„Ha a DAC erős lesz, a régió futballja is erős lesz”

 Németh Krisztián

Jobban kell dolgozniuk, mint akár Dárdaiéknak a Herthánál, céljuk, hogy az ország legjobb futballakadémiájává váljanak. Németh Krisztiánnal, a dunaszerdahelyi MOL Akadémia ifjúsági sportigazgatójával beszélgettünk.

Még négy éve sem működik az akadémia, s már most számottevő fejlődésen mentek keresztül az ifjúsági csapatok. Elég megemlíteni az U17-es gárdát, akik féltávnál vezetik a bajnokságot. A felnőtt csapat mellett az ifjúsági alakulatokkal is számolni kell a bajnokságokban?
Három és fél éve, miután Világi Oszkár megvásárolta a DAC-ot,  nagy elánnal vetettük bele magunkat a munkába, hogy megreformáljuk a DAC utánpótlás nevelését. A klubunk állhatatos munkával fel tudott zárkózni a szlovákiai elithez, de még nem vagyunk elégedettek. A célunk az, hogy Szlovákia legsikeresebb műhelyévé váljunk, és addig nem nyugszunk, amíg nem saját nevelésű játékosok fognak szerepelni a DAC nagycsapatában.


Ha már az U17-es csapatról beszélünk, meg kell említenünk a gárda edzőjének, Martin Žambának a nevét, ő az egyik legtehetségesebb szakember országos viszonylatban. Mekkora hangsúlyt fektet a klub az edzőképzésre?
Prioritás számunkra, hogy a gyerekek remekül felkészült szakembereknél pallérozódjanak. Végh Tibornak, klubunk elnökének, sikerült fedél alá hoznia egy nemzetközi edzőkonferenciát, kitűnő német szakemberek bevonásával. Edzőinktől megköveteljük, hogy folyamatosan képezzék magukat. Emellett edzőink szakmai tanulmányutakon vesznek részt, és így személyesen is megismerhetik Európa elit akadémiáinak képzési rendszereit. Magam is részt vettem szakmai utakon. Az Arsenal, a Bordeaux, az Auxerre, a Le Havre, az Anderlecht vagy éppen az Ajax akadémiáján eszmecserét folytattunk az ottani vezetőkkel. Még magával Arsene Wengerrel, az Arsenal menedzserével is sikerült hasznos eszmecserét folytatnom.


Külföldi szakemberek tapasztalatait is igénybe veszi a klub. Nekik mi a szerepük?
Jean Marc Nobilo francia szakember három éven át töltötte be a konzultáns szerepét akadémiánkon. Nyártól ezt a szerepkört Matthew Rose angol utánpótlás-szakember tölti be, aki az Arsenal utánpótlás-akadémiájának egyik vezetője. Elsősorban az U19, az U17 és az U16 kategóriák edzésprogramjaiért felel. Egységesítettük az edzések tartalmát, Rose napi szinten együttműködik az edzőkkel. Segítségével keressük a megfelelő utat célunk eléréséhez, ami nem más, mint hogy minél több játékosunk bekerüljön a felnőtt csapat keretébe. Nem lehet egy az egyben átvenni a külföldi akadémiarendszert, de segítségükkel próbálunk kiépíteni egy itteni modellt, ami alkalmazkodik a mi feltételeinkhez. Nem szeretnénk abba a hibába esni, hogy megelégszünk magunkkal, az állandó fejlődés elengedhetetlen.


Az akadémián sétálgatva látszik, hogy nemcsak működési alapelveket, hanem különböző infrastrukturális létesítményeket is átvesz az akadémia külföldről, például a koordinációs arénát.
A koordinációs arénát az Ajax akadémiáján láttuk, amikor két évvel ezelőtt Amszterdamban jártunk. Nem csak az én, de a sportigazgatónk, Jan Van Daele tetszését is elnyerte. Az ősz végére sikerült felépítenünk az általunk ott kiszemelt erőnléti pályát. Nem szégyen a jobbaktól tanulni. A klubtulajdonossal és a sportigazgatóval számos akadémiát szemügyre vettünk. Bátran kijelenthetem, hogy a MOL Akadémia versenyképes a világhírű klubok utánpótlásműhelyeivel.


Szerepel a tervek között egy egységes stílus kialakítása, amely az ifjúsági csapatoktól egészen a felnőtt csapattal bezárólag jellemző lehet a DAC-ra?
Igen. Olyan stílust szeretnénk meghonosítani, amellyel dominálni tudunk a mérkőzéseken. Aktivitásra, kezdeményezésre és gyorsaságra építünk. Egy sok mozgáson alapuló, 4-3-3-as alapfelállással igyekszünk megvalósítani ezt a stílust, ahol a labdabirtoklás a mérvadó. Ezen felül minden játékoson látni szeretnénk a „soha nem adom fel” mentalitást úgy edzéseken, mint mérkőzéseken is.


Mennyire van kiépítve a DAC-nál a játékosmegfigyelő-hálózat?
Dárdai Pál nyáron személyesen is rácsodálkozott akadémiánkra és nyomatékosította, hogy szorgalommal, az apró részletekre való odafigyeléssel kell dolgoznunk, hogy versenyképesek tudjunk lenni akár a berlini Herthával. Arra volt kíváncsi, mennyi lakosa van Dunaszerdahelynek. Mikor elmondtam, hogy a várost csupán 25 ezren lakják, ledöbbent. Ő Berlinben 5 millióból válogathatott az U8-as csapatába játékosokat. És ahhoz, hogy versenyképesek legyünk, szélesítenünk kell a megfigyelő-hálózatunkat. Mindig a Csallóköz és Dél-Szlovákia marad számunkra a legfontosabb. Természetesen érkeznek játékosok Szlovákia más tájairól és külföldről is, de a legfontosabb, hogy megtartjuk klubunk regionális jellegét. Jelenleg az utánpótláscsapataink játékosainak 80 százaléka Dunaszerdahelyről és a környékéről kerül hozzánk. Ezért nekünk jobban kell dolgoznunk, mint Dárdaiéknak a Herthánál, hogy ezeket a számokat kompenzálni tudjuk. Folyamatban van játékosmegfigyelő-hálózatunk kiépítése. Az ott dolgozó szakemberek az edzőkkel karöltve feltérképezik a játékosokat, akiket később próbajátékra invitálunk. Fontos, hogy ezeket a srácokat emberi oldalukról is megismerjük, és megbizonyosodjunk róla, tudnak-e azonosulni a DAC értékeivel.
 

Mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a felnőttcsapat gerincét környékbeli, hazai nevelésű játékosok alkossák?
Célunk az, hogy minden évben egy két játékos bekerüljön a felnőtt keretbe. Példaként felhozhatom Nagy Pétert, Szépe Jánost, Mészáros Andrást vagy éppen az aktuális keret tagjait, Domonkos Kristófot és Marko Divkovicot is, akik már bemutatkozhattak a felnőttcsapatban, amely európai kupaszereplésért harcol. Nem könnyű beverekednie magát senkinek a csapatba. Mi minden esélyt bebiztosítunk, és a DAC vezetőségének is ez az érdeke, hogy a saját nevelésű játékosok felkerüljenek a felnőtt csapatba. Klubunk rengeteg energiát fektet abba, hogy a régió csapatait, azon belül az utánpótlás-nevelésüket felkarolja. Olyan rendszert építünk ki, aminek segítségével fellendítjük Dél-Szlovákia labdarúgásának helyzetét. Szeretnénk, ha a DAC láz hatására minél több kisfiú kezdene el focizni Dél-Szlovákiában a kis falvaktól egészen a megyei székhelyekig.


Bevett szokás Szlovákiában és Magyarországon is, hogy 20-21 éves játékosokról úgy beszélünk, mint fiatal tehetségekről. Ezzel szemben Szerbiában és Horvátországban nem ritka eset, hogy egy 20 esztendős játékosnak már 100 ligarajt van a háta mögött, sőt akad köztük olyan is, aki fiatal kora ellenére már egyesülete csapatkapitányi karszalagját is viselheti. Elképzelhető, hogy pár éven belül 20 éves, hazai nevelésű csapatkapitánya legyen a DAC-nak?
Én felettébb örülnék ennek. Nagyon jó kérdés, pontosan ez a mi célunk is, hogy fiatal játékosain szerepeljenek úgy a legfelsőbb bajnokságban, mint a nemzetközi porondon is. Megemlíteném a szerbek és a horvátok céltudatosságát és mentalitását, amiben irigylésre méltóak. E téren, úgy érzem, vannak még rezerváink. Játékosainknak szenvedélyükké kell, hogy váljon a játék.


A DAC hagyományt teremtett a Kukkonia Cup létrehozásával. Fontosnak tartják ifjúsági csapataik nemzetközi megmérettetését?
A nemzetközi konfrontáció mindennél fontosabb. A más futballnemzetekkel vívott mérkőzéseken a játékosainak fejlődni tudnak. Szembesülhetnek hiányosságaikkal, így ösztönözhetik magukat a további munkára. Az U17-es csapatunk idén például egy franciaországi tornán megverte a Monacót és a Dinamo Moszkvát is. Ezek a srácok nem véletlenül vezetik szlovák bajnokságot. A Kukkonia Cup a régi aratási kupa utódja. Idén a MOL is betársult, így bátran kijelenthetem, hogy tornánk Közép-Európa egyik legnívósabb erőfelmérése. Tavaly az U14-es fiataljaink szintén Franciaországban, többek közt a PSG-vel, a Juventusszal és a Marseille-lel szerepeltek egy tornán, ami ösztönzően hatott további teljesítményükre.


Mit tudnak kínálni azoknak a futballistáknak, akik nem ütik meg az élvonal szintjét?
Akik átmentek a rendszerünkön, azok képzett labdarúgók. Ha a DAC erős lesz, a régió is erős lesz. A régi hagyományokat tovább gondozva, a DAC által kinevelt játékosok a régió csapatait fogják erősíteni. Ilyen például Bős város csapata, ahol az együttes gerincét a DAC-ban nevelkedett játékosok alkotják. Hasonlóan együttműködünk Komárommal, Galántával, Érsekújvárral, Lévával vagy Rimaszombattal is.


Mennyire tartják fontosnak, hogy az akadémia ne csak ügyes, de értelmes, intelligens játékosokat is kineveljen?
Idén is megrendeztük a DAC-karácsonyt. A csapatok legjobbjai mellett kiértékeltünk nyolc játékost, akik a foci mellett az iskolában is kitűnően teljesítenek. A mai modern labdarúgásban a mentálisan erős, intelligens játékosok tudnak érvényesülni. Ez kell, hogy legyen az egyik alappillére filozófiánknak. A labdarúgás mellett tanulmányaik során is maximális erőbedobással kell teljesíteniük. Célunk az, hogy sikeres, boldog embereket neveljünk ki, akik mind a sportban, mind pedig az életben az alázatosság alapelveit tartják szem előtt.


Mit tud mondani a női foci helyzetéről a klubnál?
Jelenleg két női csapatunk van. Az út elején járunk. A női foci még gyerekcipőben jár Szlovákiában, de az európai hullám már elérkezett hozzánk is. A Szlovák Labdarúgó-szövetség szívügyének tartja a női futball fejlesztését, és minden klubot kellőképpen támogat, amelyek igényt tartanak női szakosztályra is.


Hány ifjúsági játékos tartozik jelenleg a DAC kötelékébe?
300 játékossal foglalkozunk napi szinten. Az U16, az U17 és az U19-es csapatoknak heti nyolc edzésük van, az U13, az U14 és az U15-ös gárdáknak heti hét foglalkozást tartunk. Ezen kívül 150 gyereket mozgatunk meg Dunaszerdahely iskoláiban és óvodáiban. Már kiskorban szeretnénk velük megszerettetni a sportot. Idén a DAC tíz játékosának küldtek válogatott meghívót, különböző korosztályokban. Kellőképpen képviselték klubunkat. Célunk az, hogy fokozatosan Szlovákia legjobb akadémiájává váljunk. 


Kiss Tamás

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?