Lionel Messi és isten ajándéka

<p>Nem vártunk sok izgalmat a labdarúgó Bajnokok Ligája szerdai játéknapjától: a Barcelona besétál a legjobb nyolc közé, a ciprusi APOEL pedig hősies harcban búcsúzik, legyőzi a francia rutin és rafinéria, gondoltuk.</p>

Nem így történt, ugyanis Lionel Messi megint szenzációs napot fogott ki. Az argentin öt gólt rúgott a Bayer Leverkusen ellen, a Barcelona így nyerte meg a visszavágót 7:1-re, a párharcot pedig 10:2-re. Egy mérkőzésen négy gólt Messinek már sikerült szereznie a BL-ben, 2010 áprilisában az Arsenal ellen. A Bajnokok Ligája története során ő az első futballista, akinek az öt gól is összejött. „Ha akarja, egy napon hatig is eljut” – mondta játékosáról Pep Guardiola, a Barcelona trénere, aki szerint szerda esti játékával Messi ismét megajándékozta a nézőket. Messit nézni tényleg nem mindennapi, az embernek állandóan olyan érzése támad, mintha egy zseniális grundfocistát látna, aki kígyózik és keverget a védők között, azok meg dőlnek jobbra-balra, vagy bálvánnyá meredve állnak a futballmezőn. Csakhogy azok a védők szerdán a Leverkusen bekkjei voltak, nem holmi utcakölykök. És ez így megy hétről hétre: Messi még csak 24 éves, de már csak hét gólra áll attól, hogy utolérje a Barcelona örökranglistáját vezető César Rodríguezt, aki 13 év alatt 235 találatig jutott. Hogy a világ legjobb futballistája mégis Cristiano Ronaldo lenne? Netán Zlatan Ibrahimovic, ahogy újabban pedzegetik? Messi válaszolt a kérdésekre.

A Barcelona sorozatban ötödször jutott be a legjobb nyolc közé a Bajnokok Ligájában, és ne becsüljük le a Leverkusen elleni 7:1-et. A Bayer nem kisiskolás, idén a Bajnokok Ligájában olyan csapatokat vert meg, mint a Chelsea és a Valencia, hétvégén pedig a Bayern Münchent győzte le a Bundesligában. Német gárdákat is ritkán pofoznak fel így a nemzetközi porondon, hatgólos különbségű vereségre közel negyven éve nem volt példa, 1973-ban a Kaiserslautern veszített 7:1-re az UEFA-kupában – a Borussia Mönchengladbachtól. „A Barcelonában minden együtt volt, a technika, a taktika és a csapatszellem. Nagy kérdés, hogy miként lehet elérni az ő szintjüket” – morfondírozott Robin Dutt, a Bayer trénere.

Csoda történt Cipruson is, ahol az ország talán a legnagyobb futballsikerét ünnepelheti azzal, hogy az APOEL bejutott a legjobb nyolc közé a BL-ben, miután tizenegyesekkel verte a Lyont – természetesen ciprusi csapat korábban még sosem járt a legjobb nyolc között a BL-ben. Nem mintha az, ami eddig történt, ne lett volna csoda. A selejtezők során előbb a pozsonyi Slovant, majd a Wisla Krakkót verte ki a ciprusi galeri, s már akkor felkaptuk a fejünket, az APOEL mégis csak a szlovák és a lengyel bajnokot süllyesztette el. Aztán jött a csoportkör, ahol nemcsak az orosz bajnokot utasította maga mögé a csapat, hanem két friss kupagyőztest: a Sahtar Donyeck 2008- ban nyert UEFA-kupát, a Porto 2011-ben Európa-ligát. Most pedig jöhet a negyeddöntő, miután túlélték a Lyon elleni összevetést is.

Mielőtt azonban túlértékelnénk a ciprusi forradalmat, jegyezzük meg, hogy az APOEL a rehhageli recepttel, azaz a retesszel halad előre. A ciprusiak bunkerfocija az Eb-győztes görög válogatottat idézi – bár Cipruson senkit sem érdekel, hogy az APOEL játéka minden, csak nem látványos. „Tudtuk, hogy nagyon fontos lenne az első tíz percben betalálni. Az a gól isten ajándéka volt” – merengett Manduca, a ciprusiak brazil csatára, aki a 9. percben szerezte meg a meccs egyetlen gólját. Aztán jöttek a tizenegyesek, Hiotisz bravúrjai, majd a mérkőzés utáni fieszta a szurkolókkal, Nikózia utcáit ezrek özönlötték el. Az APOEL focistái számára hatalmas segítség a szurkolótábor, „hazai pályán mintha egy emberrel többen lennénk a pályán” – mondta a drukkerek jelentőségéről a hazaiak góllövője. S hogy mi lesz a folytatás? A ciprusiak nem akarnak megállni, „csak ne a Barcelonát vagy a Real Madridot kapjuk!” – mondják. Mert már elhitték, hogy mindenki más ellen tényleg v


szólj hozzá: APOEL-Lyon 1:0 (pen 4-3) HD ru
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?