Hiába hajtottak, két góllal kikaptak Tóth Böbéék

<p>Partizánske. Két góllal, 23:21-re kikapott a szlovák női kézilabda-válogatott a vb-pótselejtező első mérkőzésén. A június 8-i, aradi visszavágón így legalább három góllal kellene nyernie a továbbjutáshoz – a partizánskei meccs tapasztalatai alapján azonban egyértelműen a románok az esélyesek.</p>

BŐD TITANILLA

A hazaiak ugyan méltó ellenfelei voltak a rendszeres Eb- és vb-résztvevő románoknak, de egész meccsen csak egyszer vezettek – 1:0-ra. Mindez 6 perc 49 másodpercnél történt, addig kihagyott helyzetek, technikai hibák, illetve szigorúan lefújt belemenések parádéját láthattuk. A szlovák válogatott a továbbiakban is nagyon sokat küzdött egy-egy gólért, a románok azonban belelendültek, olykor 4-5 másodperc alatt gólig vittek egy támadást, el is húztak két-három találattal. A hazaiak végtelen passzolgatása körbe-körbe ritkán hozott eredményt.

Tóth kilenc gólt lőtt

A csapatkapitány Tóth Erzsébetnek az első percekben volt egy próbálkozása (belépett, így a gólját nem adták meg), aztán viszont a 22. percig kapura sem lőtt. Akkor oldalt váltott, a számára sokkal testhezállóbb balátlövői poszton pedig megtáltosodott: első gólját még az első félidőben további négy követte, s neki köszönhető, hogy a szünetben csak 12:11-re vezettek a románok. Tóth ebben a nyolc percben újfent megmutatta, miért választották ötször az ország legjobb kézilabdázójának: betalált hetesből, átlövésből, betörésből, s bár a románok is tudták, rá kell figyelni, a csallóközaranyosi származású játékos képes volt őket meglepni.

A többieknek ez már kevésbé ment, de a finesz hiányát a fantasztikus csapatszellem sokáig kompenzálni tudta. A rendkívül egységes hazaiak a második játékrész elején emberelőnyben egyenlítettek (13:13), a tapasztaltabb vendégek azonban újból elhúztak, és negyedórával a meccs vége előtt már öt gól volt az előnyük – ez volt a legnagyobb különbség a mérkőzésen.

A hazaiak szívósan próbálták ledolgozni a hátrányukat – ebben segített nekik a vágsellyei ultrák által vezényelt partizánskei közönség –, Tóth továbbra is megbízhatóan lőtte a gólokat, de Michnovának, Jakubisovának és Horňákovának is voltak jó megmozdulásai. Az 54. percben 20:22 volt az állás.

Ekkor azonban megmutatkozott a szlovák kézilabda minden taktikai felkészületlensége, ráadásul a szerencse is a legrosszabbkor pártolt el a hazai gárdától.

Emberelőny, hetes, ziccer…

Az egyre idegesebb és durvább románok egyre többet szabálytalankodtak, így hat perccel a lefújás előtt a szlovákok több mint egy percen át kettős emberelőnyben játszhattak. A hat a négy elleni támadást azonban taktikailag nem tudták megoldani, s végül gyakorlatilag lövés nélkül átadták a labdát a románoknak. A következő hetest Tóth kihagyta (ez volt az egyetlen elhibázott büntetője a meccsen, s összesen kilenc góljával az együttes legeredményesebb játékosa volt), aztán Michnová ziccerét védte Ungureanu kapus... A románok pedig azok után, hogy mindezt túlélték, könnyedén újra betaláltak, s a szlovákok már csak szépíteni tudtak, így lett a vége 21:23.

„Kár a kihagyott helyzetekért” – mondta a meccs után Peter Sabadka szövetségi kapitány, Tóth Erzsébet csapatkapitány és Lucia Gubíková kapus is. A szlovák válogatott szombaton elkaphatta volna tapasztaltabb ellenfelét, de nem tudott élni a kínálkozó alkalommal.

„Legalább tudjuk, miben kell javulnunk” – hangsúlyozta Gubíková, aki szerint az döntött, hogy a hazai védelem az első félidőben nem működött ideálisan, s önkritikusan azt is megjegyezte, a román kapus többet tett hozzá csapata sikeréhez.

Peter Sabadka rámutatott, a magas román átlövőket játékosai fegyelmezett védekezésükkel semlegesíteni tudták, szívvel-lélekkel játszottak, de a kimaradt lehetőségek megbosszulták magukat.

„Büszke vagyok

a csapatomra”

„Ha a hetes meg az utána következő ziccer bemegy, szerintem legalább egy döntetlenre jók lettünk volna – nyilatkozta Tóth Böbe. – De így is jól játszottunk, büszke vagyok a csapatomra!”

Abban mindenki egyetértett, semmi sem dőlt el, semmi sincs még veszve. A visszavágót június 8-án, Aradon rendezik. S ha netán a szlovák válogatott mégsem jutna ki az idei világbajnokságra, de ez a gárda együtt marad, s az Európa-bajnoki selejtezőkön is hasonló lelkesedéssel fog küzdeni a franciák, az izlandiak és a finnek ellen (a csoport két első helyezettje jut tovább), akkor a jövő évi kontinensviadalról már nem fog hiányozni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?