megőrizzük esélyünket az Ebrészvételre, ha kikapunk, kár tovább számolgatni. A svédeknek jelenleg három pont az előnyük Magyarországgal szemben, s egy esetleges vendéggyőzelem után Svédország hat pontos fórra tenne szert. A magyar győzelem pontegyenlőséget jelentene, igaz, a svédek így is eggyel kevesebb mérkőzést játszottak, mint a magyar gárda.
A vendégeknél ott van a keretben Zlatan Ibrahimovic, aki az AC Milan játékosaként kisebb sérülést szedett össze. A futballista magabiztosan nyilatkozott a vendégek tegnapi sajtótájékoztatóján: „Természetesen nyerni akarok holnap, a döntetlennel nem lennék elégedett. Ugyanakkor ez egy teljesen új mérkőzés lesz, nem szabad összehasonlítani a korábbiakkal, ugyanis a magyar és a svéd csapat is sokat fejlődött az utóbbi időben“ -mondta a válogatottban huszonnyolc találatnál járó klassziscsatár.
A találkozó 19.45-kor kezdődik, az M1 és a magyar Sport 1 közvetíti, a játékvezető a szlovén Skomina lesz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?