Sport

Ha gálameccs, akkor egy négyes

Győr. A bajorok késtek, a magyarok vártak. Eleinte kedélyes majálisnak indult: tűző napsütés, ürülő söröshordók, ingyen-mezekben feszítő drukkerek: mindenki boldognak tűnt. A „niggerezés” csak ezután következett.
ÚJ SZÓ ONLINE

2004. május 20. 10:00

Új Szó
Két gól, egy gólpassz – ez volt Michael Ballack mérlege a Győri ETO FC–Bayern München centenáriumi mérkőzésen. Nem hiába választották 2002-ben és 2003-ban Németország legjobb játékosává
Somogyi Tibor felvétele
A klubház mögött tolongó tömeg egyszer csak megélénkült: megjött a Bayern. Némi üdvrivalgás, hódolat Ballacknak, Makaaynak, Santa Cruznak. A müncheni konvoj elhozta a sérült Oli Kahnt is: volt, aki ájultan visított az idolt látva, a leleményesebbje viszont azonnal Szabics Imi nevét kezdte skandálni, a bajorok hétvégi stuttgarti vereségére és a magyar csatár Kahnnak lőtt góljaira utalva. Aztán kiszállt Patrice M’Bock, a Bayern kameruni légiósa. A taps elmaradt, de nem maradt el a „Herzlich Willkommen” magyar változata, valaki ugyanis teli torokból üvöltötte: „Nigger cigány!”, s az ismételt „Takarodj innen” az előbbihez képest tulajdonképpen már udvarias szólamként hatott.

Centenáriumi zakó

Már egy órával a meccs előtt hivatásos mókamester próbálta heccelni a lelátókon lézengőket. – Kiáltsuk azt: Hajrá ETO! – rikácsolta a mikrofonba, de a visszhang megmakacsolta magát, és csak nem akart jönni. A cirkuszi attrakció mégsem maradt el: a két csapat játékosai nyitott fedelű Audi Cabrioletekben érkeztek a pályára, párokat alkotva a luxuskocsikban. Ha valaki nem ismerte volna a futballistákat, a karavános felvonulás alatt könnyen beazonosíthatta, ki melyik csapathoz tartozik: míg a Bayern-játékosok arra a tíz percre profi integetőkké váltak, addig a mellettük ülő győriek – nyilván a pályán tartandó, immár labdás randevúra gondolva – kényelmetlenül feszengtek. Utóbb kiderült, baljós előérzetük nem volt megalapozatlan. Mert bár igaza volt annak, aki azt hitte, a Bayern a BL-szereplés szempontjából kulcsfontosságú szombati Bundesliga-meccse előtt jobb esetben is csak afféle könnyített edzésként áll hozzá a centenáriumi mérkőzéshez, de ettől még nem került egy súlycsoportba a két együttes. Pedig eleinte úgy tűnt, a bajorok nem szeretnék elrontani az ünnepet: Hargreaves, a kanadai származású, német klubban légióskodó angol válogatott középpályás meglepő módon balhátvédként kezdett (hagyta is forgolódni Pericet a szélen), és Sagnol már az első percben helyzetbe hozta Nicsenkót. A folytatás már kevésbé volt nagyvonalú a vendégek részéről, részint Michael Ballacknak köszönhetően, aki könnyedén szlalomozgatott a győriek között, és két góljával rácáfolt azokra, akik formahanyatlását emlegették.

A Bayern München ugyan nem a brazil válogatott, de ők is úgy rúgtak egy négyest, hogy látszott: ha tétje lenne a találkozónak, a különbség kétszámjegyű lenne. Tétje azonban nem volt, és örömfoci is csak módjával, maradt hát a már bevált 1:4, amin végül Hargreaves sem változtatott: az utolsó percekben már csak a felső lécnek üzent.

Bokszgála és magyar virtus

Commando Bavaria – állt a német drukkerek zászlaján, s a „bajor kommandó”, amely népesebb és hangosabb is volt, mint a szomszéd szektorban ácsorgó győri B-közép, a második félidő elején érezte úgy, hogy ez a gála bizony unalmas.

Ein bisschen Spass muss sein – kell egy kis szórakozás, hirdették egykoron Milánóban, amikor szinte felgyújtották a San Sirót, és ezúttal is nagyszabású tűzijátékkal kívánták emlékezetessé tenni győri kiruccanásukat. Vesztükre. A biztonsági szolgálat emberei riadtan állapították meg, hogy ez a műsorszám bizony nincs az eredeti forgatókönyvben. Nem késlekedtek az ETO-hívek sem, a magyar virtusnak megfelelően harsány cigányozásba kezdtek, és megtapsolták a felbőszült biztonságiakat, amikor azok gyors rohammal bevették a vendégszektort, s a bajoroknak kiosztott okító jellegű pofonok után végre szólhatott a „Szép volt, fiúk”...

De ne keseregjünk, hiszen tegnap a brazilok, ma a Bayern, s ki tudja, holnap talán a Matáv-Sopron jelenti be, hogy a szezonzáróra a Káposztás utcai stadionjába várja a Barcelonát. Elvégre futballnemzet vagyunk.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
koronavírus

Elérte a tizenegyezret a koronavírus halálos áldozatainak száma Szlovákiában

Igor Matovič

Matovič ismét a közösségi hálón bírálja koalíciós partnerét, az államfőt és az újságírókat

gimi

Riport a győri Kazinczyból a járványhelyzet nagy veszteseivel: a végzősökkel

Vladimír Lengvarský

Lengvarský: Nem akarjuk elkövetni más országok hibáját

időjárás borús

Friss meteorológiai előrejelzés szombatra!

Mária Kolíková

Kolíková szerint kötelező lenne közzétenni a Szputnyikra kötött szerződést

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.