Hosszú Katinka nem csak magáért úszott, és nyert

<p>&bdquo;Nagy álmom volt, hogy olimpiai bajnok legyek, de teljesen más érzés volt itt nyerni, mint Rióban. Most úgy éreztem, nem csak magamért úszom&rdquo; &ndash; nyilatkozta Hosszú Katinka a budapesti vizes-világbajnokság női 200 vegyese után, amelyet végig vezetve nyert meg, és sorozatban harmadszor lett a szám világbajnoka.</p>

A háromszoros olimpiai bajnok magyar klasszis a pillangó után még a világcsúcsrészidőn belül volt, de végül nem tudta megközelíteni két évvel ezelőtti rekordját. Azonban így is minden fordulónál ő állt az első helyen, s végül kilenc tizeddel előzte meg a második helyen záró japán Yui Ohashit.

Az úszó japán riporter

Ohashi a második százat nagyon megnyomta, egy kicsit meg is szorította Katinkát. Az egyik japán tévés a sajtólelátón extázisban ugrálva, óriási karcsapásokkal maga is „leúszta” honfitársával az utolsó ötvenet, hogy aztán önkívületben csapjon a levegőbe Ohashi országos csúcsa láttán.

Tomboló közönség

A japánok öröme persze eltörpült a Duna Arénában tomboló hazai közönség eufóriája mellett. A magyar szurkolók már Kozma Dominik középdöntője (200 gyors) alatt is tomboltak, egy olasz újságíró meg is kérdezte: „Ezek tudják, hogy ez még nem a döntő?”

Tudták. Mert amikor Hosszú Katinka döntőt úszott, még fokozták a hangorkánt, és az aranyat hozó verseny után hosszú percekig éltették kedvencüket.

„Próbáltam felkészülni rá, hogy milyen lesz hazai közönség előtt úszni. Amióta megnyílt a Duna Aréna, ebben a medencében edzem, és próbáltam elképzelni a tömött lelátókat. De nem igazán voltam arra felkészülve, ami várt. Elképesztő energiát és motivációt ad a közönség” – nyilatkozta Hosszú Katinka, aki egy nappal korábban egy videóban azt is elárulta, a középdöntőben tapasztalt biztatástól majdnem elsírta magát, annyira megérintette a szurkolók szeretete.

A 100 háttól visszalépett

Az Iron Lady hétfőn délelőtt a 100 hát előfutamaiban is rajthoz állt, és a második legjobb idővel kvalifikált a középdöntőbe, de visszalépett, mert a 200 vegyesre akart koncentrálni. „A 100 hát középdöntőjét előbb rendezték, mint a 200 vegyes döntőjét, és nem akartam kockáztatni. Szerintem jó döntést hoztam” – nyilatkozta utólag Katinka, aki Rióban 100 háton káprázatos hajrával nyert, de az olimpia programján máshogy vannak a versenyszámok, akkor nem ütközött a két szám.

„Kicsit megijedtem”

Hosszú Katinka immár hatszoros világbajnokként sem hazudtolta meg maximalista természetét, a sajtótájékoztatón azt mondta, nincs megelégedve magával. „Szerettem volna gyorsabban úszni, de én soha nem vagyok elégedett. Picit nehéz volt ilyen közönség előtt úszni, ám azzal, hogy megvan az első arany, azt gondolom, egyszerűbb lesz. Mindent beleadok, és meglátjuk, össze tudok-e még valamit szedni” – fogalmazott a magyar úszó, s amikor a tolmács úgy fordította a szavait, „szeretnék még gyűjteni néhány aranyérmet”, kedvesen, de határozottan kijavította: aranyérmekről nem volt szó, csak érmekről.

Azt is elárulta, hogy a célba érve nem tudta, első lett-e vagy második, hirtelen csak azt látta, hogy a saját és Ohashi neve mellett is egyaránt 2 perc 7 másodperc szerepel. (Hosszú 2:07,00-es, Ohashi 2:07,91-es idővel zárt.) „Kicsit meg is ijedtem” – ismerte el mosolyogva.

Az arany volt a fontos

Bár az úszók nem annyira helyezésekben, mint inkább időeredményekben gondolkodnak, Hosszú Katinka elmondta, a hazai közönség előtt a győzelem volt számára a leglényegesebb. „Most az arany volt a fontos, ami furcsa, mert mindig időkre szoktam koncentrálni – magyarázta az Iron Lady. – Talán egy picit jobban figyeltem emiatt a többiekre, mint máskor. Viszont az is igaz, hogy én akkor is találnék valami javítanivalót az úszásomban, ha világcsúcsot érnék el…”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?