Jagugyin: könnyes búcsú

Alekszej Jagugyin visszavonul az amatőr műkorcsolyázástól. A hír nem érte váratlanul, mégis elkeserítette a sportág rajongóit. Jagugyinnal ugyanis egy fantasztikus egyéniséget veszít az amatőr műkorcsolyasport.

Rajongóitól a múltkori Skate Canadán búcsúzottA huszonhárom éves szentpétervári születésű kiválóság technikailag tökéletes, érzelemmel teli korcsolyázásával sokmillió rajongót szerzett. Volt Diótörő, Arábiai Lawrence, Gladiátor, a Salt Lake City-i téli olimpián pedig káprázatos Vasálarcos. Ováció, könnyek, szűnni nem akaró vastaps... Nemcsak egyszerűen korcsolyázott, varázsolt a jégen. Megismételhetetlen teljesítményét négy hatossal jutalmazták a pontozóbírók. A legmagasabb pontszámmal, amelyet férfi versenyző téli olimpián valaha is elért.

A tavalyi esztendő Jagugyin számára a sikerek éve volt. Megnyerte mind a négy nagy versenyt: a Grand Prix-sorozatot, az Eb-t, az olimpiát, majd a vb-t is, ahová egyetlen olimpiai bajnokként ment el. Hogy tudassa az egész világgal, ő nem fog beállni azok sorába, akik ötkarikás győzelmük után már csak pihennek babérjaikon.

De a sors közbeszólt. A problémák (és a fájdalmak) a parádés idény végeztével jelentkeztek. Az egyre súlyosabbá váló veleszületett csípő-rendellenesség életében először kényszerítette visszalépésre. Egy éve a Skate America már a rövidprogrammal befejeződött a számára. Akkor még bizakodott, remélte, a műtét megoldást jelenthet, hamarosan újra versenyezhet. De a kezelés nem hozta meg a várt eredményt, a fájdalmak nem szűntek, és Jagugyin döntésre kényszerült.

Rajongóitól a múltkori Skate Canadán búcsúzott. Bár a GP-versenyek gáláján csak azok léphetnek jégre, akik versenyeztek is, Jagugyinnal kivételt tett a nemzetközi szövetség, s két programot mutathatott be. Vastapsot kapott, mint karrierje során annyiszor. Ez mégis más volt. Amatőr jégen az utolsó. S bár várnak rá a profi versenyek, mégis könnyes szemmel intett búcsút a közönségnek.

Az orosz csillag életében új fejezet nyílik, az amatőr műkorcsolyában pedig végérvényesen lezárul egy időszak. Jönnek majd új tehetségek, új kiválóságok, lehet, hogy nem marad sokáig ellenfél nélkül a másik orosz korcsolyazseni, Jevgenyij Pljusenko. De Jagugyin csak egy van. Nélküle szürkébbek lesznek a világversenyek. Pótolhatatlan. És feledhetetlen.

NÉVJEGY

NÉV: Alekszej Jagugyin

SZÜLETÉSI IDŐ, HELY: 1980. március 18., Szentpétervár

EDZŐJE: Tatjána Taraszova

SIKEREI: Olimpiai bajnok (2002), négyszeres világbajnok (1998, 1999, 2000, 2002), háromszoros Európa-bajnok (1998, 1999, 2002)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?