Magyar–holland: aláírnánk a döntetlent?

<p>Ma este (20.30) Eb-selejtező Budapesten: a világbajnoki ezüstérmes legyőzésével a csoport élére ugrana az Egervári-csapat</p>

Tavaly barátságos meccsen Magyarország 6:1-re kapott ki Hollandiától. Eljött a visszavágás ideje, a helyszín a budapesti Puskás Ferenc Stadion lesz.
Dzsudzsák Balázs góljával még vezetett a magyar válogatott 2010 nyarán a Hollandia elleni barátságos mérkőzésen. Aztán jöttek a hollandok – és rúgtak hat gólt. Majd mentek a vébére, ahol egészen a döntőig jutottak, de végül harmadszor is csak ezüstérem jutott nekik a világbajnokságok története során. S ment Erwin Koeman is, akinek a szülőhazája elleni kínos 1:6 volt az utolsó találkozója a magyar válogatott kispadján. Ezúttal Eb-selejtezőn találkozik egymással a két csapat, ráadásul rangadó következik: a hollandok a csoport első, a magyarok a második helyéről várják a meccset.
S bár a Magyar Labdarúgószövetség két világeseményre való kijutást is „tervbe vett” a 2010-es évekre, a csoportelsőség még nem téma a válogatott háza táján. Gera Zoltán, a Fulhamnél mellőzött karmester például „gondolkodás nélkül” aláírná azt a döntetlent, amivel aligha tudnánk megelőzni a holland csapatot a selejtezőcsoportunkban. Mások – így a Szalai Ádám sérülése miatt a keretbe került Tököli Attila is – úgy gondolják, hogy nyerni kell. Győzelem vagy döntetlen: a reális cél jelenleg inkább az, hogy a selejtezők végén Svédországot is megelőzve elcsípjük az E csoport második helyét (a már korábban emlegetett Erwin Koeman szerint ez nem fog sikerülni).
A legjobb formában Dzsudzsák Balázs várja a mérkőzést – már amennyiben bordasérülése miatt pályára tud lépni. A magyar szélső 15 találatnál jár a holland bajnokságban, amivel negyedik a góllövőlistán. Hollandiában már az Eredivise egyik legnagyobb sztárjaként tekintenek a magyar játékosra, akit januárban a PSV szerződéshosszabbítással kötött magához. Nemrossz Hajnal Tamás formája sem – kár, hogy a Stuttgartban újjászülető futballista sem teljesen egészséges. Egészséges viszont a Genkben hétről hétre szenzációsan szereplő középpályás, Tőzsér Ádám is – csakhogy ő nem kapott meghívót Egervári Sándortól.
Ami a hollandokat illeti, példátlan pechszéria sújtja a gárdát, legalábbis ami a sérülteket illeti. Maarten Stekelenburg, Arjen Robben, Theo Janssen, Klaas-Jan Huntelaar és Hedwiges Maduro biztosan nem futballozhat Budapesten, és ehhez a sorhoz csatlakozott csütörtökön Mark van Bommel, a Milan középpályása is. A formára viszont nem lehet panaszuk a hollandoknak, 2008 szeptembere óta az Oranje az utolsó tizenkét vb-, illetve Ebselejtezőjét egyaránt megnyerte. A csapat magyarok elleni mérlege sem rossz – Hollandia az utolsó öt mérkőzését megnyerte Magyarország ellen:
2010. június 5., barátságos: Hollandia–Magyarország 6:1;
1994. június 1., barátságos: Hollandia–Magyarország 7:1;
1987. április 29., Eb-selejtező: Hollandia–Magyarország 2:0;
1986. október 15., Eb-selejtező: Magyarország–Hollandia 0:1;
1985. május 14., vb-selejtező: Magyarország–Hollandia 0:1.

Nem túl szép emlékek, mindenki szívesebben gondol az 1984-es „hollandverésre”, amikor Rotterdamban Détári és Esterházy góljaival a magyar csapat 2:1-re győzött.
S jobb elfeledni a tavalyi 1:6-ot is, amelyet Gera Zoltán csak így kommentált az Origónak: „A hollandok a vébére, a magyarok szabadságra készültek akkor, szóval szerintem azt a meccset nem lehet összehasonlítani a mostanival.” Reméljük, hogy ezt nemcsak Gera gondolja így, ugyanis a magyar futballszurkolók éhesek, és nem szabadságra készülnek. Hanem az Európa-bajnokságra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?