Lehetetlen küldetés?

<p>Magyarországnak nyernie kellene az utolsó két idegenbeli vb-selejtezőjén. Csakhogy az elmúlt húsz évben még a góllövés sem sikerült a portugálokhoz és a dánokhoz hasonló fajsúlyú ellenfelekkel szemben.</p>

A magyar válogatottnak már csak két mérkőzése van hátra a 2010-es világbajnokság selejtezőiből: szombaton Portugália, szerdán Dánia az ellenfél, mindkétszer idegenben. A szeptemberi budapesti kudarc (Svédország 1:2, Portugália 0:1) után is maradt azonban matematikai esély a továbblépésre. Amennyiben a magyar csapat mindkét meccsét megnyeri, megszerzi a csoport második, várhatóan pótselejtezőt érő helyét, feltéve, ha szombaton a dán–svéd derbin hazai győzelem születik.

A magyar válogatott utoljára az 1986-os világbajnokságra kvalifikálta magát, amikor Mezey György együttese Ausztriát és Hollandiát megelőzve végzett a csoport élén. Azóta egyszer jártunk közel a vébéhez: Csank János csapata 1997 őszén pótselejtezőt játszhatott Jugoszlávia ellen, miután selejtezőcsoportjában megelőzte Finnországot, Svájcot és Azerbajdzsánt.

A nemzetközi futball elitjéhez tartozó válogatottakkal szembeni mérlegünk azonban továbbra is kiábrándító tétmérkőzéseken. Magyarország az elmúlt öt vb-selejtezősorozatban egyetlen győzelmet sem aratott a csoport első két helyén végzett csapatokkal szembeni 18 találkozóján. Nem lehetünk büszkék az idegenbeli eredményeinkre: ha beszámítjuk a jugoszlávok elleni 1997-es pótselejtezőt is, akkor Magyarország tíz meccsen egy döntetlen mellett kilencszer kikapott. Ennél már csak a gólkülönbség riasztóbb: 0:26.

A múltbeli mérleg Portugália ellen sem a magyar válogatottnak kedvez. A két csapat eddig kilencszer találkozott egymással, és Magyarország még egyszer sem tudta legyőzni Portugáliát. Az egyetlen dolog, ami vigasztalhatja a magyar válogatott híveit, hogy október 10-én a mieink még soha nem veszítettek mérkőzést – Azerbajdzsán 4:0 (1998), Norvégia 0:0 (1990), Svájc 3:0 (1954), Ausztria 2:1 (1937) ellen.

Lisszabonban azonban győzelemre lesz szükség. A győzelemhez pedig a maximumra – így látja a magyar szövetségi kapitány is. A továbbjutásban reménykedő Erwin Koeman szerint „az év legjobb teljesítményét kell produkálnunk célunk elérése érdekében”. Mi tagadás, itt lenne az ideje annak, hogy a magyar válogatott a legjobbat nyújtsa: a Koeman-csapat 2009-ben csupán Albániát és Máltát tudta legyőzni, a másik négy mérkőzését (Izrael, Románia, Svédország, Portugália) elveszítette.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?