Kerékpáros vb: Sagan és Valter is bizakodó

Sagan

Peter Sagan és Valter Attila is komoly reményekkel várja az országúti kerékpáros-világbajnokság utolsó számát, a szombat éjjel sorra kerülő mezőnyversenyt.

A mezőny több okból sem lesz a lehető legnívósabb: a nagy távolság és a drága utazás miatt számos szövetség nem él maximálisan a lehetőséggel, ami az indítható versenyzők számát illeti Ausztráliában. Nagy hatással van a vb-mezőnyre a klubok világelitben maradásának kérdése is: a csapatok hároméves World Team-licence az idény végén lejár, a bennmaradásért pedig több klub is küzd, melyeknek még nem biztos a tagságuk a következő hároméves ciklusra. Noha a nemzetközi szövetség már vizsgálja a szabályváltoztatás lehetőségét, mégis sok nagy név hiányozni fog a vb-ről.

Ott lesz viszont a leginkább esélyesnek tartott négyes: a Tour de France-on zöld trikós belga Wout van Aert, a legutóbbi két világbajnokságon aranyérmes francia Julian Alaphilippe, a kétszeres Tour-győztes szlovén Tadej Pogacar és a holland egynapos-menő Mathieu van der Poel.

És persze a szlovákok és a magyarok legjobbjai, Peter Sagan és Valter Attila is, akik szintén nem esélytenek a 267 km hosszú, közel négyezer méter szintemelkedést tartalmazó, 12 körös össztávon.

Valter

A háromszoros világbajnok (2015–2017) Sagan mostani idénye messze nem ideális: a svájci körön tudott szakaszt nyerni és a cseh–szlovák bajnokságon lett első, de a vb felvezetőnek szánt két kanadai egynapost például nem fejezte be gyomorproblémák miatt. Ugyanakkor 32 évesen a rutinja már megvan ahhoz, hogy így is elérjen egy újabb kiugró eredményt, ráadásul három csapattársa – a báty, Juraj Sagan mellett Matúš Štoček és Marek Čanecký – segítségére is támaszkodhat. „A vb egészen más verseny, itt kis csapatként küzdünk a jóval népesebb válogatottak ellen. Ha jó napom lesz, ott leszek az élbolyban és megpróbálok győzni. Ha az utolsó körben elől vagy, amikor eldől a verseny, bármi megtörténhet – mondta Sagan, egy másik interjúban pedig a rá jellemző, hamiskás stílusban még hozzátoldott egy keveset. – Lehet, hogy megnyerem a világbajnokságot, és aztán visszavonulok az országúti versenyzéstől.”

Ami Valtert illeti, a 24 éves magyar kerekes nem számszerűsítette célkitűzését. „A formám megfelelő a jó szerepléshez, ám kemény dolgom lesz, mivel egyedül leszek a mezőnyben, míg más nemzetek akár 6-8 versenyző között oszthatják meg a feladatokat. A pálya karakterisztikája fekszik nekem, a két szeptemberi kanadai egynaposhoz hasonlít – nyilatkozta Valter az M1-nek, aki Québecben 27., Montréalban 18. lett. – Tudom, hogy fejlődtem, jobb vagyok és nyugodt. Sikerülhet szép eredményt elérni, de csak azt tűztem ki célul magam elé a versenyre, hogy magabiztosan tekerjek és jól helyezkedjek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?