Fontos játékosai nélkül jutna nyolc közé a magyar női kézilabda-válogatott

Klujber.hun.ger.2022

Pénteken 18 órakor a Magyarország–Svájc és a Dánia–Szlovénia mérkőzésekkel kezdetét veszi a 15. női kézilabda-Európa-bajnokság, amelynek a tornák történetében először három ország, Szlovénia, Észak-Macedónia és Montenegró, ad otthont.

Az előzetes esélylatolgatások szerint Norvégia az aranyérem legfőbb esélyese, ám több meghatározó játékosuk sem lesz ott a tornán, így a címvédést könnyen megakadályozhatja a 2018-as győztes Franciaország, amely olimpiai aranyérmesként érkezik a kontinenstornára. A legjobb négybe rajtuk kívül Dánia, Hollandia és Svédország érhet még oda, de akár a németek is okozhatnak meglepetést.

A magyar válogatott számára a legjobb nyolcba kerülést tűzték ki célul, amely az olimpiai kvalifikáció szempontjából nagyon sokat érne, de az utóbbi hetek hírei és eredményei nem túl biztatóak. A szlovének ellen két meccsen egy döntetlen és egy vereség a mérleg, a románokat egy jó második félidei játékkal sikerült legyőzni, de a németek elleni főpróba súlyos vereséggel zárult.

Október közepén megsérült Háfra Noémi, majd az imelyi származású Szöllősi-Zácsik Szandra, aki Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány szerint a csapat „tyúkanyója” volt. A rutinos balátlövő nemcsak a pályán, hanem vélhetően az öltözőben is nagyon hiányzik majd. Hosszabb ideje sérült a kapus Bíró Blanka, valamint a vállműtéte után gyermeket vállaló Kovacsics Anikó is.

Érdekes

A MAGYAROK ELLENFELEI

Svájc

Legutóbbi eredmények: olimpia, 2021: – vb, 2021: – Eb, 2020: –

A társházigazda északmacedónok mellett Svájc az Eb másik kimondott outsidere, a fogadóirodák 750-es szorzóval kínálják a helvétek tornagyőzelmét… A válogatott története során először szerepel az Eb-n, amely leginkább az esélytelenségére támaszkodhat, azaz, hogy semmilyen elvárás nincs velük szemben. Európai csapatot – konkrétan Litvániát – utoljára márciusban győztek le, azóta öt meccsen csak egyszer, a lengyelek ellen úszták meg kisebb, mint tízgólos vereséggel.

Horvátország

Legutóbbi eredmények: olimpia, 2021: – vb, 2021: 18. hely Eb, 2020: 3. hely

A horvátok két éve hatalmas szenzációt okoztak Dániában, bronzérmük az első dobogós helyük volt a kézilabda-történetben. A tavalyi vb-n azonban csak 18.-ként zártak. Idén jó formát mutattak, csak az egyértelműen erősebb válogatottaktól (Franciaország, Spanyolország) szenvedtek vereségeket. A fehérvári Tea Pijevic személyében magyarországi légióssal is rendelkező horvát csapat elsősorban a stabil BL-résztvevő Koprivnica hat kézilabdázójára épül. A magyarok ellen vélhetően az aznapi forma fog dönteni egyik vagy másik gárda javára.

Norvégia

Legutóbbi eredmények: olimpia, 2021: 3. hely vb, 2021: 1. hely Eb, 2020: 1. hely

Nincs új a nap alatt, a címvédő ezúttal is ott van a topfavoritok között. A két jelenlegi (Stine Bredal Oftedal, Silje Solberg-Östhassel) és két exgyőri klasszissal (Nora Mörk, Katrin Lunde) felálló norvégok kis túlzással már most az elődöntőre készülhetnek, ahonnan az utóbbí tíz Eb-n csak egyetlenegyszer hiányoztak. 2020 óta mindössze négyszer kaptak ki tétmeccsen, abból ráadásul kétszer a most mindenhonnan kizárt oroszoktól. Ugyanakkor az Eb-főpróbának szánt négyestornán a hollandok 33:24-re elpáholták őket.

A magyar válogatottat az elmúlt években rendre szélsői mentették meg a még nagyobb csalódást keltő eredményektől, így különösen rosszkor jött a talán legbiztatóbb formát mutató Fodor Csenge sérülése. A győriek közül így csak Győri-Lukács Viktória tagja a csapatnak, mivel az utolsó keretszűkítésnél kimaradt a rendkívül rossz passzban lévő Schatzl Nadine és Faluvégi Dorottya is. A jobb oldalon így Lukács mellett a Debrecenben jól teljesítő, de komoly nemzetközi rutinnal nem rendelkező Töpfner Alexandra bizonyíthat, míg a balszélsők közül a fradista Márton Gréta és a bukaresti Rapidban szereplő Korsós Dorina kapott bizalmat a szakmai stábtól.

A középső posztokon viszont ennél is nagyobb a proléma. Miután a két állandó balátlövő kiesett, a korábban már csak a bő keretig jutó Debreczeni-Klivinyi Kingát is behívták, és a válogatottban leginkább védőspecialistaként számon tartott Hornyák Dórával próbálják majd tehermentesíteni Kácsor Grétát. A Debrecen 22 éves játékosa ugyan támadásban folyamatosan fejlődik, de védekezésben még messze nincs nemzetközi szinten.

Irányítóban Vámos Petra egyelőre nincs a tavalyi formájában, Tóth Eszter védekezésben nem képvisel megfelelő játékerőt, míg Kuczora Csenge eddig leginkább utánpótlásszinten villogott.

Érdekes

A MAGYAROK MŰSORA

November 4., péntek 18.00: Magyarország–Svájc

November 6., vasárnap 18.00: Horvátország–Magyarország

November 8., kedd 20.30: Norvégia–Magyarország

A jobbátlövőknél találjuk a válogatott legjobb formában lévő mezőnyjátékosát, Klujber Katrint, aki még a németek elleni 31:20-ra elvesztett felkészülési meccsen is jól teljesített. A jó felépítésű Albek Anna pedig megfelelő váltótársa lehet.

Beállóban Bordás Réka a tavalyi világbajnokságon is a jobb játékosok közé tartozott és Füzi-Tóvizi Petra, valamint Pásztor Noémi is képes lehet jó teljesítményre.

A kapusok közül a Bietingheimben ihletett formában védő Szikora Melinda nem csak a pályán, hanem Golovin szerint akár az öltözőben is vezérré válhat az Eb-n. De helyettesei, Janurik Kinga és Szemerey Zsófia is jól védtek az utóbbi hetekben. A már említett németek elleni mérkőzésen megmutatkozott azonban, hogy ha nem működik a védekezés, a kapusok nem tudnak sokat hozzátenni a csapat teljesítményéhez.

Érdekes

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE

Kapusok: Szikora Melinda (Bietigheim), Szemerey Zsófia (Mosonmagyaróvár), Janurik Kinga (Ferencváros)

Jobbszélsők: Töpfner Alexandra (Debrecen), Győri-Lukács Viktória (Győr)

Jobbátlövők: Albek Anna (Mosonmagyaróvár), Klujber Katrin (Ferencváros)

Irányítók: Tóth Eszter (Mosonmagyaróvár), Vámos Petra (Debrecen), Kuczora Csenge (Vác)

Beállók: Füzi-Tóvizi Petra, Bordás Réka (mindkettő Debrecen), Pásztor Noémi (Mosonmagyaróvár)

Balátlövők: Debreczeni-Klivinyi Kinga (Siófok), Kácsor Gréta, Hornyák Dóra (mindkettő Debrecen)

Balszélső: Korsós Dorina (Rapid Bucuresti), Márton Gréta (Ferencváros)

Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir

Tartalékok: Schatzl Nadine, Planéta Szimonetta, Faluvégi Dorottya, Tóth Nikolett, Bukovszky Anna, Kovács Anett, Diószegi Nikolett, Afentaler Sára, Kiss Nikolett, Pál Tamara, Farkas Johanna, Helembai Fanny, Szabó Laura, Hársfalvi Júlia

A csoportban az újonc Svájc legyőzése kötelező, bár Klujber a napokban elmondta, hogy róluk tudnak a legkevesebbett, így felkészülni is nehezebb lesz belőlük. Az előző Eb-n hatalmas meglepetésre a bronzéremig menetelő horvátok a szakértők szerint nem tudják majd megismételni korábbi teljesítményüket, de egy rossz passzban lévő magyar válogatottat így is képesek lehetnek legyőzni. Norvégiát legutóbb 2014-ben győzte le a magyar válogatott. A középdöntőben Dánia és Svédország ellen nem túl jók Vámos Petráék esélyei, de a szlovén vagy a szerb csapat verhető lehet.

Ha tehát sikerül a csoportban a svájci és a horvát válogatott legyőzése, egy újabb siker a nyolc közé kerülést jelentheti Magyarország számára. A kérdés, hogy az ifjúsági korosztályban szép sikereket elérő kézilabdázók fel tudnak-e nőni a felnőtt Európa-bajnokságon szükséges szinthez.

Érdekes

EB A TV-BEN

A mérkőzéseket az M4 Sport, illetve a cseh Sport 1 és Sport 2 élőben közvetíti.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?